Gluga de coceni

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
„Cu bule“ jpeg

Dicționarele noastre mai vechi nu au înregistrat sensuri figurate ale sintagmei glugă de coceni; în textele publicistice actuale, aceasta apare însă destul de des ca formulă de caracterizare depreciativă a unei persoane, indicînd slăbiciunea, lașitatea, lipsa de inițiativă și de autoritate. Micul dicționar academic (MDA) înregistrează sintagma glugă de coceni cu sensurile „om laș” și „om lipsit de importanță”. Sintagma cu sens metaforic și peiorativ este de obicei prezentă în declarații ironice, reproduse de presă, ale unor personaje contemporane din lumea spectacolului, a sportului sau a politicii. Gluga de coceni este adesea pusă în opoziție cu un termen apreciativ, exprimînd prototipic curajul și adecvarea la rolul social: „dacă era bărbat, şi nu glugă de coceni” (libertatea.ro); „eu vreau un bărbat lîngă mine, nu vreau o glugă de coceni” (wowbiz.ro). Sînt surprinzător de numeroase exemplele de folosire a sintagmei în contexte politice: „ăla e ministru, nu e o glugă de coceni” (b1tv.ro); „ori e prim-ministru, ori e glugă de coceni” (bugetul.ro); „consilieri europeni sau doar o glugă de coceni?” (ziare.com); „«să arătăm că sîntem stat, nu umbrelă sau glugă de coceni», a afirmat T.B.” (stirileprotv.ro) etc.

Exemplele actuale plasează sintagma depreciativă în zona limbajului colocvial-argotic, dar e foarte posibil ca ea să fi circulat deja, de mai multă vreme, în mediul rural, în care termenul glugă (de origine incertă, controversată) este frecvent folosit cu sensul „stivă conică de snopi, de coceni de porumb etc.” (DEX). Legătura dintre sensul vestimentar (de uz general) al cuvîntului și cel restrîns la ocupațiile agricole este asigurată de forma conică, țuguiată, a obiectelor denumite. În Dicționarul limbii române (Dicționarul Academiei, tomul II, partea I, 1934), se descria și diferența dintre obiectul vestimentar din mediul urban și cel tradițional, rural: „La orășeni gluga e atîrnată pe spate (uneori cusută de gulerul mantalei); la țărani (ciobani) se atîrnă pe umeri, ca traista (pe care o înlocuiește), fiind făcută dintr-o materie groasă (albă) bătută la piuă”. Sensul vestimentar este bine atestat în literatura română veche; la Cantemir, de exemplu, în Istoria ieroglifică, apar ambele utilizări ale glugii, de acoperămînt pentru cap și de traistă: „ciobanii, unii, ca de somn adormitînd, în cîrlige răzimaţi, alţii, ca de ploaie şi de vînt rece cu glugile peste cap lăsate şi pre un cot la pămînt lăsaţi era”; „oarece fărmuşuri de pîne carile cu sine avea, în glugă luînd, pre drumul pre carile drumăţul vinisă vîrtos purceasă”. Astăzi termenul vestimentar este cunoscut de toată lumea; pentru vorbitorii cărora nu le este familiar sensul „stog, căpiță”, asocierea glugă de coceni pare surprinzătoare și chiar absurdă (ceea ce este de obicei în avantajul expresivității). Sintagma este o reprezentare metaforică reușită a incapacității de acțiune, pentru că intră în serie cu om de paie, momîie etc., concretizînd și împrospătînd o imagine banalizată – a mormanului inert și lipsit de valoare.

De altfel, tiparul antitetic curaj-lașitate este unul bine fixat în limbă, și nu doar în română. Termenul pozitiv prototipic este cel desemnînd masculinitatea; termenul depreciativ, în schimb, permite numeroase substituții inventive. Tiparul ești bărbat sau…?, folosit ca stimulent al orgoliului sau ca insultă, are corespondente în multe limbi; în engleză, întrebarea Are you a man or a mouse? este cuprinsă în A Dictionary of Catch Phrases, de Eric Partridge (1977), cu precizarea că a fost specifică englezei americane, dar s-a răspîndit și în engleza britanică după 1945. Datările nu pot fi foarte exacte în cazul expresiilor oralității, dar aparițiile tot mai frecvente în filme, muzică, literatură și publicistică se pot urmări cu ușurință.

În antiteză cu calitatea presupus superlativă a bărbăției, româna populară și colocvială folosește (dintre cuvintele citabile) mai ales metaforele mămăligă și cîrpă – „Cînd îți vine cheful să pui mîna pe-o țigară, te decizi: ești bărbat sau mămăligă? (reddit.com); „Ce faci? Eşti bărbat sau cîrpă?” (adevarul.ro) –, ultima însoțită adesea de dezvoltări și precizări agravante: „Ești bărbat sau cîrpă de spălat vase?” (reddit.com), „Ești bărbat sau cîrpă de șters podele?” (tpu.ro), „ești bărbat sau cîrpă de șters pe jos?” (tribuna.ro) etc. E interesant că, dincolo de relevanța semantică (trăsăturile moliciunii, ale maleabilității), cîrpa și mămăliga sînt substantive feminine (așa cum este, de altfel, și gluga): pare a se verifica, din nou, afinitatea semnalată acum cîteva decenii de lingvistul J. Byck între genul gramatical feminin și agravarea insultei adresate bărbaților. În plus, mămăliga și cîrpa produc asocieri metonimice cu ocupațiile casnice tradițional feminine – gătitul și curățenia. Din asemenea asocieri se ivesc, probabil, și alți termeni ai deprecierii: „«Lasă-l, dragă, să bea, e bărbat, nu cîrlig de rufe», a zis Petre Găman, și m-a bătut cordial pe umăr” (Vlad Zografi, Supraviețuire, 2022). Chiar dacă nu are toate caracteristicile seriei, metafora glugii de coceni este suficient de expresivă pentru a se răspîndi în continuare, chiar în afara contextului de stimulare a orgoliului masculin.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.