„Glumițe obosite”

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
„Cu bule“ jpeg

Atitudinea critică a vorbitorilor față de umorul practicat de ceilalți este fixată într-o serie de formulele stereotipe de caracterizare, în etichete care alcătuiesc un fel de tipologie populară, nesistematică, a eforturilor (adesea zadarnice) de a produce rîsul. Din inventarul de formule se poate deduce ce anume contează, de fapt, pentru vorbitorul obișnuit, în evaluarea umorului. Chiar de la termenul care evocă generic actul de umor (nu numai verbal) ‒ glumă ‒, s-a format un diminutiv ambiguu, dar încărcat mai ales cu conotații depreciative: glumiță.   

Judecata negativă cea mai generală este conținută în formula glumă proastă ‒ care se poate referi la foarte multe lucruri, inclusiv, metaforic, la unele care nu au nici o legătură cu umorul, exprimînd doar indignarea și disprețul vorbitorului față de o situație sau o persoană („preşedinta Comisiei Juridice din Senat a transmis că este «o glumă proastă» să citeşti pe site-ul Curţii Constituţionale a României că este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru respectarea deciziilor CJUE”, adevarul.ro). Cînd se referă chiar la o intenție umoristică, formula glumă proastă poate transmite mai multe reproșuri: față de lipsa efectului comic (în mecanismul strict intelectual al surprizei, al incongruenței care provoacă rîsul) sau față de inadecvarea etică și emoțională, în cazul umorului care atacă, jignește sentimentele sau sensibilitatea interlocutorului. Atributul inițial expresiv, dar banalizat de multă vreme, al glumei proaste este o metaforă culinară: glumele nesărate sînt cele fără esența umorului sau fără (bun) gust. Calitatea inferioară este transpusă stereotip în formulele populare ale ieftinătății ca emblemă a lipsei de valoare: de doi lei („un adevărat concurs de glumițe de doi lei”, denisuca.com), de doi bani, de trei lulele, de duzină.

Umorul e o categorie extrem de dependentă de factori culturali și de context, ceea nu împiedică pe nimeni ‒ dimpotrivă! ‒ să-l supună unor judecăți extreme: fiecare consideră că grupul propriu gustă umorul cum se cuvine, dar ceilalți n-au simțul umorului, glumele lor sînt nereușite etc. Umorul fiind dependent de surpriză, e firesc ca judecata comună negativă cea mai răspîndită să fie acuzația lipsei de noutate. Unele sintagme sînt atestate de mai mult timp: glumele lipsite de spontaneitate și de invenție, repetate și banalizate, sînt răsuflate (etichetă care avea la bază echivalarea metaforică dintre umor și o băutură alcoolică). Reproșul banalității este formulat în ultima vreme printr-o etichetă nouă, destul de ingenioasă: adjectivul obosit ‒ „trîntesc aceleași glumițe obosite” (vice.com), „filmul, foarte slab, cu glumițe obosite, scenariu ciudat” (cinemagia.ro), „un colaj de glume obosite” (7lucruri.ro). Surpriza asocierii semantice din glume obosite constă în faptul că aceasta produce un fel de personificare nedusă pînă la capăt (decît în dezvoltări literale, care o remotivează: „Gest de mare omenie: D.B. i-a permis unei glume obosite să se odihnească la el acasă”,  catavencii.ro). În același sens acționează și caracterizarea prin adjectivul expirat, la modă în limbajul tinerilor („fac glume obosite și foarte expirate!”,  stiridecluj.ro) și care provine tot dintr-o metaforă alimentară, nu foarte diferită de vechiul răsuflat. Etichetele depreciative mai noi și mai vechi se pot asocia: „Glume nesărate și de prost gust ieri, la înmînarea cheilor de la apartamentele sociale din zona Grădinari (...).  Cu siguranță, edilul a consultat un catalog de glume expirate” (bzi.ro).

