Goana neîntreruptă după prestigiu

R. James BREIDING
Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Miliardarii nu sînt obișnuiți să stea la coadă, mai ales cînd afară e arșiță. Dar Art Basel, cel mai influent tîrg de artă din lume, suscită adesea o agitație nebună la ora 11 dimineața, în ziua deschiderii, cînd cei mai bogați și mai pasionați cumpărători se întrec să cumpere opere de artă rare sau să descopere o lucrare de negăsit care le lipsește din colecție. Ediția din acest an, recent încheiată, a găzduit 284 de galerii din 36 de țări și a expus 3.200 de artiști contemporani.

Indicele Mei Moses al Sotheby’s, indicatorul cea mai fiabil al prețurilor artei, a crescut de opt ori de-a lungul celor cinci decenii de la inaugurarea Art Basel în 1970. În 2017, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea, după ce a  plătit 450 de milioane de dolari pentru lucrarea „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci, cea mai scumpă pictură vîndută vreodată.

Legea cererii și a ofertei sugerează că prețurile artei ar trebui să crească în continuare. Din punctul de vedere al ofertei, faptul că majoritatea celor mai faimoși artiști au murit și că muzeele și colecționarii pe termen lung achiziționează cele mai valoroase lucrări de artă înseamnă că „stocul disponibil” e în scădere constantă. În plus, fiecare operă de artă e în mod esențial un monopol, avînd în vedere unicitatea ei inerentă.

Din punctul de vedere al cererii, a te afla în posesia unei lucrări făcute de un artist celebru a devenit simbolul absolut al prestigiului. A cumpăra un ceas Patek Philippe, un Bentley sau chiar un domeniu de lux în regiunea Hamptons nu înseamnă, pînă la urmă, nimic, în comparație cu a cumpăra un Picasso. Cheltuind 100 de milioane de dolari pentru o pictură, colecționarii semnalează capacitatea lor de a dedica o sumă colosală de bani pentru un obiect care nu va genera niciodată dividende sau rente. Plăcerea lor e completă atunci cînd un rival cumpără o piesă din colecția lor la un preț chiar mai mare.

Dar există semne că piața s-ar putea schimba. După criza financiară din 2008, Art Basel a devenit un indicator-cheie al situației celor super-bogați și, prin urmare, al creșterii inegalității averii globale. Odată cu sporirea cu 380% a averii miliardarilor începînd din 2009, vînzările de artă au crescut vertiginos, cu o augmentare de 700% a vînzărilor care depășesc 10 milioane de dolari.

Cu doar un deceniu în urmă, Benjamin Mandel – pe atunci, economist la Banca Federal Reserve din New York – a început să studieze piața de artă. La început, a crezut că piața creștea într-un ritm care nu poate fi susținut pe termen lung, deoarece prețurile creșteau mai rapid decît PIB-ul global. Dar, privind în profunzime, Mandel a observat că piața bele-artelor nu reflectă situația economiei globale în întregul ei, ci numai o parte din ea. Pe scurt, e o piață creată de către și pentru cei super-bogați, iar miliardarii joacă după alte reguli decît restul lumii.

Logica lui Mandel era clară. În condițiile în care populația cumpărătorilor ultra-bogați și averile lor cresc mult mai repede decît oferta disponibilă, piața de artă reflectă creșterea inegalității averii. Ținînd cont de asta, nu ar trebui să ne mire faptul că unii dintre cei mai mari colecționari din lume sînt totodată și cei mai bogați investitori ai planetei, precum Ken Griffin, directorul general Citadel, David Bonderman, partener fondator al TPG, și Steve Cohen, directorul general al Point72.

