Gorobete

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul familiar-argotic gorobete, neînregistrat de dicţionarele noastre generale, este destul de răspîndit. În Dicţionarul de argou al limbii române (din 2006) al lui George Volceanov, substantivul masculin apare cu definiţia (discutabilă): „persoană credulă, ușor de înșelat sau furat“; explicaţii similare se găsesc în dicţionarul de argou al lui Traian Tandin şi în cel al Ninei Croitoru Bobârniche. Ca în multe alte cazuri, definiţia surprinde doar una dintre posibilităţile de actualizare ale unui sens mai general. Cuvintele familiar-argotice, pentru care circulaţia orală e caracteristică, sînt greu de fixat în definiţii exacte, sensul lor variind destul de mult. Mi se pare mai corect să descriem cuvîntul gorobete ca termen generic de desemnare a persoanelor, ca sinonim marcat stilistic pentru om, ins, individ, tip, gagiu etc., cu o notă depreciativ-ironică variabilă, accentuată sau atenuată în funcţie de context. Termenii de desemnare generică a persoanelor – în permanentă reînnoire – au în registrul familiar-argotic inevitabile conotaţii depreciative, pentru că apar în contexte care presupun indiferenţa („un ins oarecare“) asociată cu dispreţul („un prost oarecare“) şi în care vorbitorul îşi manifestă ostilitatea caracteristică faţă de toţi indivizii din afara sa şi a grupului său. Ceea ce nu  împiedică folosirea lor glumeaţă chiar faţă de persoanele apropiate.

Contextele în care apare astăzi gorobete nu au ca notă stabilă naivitatea. Gorobeţii pot fi agresori, chiar infractori – „adică te pomeni că gorobetele nu avea nici o vină“ (hotnews.com, într-un comentariu despre un bătăuş); „gorobetele are tupeu“ (cafeneaua.com); „aici iau bătaie gorobeţii care fură din vagoane“ (wikimapia.org); „pînă acum, cînd se întîlneau două găşti de gorobeţi, se lăsa cu capete sparte şi mîini rupte“ (g4media.ro). Cel mai adesea, termenul gorobete este pur şi simplu echivalentul lui tip, desemnînd insul generic – „să ştie tot gorobetele ce şi cum“ (bursa.ro) –, particularizat în funcţie de context: „gorobeţii de la service“ (clubaudi.ro); „gorobeţii din echipa mea“ (forum.softpedia.com); „gorobeţii de la Poliţia Rutieră“ (forum.peundemerg.ro); „e drept că frînează prost, dar scîrţîie atît de tare, încît te aude de departe gorobetele din drum şi se dă la o parte“ (loganclub.ro) etc. Cuvîntul e folosit, cu intenţie glumeaţă, şi în legătură cu membrii familiei unei persoane: „Ți-am văzut gorobeţii“ (desprecopii.com).

În literatură, cuvîntul e atestat mai demult şi a devenit probabil familiar unor cititori ai Gropii lui Eugen Barbu, unde sensul „naiv“ chiar se potriveşte, în context fiind vorba de victimele furturilor şi ale înşelătoriilor: „loc prielnic de uşurat gorobeţi“; „gorobetele scotea doi lei şi-i aşeza în palma celui tînăr“. Autorul a folosit însă termenul, în alt roman, şi cu sensul său generic, ca formulă de adresare: „Parcă mai bun ar fi un rom, acolo, ce ziceţi, gorobeţilor?“ (E. Barbu, Unsprezece, 1956). Există cel puţin o atestare anterioară, în romanul din 1947 al lui Neagu Rădulescu, Napoleon fugea repede; „Păi ăsta este un buletin nepredat. Ce mi‑l arăţi mie. Arată-l gorobeţilor!“. Numeroase alte exemple se pot găsi în proza literară din deceniile ulterioare: „trebuia să fiu «gelos» pe vreun gorobete“ (Ovidiu Verdeş, Muzici şi faze), „Gorobete, ai o ţigară?“ (Stelian Tănase, Luxul melancoliei) etc. Cuvîntul a devenit şi mai cunoscut prin titlul unui serial TV şi al unui spectacol de comedie – Ai lu’ Gorobete. Ca şi moromete („epitet dat unui om leneş“, în Dicţionarul limbii române – DLR), gorobete funcţionează şi ca poreclă, devenită nume de familie.