Umorului (recunoscut ca intenție, nu ca efect) i se reproșează adesea lipsa de complexitate, apelul la mecanisme rudimentare. Simplicitatea vinovată este atribuită ironic vîrstei imature sau statutului social asociat cu lipsa abilităților intelectuale și a deprinderilor culturale. În primul caz, eticheta tipică e de grădiniță („glumițe de grădiniță”, ziaruldehunedoara.ro), dar pot fi invocate și vîrste ceva mai avansate: de clasa a doua, de licean, de adolescenți („Glumițe de băieți între șefii diplomațiilor rusă și americană: «mama nu mă lasă». Glume de adolescenţi între şefii diplomaţiilor rusă şi americană” (revista22.ro). Legarea umorului rudimentar, lipsit de subtilitate și chiar vulgar de o categorie socială sau profesională s-a fixat în momentul actual prin formula de autobază ‒ „umor trivial «de autobază»” (România literară, nr. 11, 2000); „Poker și alcool în cantonament, glume de autobază” (digisport.ro) ‒, destul de ingenioasă, în măsura în care trimite prin metonimie la o categorie de vorbitori, fără să-i numească direct. Sînt evocate și alte categorii socio-profesionale: „glumițe de cartier” (hotnews.ro), „glumițe de taxi” (actualdecluj.ro) etc. Unele sînt legate ad-hoc de anumite stereotipuri regionale: „Primarul a făcut glume de Dorohoi” (bzi.ro), „glume de Dorohoi şi Sălăjan” (pressalert.ro), „glumițe de C.A.P. vasluian” (adevarul.ro), „Primarul municipiului Iaşi: «Nu de glumițe de Teleorman are România nevoie acum»“ (rfi.ro).

Desigur, glumele mai pot fi jenante, penibile, debile, căznite și de multe alte feluri. Prin lipsa de noutate și de complexitate ‒ ceea ce vorbitorii par să considere defectele esențiale ale umorului nereușit ‒, glumele obișnuiau să fie răsuflate și nesărate. Paradigma culinară a fost parțial înlocuită de cea umanizată (muncitorească), în glumele obosite și de autobază.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Biserica Neagra din Brasov   Sursa Centrul de Informare turistică Brașov jpg
Sașii și șvabii, moștenirea germană în România. Lucrurile care unesc și deosebesc cele două populații istorice
Sașii și șvabii, două populații germane, s-au stabilit în teritoriile actuale ale României pe parcursul mai multor secole, în urma unor valuri importante de colonizări. Ei au lăsat o moștenire culturală impresionantă, însă adesea sunt confundați.
TRUMP MAGAnolia, captura Facebook png
Donald Trump a plantat la Casa Albă un arbore pe care l-a numit „MAGAnolia”. Groapa a fost făcută cu o lopată din aur
Preşedintele american Donald Trump a plantat marţi un arust în grădinile Casei Albe, numit „MAGAnolia”, cu referire la sloganul său „Make America Great Again”
oi si miei judetul olt, bobicesti   foto ionelia nuca (14) jpeg
Cât costă carnea de miel în 2025. Speculanții dublează prețul. Unde ajunge și la 184 lei/kg
Pe măsură ce se apropie Paștele, prețul cărnii de miel se vinde și mai scump, în unele zone chiar la preț de speculă, potrivit anunțurilor făcute de fermieri și comercianți, consultate de „Adevărul”.
image png
9 aprilie: Ziua când s-a născut scriitorul Camil Petrescu, autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”
Pe 9 aprilie este și ziua când a luat sfârșit Războiul Civil American și a murit Prințesa Maria, singurul copil al Regelui Carol I al României și al Reginei Elisabeta.
image png
Ce să le faci zambilelor și narciselor din curte, după ce se scutură florile? Trucurile florarilor pricepuți
Florile au rolul de a înfrumuseța viața și casa noastră, mai ales curtea. Fiind primăvară, zambilele și narcisele se numără printre florile momentului, însă nu au o durată lungă de viață. Partea bună este că ele înfloresc an de an dacă sunt îngrijite corespunzător după ce li se scutură florile.
CCR declară neconstituțională legea de completare a pensiilor militare, foto Shutterstock jpg
Decizie CCR: Foștii ofițeri de informații pot intra în magistratură. Cine face excepție
Curtea Constituțională a României a decis în ședința de marți, 8 aprilie, că foștii ofițeri de informații pot intra în magistratură. Condiția este să nu fi făcut parte din Securitatea comunistă.
oua jpg
Metode prin care testezi prospeţimea ouălor. Cum te asiguri că sunt bune de consum
Calitatea alimentelor pe care le includem în dietă este extrem de importantă. În apropierea Paştelui, ouăle devin un subiect de interes pentru toată lumea, motiv pentru care este crucial să ştim cum să alegem şi cum să verificăm prospeţimea lor.
5 ani RoZoom Press
RoZoom Press sărbătorește 5 ani de angajament civic, cultural și social
La mulți ani și multe realizări nouă și mulțumiri tuturor colaboratorilor, invitaților și celor care, emisiune cu emisiune, sunt alături de noi!
b5e152241f59ee2be24065b43056d483 jpg
National Identity vs. European Identity: Can They Coexist?
For decades, the European Union has stood as a bold experiment in unity — a supranational project weaving together diverse nations through common laws, currency, and ideals. But as nationalism surges across the continent, the delicate balance between national identity and a shared European future fa