Dar tendințele recente au pus sub semnul întrebării teza lui Mandel. În ciuda creșterii vertiginoase a numărului miliardarilor, achizițiile și prețurile de artă stagnează. La Art Basel, starea de spirit de anul acesta a fost mai degrabă de anxietate, comercianții de artă umblînd din sală în sală în căutarea unui răspuns. Unii au speculat că starea pieței de artă indică un declin al încrederii, în rîndurile celor mai bogați oameni din lume. Atunci cînd economia prosperă, colecționarii sînt în mai mare măsură înclinați să investească în artă și să recurgă la efectul de pîrghie (leverage), mai ales cînd costurile de împrumut sînt joase. Dar aceste dinamici se pot schimba rapid în timpul recesiunilor. Criza din 2008, bunăoară, a provocat o scădere a prețurilor de artă cu 60%.

image

Non-lichiditatea pieței de artă e notorie. Dat fiind că prețurile sînt stabilite de o mînă de cumpărători aflați departe, contracțiile pieței tind să fie bruște și abrupte. Aceiași colecționari care erau dornici să cumpere, cînd prețurile erau în creștere, sînt dintr-odată reticenți să oferteze, atunci cînd prețurile scad. Crash-ul pieței de artă de la începutul anilor 1990, precedat de crahul bursier din 1987 și de spargerea bulei japoneze a prețurilor activelor, este un bun exemplu.

Creșterea prețurilor necesită apariția de noi cumpărători, ceea ce îi face pe unii comercianți consacrați să se teamă că piața a ajuns într-un un punct de epuizare. După cum mi-a spus un reputat galerist, „cu cît prețurile sînt mai mari, cu atît aerul e mai rarefiat”. Și nu e vorba de o lipsă de inițiativă. Galeria multinațională Gagosian s-a extins la 21 de filiale, iar galeria rivală Hauser&Wirth deține 18 spații expoziționale, inclusiv amenajări pentru un stil de viață retras, în Somerset și Menorca, gîndite să atragă investitorii bogați. Ambele galerii dispun de un numeros personal de vînzări și își promovează activ propriii artiști. Dar potențialii noi clienți călătoresc mai puțin și sînt costisitor de atras. Între timp, chinezii, cumpărători marginali importanți din punct de vedere istoric, s-au repliat, pe fondul tendinței de deglobalizare.

Investitorii tind să elaboreze narațiuni liniștitoare precum „pivotul Powell” [anunțul făcut de Jerome Powell, președintele Federal Reserve (FED), despre contracararea inflației printr-o trecere bruscă la o politică monetară mai strictă – n. trad.] și „opțiunea Greenspan” („Greenspan put”) [strategia economică a fostului președinte FED Alan Greenspan de a salva investitorii bursei, în contextul unui declin al bursei de valori, injectînd lichidități în economie – n. trad.]. După cum observa economistul laureat al premiului Nobel Robert J. Shiller, prețurile pieței sînt adesea influențate de astfel de narațiuni și pot devia considerabil de la valorile fundamentale, făcînd posibile bule speculative.

În orice caz, evaluarea valorii fundamentale a artei reprezintă o provocare aparte, întrucît nu generează dividende și e lipsită de utilitate funcțională. Ceea ce îi determină pe participanți să acorde prea multă importanță tendințelor prețului. Creșterea prețurilor, după cum sugera Schiller, poate stimula sentimente pozitive și crea un ciclu autoalimentat care contribuie la formarea bulelor speculative. Alții însă susțin că adevărata valoare a artei nu e financiară, ci „pozițională” – altfel spus, ea conferă prestigiu.

Prestigiul e, evident, subiectiv. În timpul primei zile VIP a tîrgului Art Basel, bunăoară, Hauser&Wirth a anunțat cu fală vînzarea sculpturii din bronz „Spider IV” a lui Louise Bourgeois, pentru 22,5 milioane de dolari. Pentru unii, a plăti milioane de dolari pentru un păianjen sumbru din metal sugerează bogăție și un gust sofisticat. Pentru alții, e o gafă la fel de mare ca a purta un tricou Louis Vuitton sau a plăti bifa albastră Twitter. Mai mult decît să semnifice prestigiul, ar putea indica impresionabilitate și nesiguranță.

R. James Breiding e autorul volumelor Swiss Made: The Untold Story Behind Switzerland’s Success (Profile Books, 2013) și Too Small to Fail: Why Some Small Nations Outperform Larger Ones and How They Are Reshaping the World(Harper Business, 2019).

Copyright: Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEȘU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.