În dicţionarul-tezaur al Academiei (Dicţionarul limbii române – DLR), cuvîntul gorobete nu este înregistrat, dar există un corobete, „vierme, larvă“; „coropişniţă“, precum şi coroblete, „poreclă dată ţăranilor de la cîmp“, forme pe care dicţionarul etimologic (DELR) le apropie de corobaie, „scorbură, trunchi găunos“. E foarte posibil ca gorobete şi corobete să fie variante ale aceluiaşi cuvînt. În Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu (din 1967), corobete este explicat ca „poreclă dată unui om mare, gros, mătăhălos; mărginit, prost“.

Cuvîntul are aceeaşi terminaţie cu a derivatelor depreciativ-ironice formate cu sufixul -ete, caracteristic graiurilor sudice (din Oltenia, estul Munteniei şi Banat) şi extins în limbajul non-standard. Seria depreciativelor cuprinde mai vechile nătăflete, motoflete, tontolete, dar şi mai noile coclete sau sclavete. Cuvintele cu terminaţia -ete au mai multe surse; în unele cazuri, provin pur şi simplu din refacerea unui singular pornind de la o formă de plural. Aşa cum a arătat Al. Graur, într-un articol din 1934, un substantiv în -eţ sau -et, cu pluralul -eţi, îşi poate reface un singular în -ete. Din asemenea cazuri, -ete s-a desprins ca sufix autonom, capabil să formeze cuvinte noi.

Gorobete nu este un derivat transparent, analizabil. E însă un cuvînt destul de frecvent în limbajul colocvial-argotic şi în prelucrările sale literare, meritînd deci să intre şi în dicţionarele generale.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

paphos jpg
Insulă din Europa cu 300 de zile de soare pe an: „Se simte ca și cum ai fi în paradis”
Cei mai mulți turiști români aleg să își petreacă vacanța de vară în țări precum Grecia, Turcia, ori Bulgaria. Dar, în ultimul timp, o altă destinație a început să atragă nenumărați vizitatori, inclusiv din țara noastră.
card bonuri de masa  jpeg
Impactul tichetelor valorice asupra economiei: Fiecare leu cheltuit aduce 3 lei în PIB. Ce spune OCDE
Biletele de valoare continuă să aibă un rol semnificativ în economia României, generând venituri suplimentare la bugetul de stat, stimulând consumul și contribuind la creșterea PIB.
maia sandu stoianoglo jpg
Turul al II-lea al alegerilor din Republica Moldova, unul extrem de dificil pentru Maia Sandu. Care este cheia succesului
Calculele privind turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată că Maia Sandu va câștiga alegerile, dacă va reuși să mobilizeze un număr record de voturi din diaspora. Care ar fi acesta, spune analistul politic Cristian Hrițuc.
Damen Mangalia FOTO Damen jpeg
Statul vrea să rupă contractul cu Damen Mangalia
Statul vrea să rupă contractul cu Damen Mangalia, decizia urmând să fie supusă votului în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Șantierul Naval 2 Mai SA din 28 noiembrie.
John Billington captura video jpg
Cine a fost John Billington, primul criminal condamnat în America „Nu exista o închisoare în care să încarcerezi pe cineva”
John Billington, primul ucigaș condamnat în America, s-a născut în Lincolnshire, Anglia, în 1580. A emigrat împreună cu familia sa în Lumea Nouă și, după ce a semnat celebrul Pact Mayflower, s-a îmbarcat în călătoria istorică a vasului Mayflower în 1620.
image png
Cum trebuie să gustăm ciorba din oală în mod igienic. Toate gospodinele fac asta greșit, fără să-și dea seama
Unul dintre cele mai neigienice gesturi făcute de cei și cele care gătesc este să bage în oala cu ciorbă, sau în oricare altă mâncare, lingura pentru a o gusta, fără a fi schimbată sau spălată înainte de a fi gustată, din nou, mâncarea.
alcoolic
Oprirea bruscă a consumului de alcool poate fi devastatoare. Ce poate păți un om obișnuit să bea zilnic, dacă se lasă deodată de acest viciu
Mare atenție atunci când ne lăsăm de băut, spun specialiștii. Oprirea bruscă a consumului cronic de alcool poate ucide. Studiile, dar și experiența din practică a medicilor, arată efectele devastatorare ale sevrajului, fără asistență de specialitate.
pensie jpg
Reforma pensiilor din Planul fiscal: nouă formulă de calcul, reducerea pensionărilor anticipate și plafoane pentru pensiile speciale
Planul fiscal pentru reducerea deficitului pe următorii 7 ani propune o nouă formulă de calcul pentru pensii, reducerea posibilității de pensionare anticipată, dar și plafonarea pensiilor speciale.
Rodri platformax jpg
Spaniolul Rodri a cucerit Balonul de Aur 2024
Trofeul acordat de revista France Football a ajuns la un campion european cu naționala Spaniei.