Greață

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pentru prima oară după Războiul Rece, un jurnalist american a fost arestat în Rusia. Într-o țară în care jurnaliștii locali ajung frecvent în pușcărie, sînt asasinați sau forțați să plece în exil, faptul că lucrul ăsta s-a întîmplat de-abia acum e mai degrabă un motiv de mirare.

Angajat al Wall Street Journal, Evan Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg și a fost acuzat de spionaj. Asta poate duce la condamnarea cu executare a unei pedepse de pînă la 20 de ani de închisoare. 

Vestea arestării lui Gershkovich a dus la declanșarea aproape imediată a unei campanii menite să convingă Kremlinul să îl elibereze. Una dintre cele mai ferme reacții a venit de la angajatorul jurnalistului, Wall Street Journal cerînd expulzarea imediată a ambasadorului rus de la Washington și a jurnaliștilor ruși care își desfășoară activitatea pe teritoriul american. 

Incidentul a prilejuit și una dintre tot mai rarele conversații directe dintre miniștrii de Externe ai Statelor Unite și Rusiei. Cel puțin din punct de vedere al transcrierilor oficiale puse la dispoziție de către cele două părți, discuția a fost un fel de dialog al surzilor. Anterior, însă, autoritățile americane reușiseră să obțină eliberarea lui Brittney Grinner, o baschetbalistă acuzată de ruși că se afla în posesia unor substanțe interzise. Grinner și-a recăpătat libertatea după luni multe de negocieri, în cadrul unui schimb de prizonieri în urma căruia un celebru traficant de arme aflat în închisoare în Statele Unite a fost eliberat.

Organizațiile care militează pentru protecția jurnaliștilor au calificat imediat incidentul drept o tentativă de intimidare menită să funcționeze ca un fel de avertisment la adresa presei libere. De partea lor, autoritățile ruse vorbesc despre o măsură legală luată de un tribunal care a cîntărit cu atenție faptele. Fapte despre care nu știm mare lucru pentru că ședința instanței a fost secretă. 

E foarte probabil ca autoritățile ruse să se folosească de Gershkovich pentru a obține un nou schimb de prizonieri. Dată fiind sensibilitatea firească a autorităților americane la situații în care cetățenii lor au de suferit, e de presupus că rușii vor insista cinic pentru o repetarea scenariului Grinner. Mai mult decît o afacere penală, aceste arestări de americani în Rusia seamănă cu niște răpiri de pe urma cărora regimul Putin cere răscumpărare. Victor Bout, traficantul amintit anterior, era cunoscut drept „Negustorul Morții”, un personaj sinistru de numele căruia se leagă nenumărate tragedii comise de grupări rebele și teroriști pe care îi alimenta cu arme. Comparați asta cu infracțiunea mai degrabă ridicolă reținută în sarcina baschetbalistei: posesia de cannabis medicinal. 

Conduita Rusiei nu e, așadar, vreo surpriză, dar este de așteptat ca și puțina simpatie de care se bucura regimul de la Kremlin în rîndul presei occidentale să se evapore. Scrisoarea de susținere pentru Gershkovich publicată de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor are printre semnatari editori de la France Presse, New Yorker, BBC, Washington PostThe Times, publicații și asociații de presă din Columbia, Mexic, Lituania sau Norvegia. 

De altfel, Rusia pare să se îndepărteze tot mai mult de orice pretenție că ar face parte din lumea civilizată. Cu cît războiul din Ucraina se prelungește mai mult, cu atît gesturile și retorica Kremlinului devin mai cinice, mai dure, mai lipsite de scrupule. 

Ce nu pare să înțeleagă Moscova e că arestarea unui jurnalist îi poate oferi, cel mult, o satisfacție de moment sau un beneficiu minor. Însă ea nu poate schimba percepția că Rusia e sediul arbitrariului, al capriciului și al crimei. În vremurile sovietice, dictatura era chiar mai restrictivă (și mai bine organizată), însă asta nu a oprit presa occidentală de la a-și face datoria atît cît s-a putut. Și trebuie observat că ascunderea gunoiului sub preș nu a ajutat deloc la supraviețuirea regimului. Uniunea Sovietică a dispărut în subsolurile istoriei lăsînd în urma ei amintirea unei distopii pe care popoarele-victimă, cu excepția notabilă a celui rus, nu mai vor să o repete. Și iau activ măsuri pentru a se asigura că va fi așa.

Arestarea nejustificată a unui jurnalist e mai degrabă încă un semn al degradării. Și, cu fiecare astfel de semn, greața provocată de orice e rusesc crește. De asta au dreptate cei care nu vor să vadă dirijori ruși pe scenele lumii, de asta poate nu e așa grav că unii mai renunță la a citi Dostoievski sau mai amînă mersul la o piesă de Cehov. Or veni și vremurile în care va trece greața, dar nu sîntem încă acolo.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: „Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat”
Ideea că trebuie să bem doi litri de apă pe zi este una răspândită, dar nu întotdeauna adevărată. Conform specialiștilor, această recomandare nu se aplică tuturor și poate fi chiar dăunătoare în anumite cazuri.
image
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
O adevărată perlă ascunsă, cu o istorie bogată, cu vestigii unicat în Europa și peisaje de vis, acest județ din nordul României este o destinație ideală pentru cei care doresc să se bucure de natura sălbatică, de călătorii spirituale aparte.
image
Imagini cu presupusul criminal al dentistei din Brăila. Cum arată bărbatul și ce detalii au scos la iveală medicii legiști FOTO
După trei zile de la uciderea doctorului stomatolog Marina Gavril în propriul său cabinet din Brăila, polițiștii încă nu au reușit să dea de urma criminalului, însă în mediul online au apărut primele imagini cu presupusul făptaș.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne