Gluga de coceni

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
„Cu bule“ jpeg

Dicționarele noastre mai vechi nu au înregistrat sensuri figurate ale sintagmei glugă de coceni; în textele publicistice actuale, aceasta apare însă destul de des ca formulă de caracterizare depreciativă a unei persoane, indicînd slăbiciunea, lașitatea, lipsa de inițiativă și de autoritate. Micul dicționar academic (MDA) înregistrează sintagma glugă de coceni cu sensurile „om laș” și „om lipsit de importanță”. Sintagma cu sens metaforic și peiorativ este de obicei prezentă în declarații ironice, reproduse de presă, ale unor personaje contemporane din lumea spectacolului, a sportului sau a politicii. Gluga de coceni este adesea pusă în opoziție cu un termen apreciativ, exprimînd prototipic curajul și adecvarea la rolul social: „dacă era bărbat, şi nu glugă de coceni” (libertatea.ro); „eu vreau un bărbat lîngă mine, nu vreau o glugă de coceni” (wowbiz.ro). Sînt surprinzător de numeroase exemplele de folosire a sintagmei în contexte politice: „ăla e ministru, nu e o glugă de coceni” (b1tv.ro); „ori e prim-ministru, ori e glugă de coceni” (bugetul.ro); „consilieri europeni sau doar o glugă de coceni?” (ziare.com); „«să arătăm că sîntem stat, nu umbrelă sau glugă de coceni», a afirmat T.B.” (stirileprotv.ro) etc.

Exemplele actuale plasează sintagma depreciativă în zona limbajului colocvial-argotic, dar e foarte posibil ca ea să fi circulat deja, de mai multă vreme, în mediul rural, în care termenul glugă (de origine incertă, controversată) este frecvent folosit cu sensul „stivă conică de snopi, de coceni de porumb etc.” (DEX). Legătura dintre sensul vestimentar (de uz general) al cuvîntului și cel restrîns la ocupațiile agricole este asigurată de forma conică, țuguiată, a obiectelor denumite. În Dicționarul limbii române (Dicționarul Academiei, tomul II, partea I, 1934), se descria și diferența dintre obiectul vestimentar din mediul urban și cel tradițional, rural: „La orășeni gluga e atîrnată pe spate (uneori cusută de gulerul mantalei); la țărani (ciobani) se atîrnă pe umeri, ca traista (pe care o înlocuiește), fiind făcută dintr-o materie groasă (albă) bătută la piuă”. Sensul vestimentar este bine atestat în literatura română veche; la Cantemir, de exemplu, în Istoria ieroglifică, apar ambele utilizări ale glugii, de acoperămînt pentru cap și de traistă: „ciobanii, unii, ca de somn adormitînd, în cîrlige răzimaţi, alţii, ca de ploaie şi de vînt rece cu glugile peste cap lăsate şi pre un cot la pămînt lăsaţi era”; „oarece fărmuşuri de pîne carile cu sine avea, în glugă luînd, pre drumul pre carile drumăţul vinisă vîrtos purceasă”. Astăzi termenul vestimentar este cunoscut de toată lumea; pentru vorbitorii cărora nu le este familiar sensul „stog, căpiță”, asocierea glugă de coceni pare surprinzătoare și chiar absurdă (ceea ce este de obicei în avantajul expresivității). Sintagma este o reprezentare metaforică reușită a incapacității de acțiune, pentru că intră în serie cu om de paie, momîie etc., concretizînd și împrospătînd o imagine banalizată – a mormanului inert și lipsit de valoare.

De altfel, tiparul antitetic curaj-lașitate este unul bine fixat în limbă, și nu doar în română. Termenul pozitiv prototipic este cel desemnînd masculinitatea; termenul depreciativ, în schimb, permite numeroase substituții inventive. Tiparul ești bărbat sau…?, folosit ca stimulent al orgoliului sau ca insultă, are corespondente în multe limbi; în engleză, întrebarea Are you a man or a mouse? este cuprinsă în A Dictionary of Catch Phrases, de Eric Partridge (1977), cu precizarea că a fost specifică englezei americane, dar s-a răspîndit și în engleza britanică după 1945. Datările nu pot fi foarte exacte în cazul expresiilor oralității, dar aparițiile tot mai frecvente în filme, muzică, literatură și publicistică se pot urmări cu ușurință.

În antiteză cu calitatea presupus superlativă a bărbăției, româna populară și colocvială folosește (dintre cuvintele citabile) mai ales metaforele mămăligă și cîrpă – „Cînd îți vine cheful să pui mîna pe-o țigară, te decizi: ești bărbat sau mămăligă? (reddit.com); „Ce faci? Eşti bărbat sau cîrpă?” (adevarul.ro) –, ultima însoțită adesea de dezvoltări și precizări agravante: „Ești bărbat sau cîrpă de spălat vase?” (reddit.com), „Ești bărbat sau cîrpă de șters podele?” (tpu.ro), „ești bărbat sau cîrpă de șters pe jos?” (tribuna.ro) etc. E interesant că, dincolo de relevanța semantică (trăsăturile moliciunii, ale maleabilității), cîrpa și mămăliga sînt substantive feminine (așa cum este, de altfel, și gluga): pare a se verifica, din nou, afinitatea semnalată acum cîteva decenii de lingvistul J. Byck între genul gramatical feminin și agravarea insultei adresate bărbaților. În plus, mămăliga și cîrpa produc asocieri metonimice cu ocupațiile casnice tradițional feminine – gătitul și curățenia. Din asemenea asocieri se ivesc, probabil, și alți termeni ai deprecierii: „«Lasă-l, dragă, să bea, e bărbat, nu cîrlig de rufe», a zis Petre Găman, și m-a bătut cordial pe umăr” (Vlad Zografi, Supraviețuire, 2022). Chiar dacă nu are toate caracteristicile seriei, metafora glugii de coceni este suficient de expresivă pentru a se răspîndi în continuare, chiar în afara contextului de stimulare a orgoliului masculin.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
realitatea plus emisie jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări
Brexit FOTO Shutterstock
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
corvinul jpeg
Ce s-a ales de cel mai faimos restaurant din Hunedoara? Aici au luat cina Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov
Cândva acest restaurant era unul dintre cele mai faimoase din Hunedoara, cât și din întreaga țară. Unele dintre cele mai importante personalități istorice au luat cina aici, printre care și Nicolae Ceaușescu. Însă, astăzi, această locație istorică a fost uitată de lume.
bancomat jpeg
O bancă mare dispare din România. Ce se întâmplă cu clienții actuali ai unității bancare
O nouă schimbare în peisajul bancar românesc aduce în prim-plan o fuziune de proporții. OTP Leasing, parte a grupului OTP Bank România, a fost recent achiziționată de Banca Transilvania (BT), cea mai mare bancă din țară.
wizz air avion jpg
Wizz Air lansează două noi curse din România și anunță frecvențe crescute în 2025
Wizz Air, compania maghiară low-cost, continuă să investească în dezvoltarea bazei sale operaționale din Craiova, odată cu alocarea unei a doua aeronave Airbus A320neo în vara anului 2025,