Gluga de coceni

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
„Cu bule“ jpeg

Dicționarele noastre mai vechi nu au înregistrat sensuri figurate ale sintagmei glugă de coceni; în textele publicistice actuale, aceasta apare însă destul de des ca formulă de caracterizare depreciativă a unei persoane, indicînd slăbiciunea, lașitatea, lipsa de inițiativă și de autoritate. Micul dicționar academic (MDA) înregistrează sintagma glugă de coceni cu sensurile „om laș” și „om lipsit de importanță”. Sintagma cu sens metaforic și peiorativ este de obicei prezentă în declarații ironice, reproduse de presă, ale unor personaje contemporane din lumea spectacolului, a sportului sau a politicii. Gluga de coceni este adesea pusă în opoziție cu un termen apreciativ, exprimînd prototipic curajul și adecvarea la rolul social: „dacă era bărbat, şi nu glugă de coceni” (libertatea.ro); „eu vreau un bărbat lîngă mine, nu vreau o glugă de coceni” (wowbiz.ro). Sînt surprinzător de numeroase exemplele de folosire a sintagmei în contexte politice: „ăla e ministru, nu e o glugă de coceni” (b1tv.ro); „ori e prim-ministru, ori e glugă de coceni” (bugetul.ro); „consilieri europeni sau doar o glugă de coceni?” (ziare.com); „«să arătăm că sîntem stat, nu umbrelă sau glugă de coceni», a afirmat T.B.” (stirileprotv.ro) etc.

Exemplele actuale plasează sintagma depreciativă în zona limbajului colocvial-argotic, dar e foarte posibil ca ea să fi circulat deja, de mai multă vreme, în mediul rural, în care termenul glugă (de origine incertă, controversată) este frecvent folosit cu sensul „stivă conică de snopi, de coceni de porumb etc.” (DEX). Legătura dintre sensul vestimentar (de uz general) al cuvîntului și cel restrîns la ocupațiile agricole este asigurată de forma conică, țuguiată, a obiectelor denumite. În Dicționarul limbii române (Dicționarul Academiei, tomul II, partea I, 1934), se descria și diferența dintre obiectul vestimentar din mediul urban și cel tradițional, rural: „La orășeni gluga e atîrnată pe spate (uneori cusută de gulerul mantalei); la țărani (ciobani) se atîrnă pe umeri, ca traista (pe care o înlocuiește), fiind făcută dintr-o materie groasă (albă) bătută la piuă”. Sensul vestimentar este bine atestat în literatura română veche; la Cantemir, de exemplu, în Istoria ieroglifică, apar ambele utilizări ale glugii, de acoperămînt pentru cap și de traistă: „ciobanii, unii, ca de somn adormitînd, în cîrlige răzimaţi, alţii, ca de ploaie şi de vînt rece cu glugile peste cap lăsate şi pre un cot la pămînt lăsaţi era”; „oarece fărmuşuri de pîne carile cu sine avea, în glugă luînd, pre drumul pre carile drumăţul vinisă vîrtos purceasă”. Astăzi termenul vestimentar este cunoscut de toată lumea; pentru vorbitorii cărora nu le este familiar sensul „stog, căpiță”, asocierea glugă de coceni pare surprinzătoare și chiar absurdă (ceea ce este de obicei în avantajul expresivității). Sintagma este o reprezentare metaforică reușită a incapacității de acțiune, pentru că intră în serie cu om de paie, momîie etc., concretizînd și împrospătînd o imagine banalizată – a mormanului inert și lipsit de valoare.

De altfel, tiparul antitetic curaj-lașitate este unul bine fixat în limbă, și nu doar în română. Termenul pozitiv prototipic este cel desemnînd masculinitatea; termenul depreciativ, în schimb, permite numeroase substituții inventive. Tiparul ești bărbat sau…?, folosit ca stimulent al orgoliului sau ca insultă, are corespondente în multe limbi; în engleză, întrebarea Are you a man or a mouse? este cuprinsă în A Dictionary of Catch Phrases, de Eric Partridge (1977), cu precizarea că a fost specifică englezei americane, dar s-a răspîndit și în engleza britanică după 1945. Datările nu pot fi foarte exacte în cazul expresiilor oralității, dar aparițiile tot mai frecvente în filme, muzică, literatură și publicistică se pot urmări cu ușurință.

În antiteză cu calitatea presupus superlativă a bărbăției, româna populară și colocvială folosește (dintre cuvintele citabile) mai ales metaforele mămăligă și cîrpă – „Cînd îți vine cheful să pui mîna pe-o țigară, te decizi: ești bărbat sau mămăligă? (reddit.com); „Ce faci? Eşti bărbat sau cîrpă?” (adevarul.ro) –, ultima însoțită adesea de dezvoltări și precizări agravante: „Ești bărbat sau cîrpă de spălat vase?” (reddit.com), „Ești bărbat sau cîrpă de șters podele?” (tpu.ro), „ești bărbat sau cîrpă de șters pe jos?” (tribuna.ro) etc. E interesant că, dincolo de relevanța semantică (trăsăturile moliciunii, ale maleabilității), cîrpa și mămăliga sînt substantive feminine (așa cum este, de altfel, și gluga): pare a se verifica, din nou, afinitatea semnalată acum cîteva decenii de lingvistul J. Byck între genul gramatical feminin și agravarea insultei adresate bărbaților. În plus, mămăliga și cîrpa produc asocieri metonimice cu ocupațiile casnice tradițional feminine – gătitul și curățenia. Din asemenea asocieri se ivesc, probabil, și alți termeni ai deprecierii: „«Lasă-l, dragă, să bea, e bărbat, nu cîrlig de rufe», a zis Petre Găman, și m-a bătut cordial pe umăr” (Vlad Zografi, Supraviețuire, 2022). Chiar dacă nu are toate caracteristicile seriei, metafora glugii de coceni este suficient de expresivă pentru a se răspîndi în continuare, chiar în afara contextului de stimulare a orgoliului masculin.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.
image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).