globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 116 din 13 Apr 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Sclavii din Coreea de Nord Casa e într-o suburbie locuită de oameni săraci, Olszynka, departe de centru. Acolo locuiesc nord-coreenii: "Nu ies niciodată, vine un microbuz după ei la şase dimineaţa şi se întorc seara. Sînt, de fapt, invizibili. I-am văzut de cîteva ori anul trecut, dar sînt întotdeauna grăbiţi şi nu se uită la nimeni", spune o vecină. Reporterul de la Gazeta Wyborcza a văzut microbuzul Renault, de culoare albă, care îi duce pe muncitorii coreeni la poarta K-1, de la cel mai mare atelier al şantierului naval. Cîteva duzini de sudori lucrează acolo în permanenţă. Ei montează elementele structurii de bază a vapoarelor. Coreenii dispun de un mic spaţiu, cam patru metri pătraţi, mărginit de folii de tablă, unde ei se schimbă şi îşi depozitează instrumentele. Unul dintre ei, poreclit "rîndunica", nu sudează. E dotat cu o cască, poartă salopetă, dar misiunea lui este supravegherea compatrioţilor săi. Vorbeşte o poloneză corectă şi e de acord să răspundă la întrebări: "Sînteţi mulţumit de sejurul polonez?". "Foarte." "Cîştigaţi bine?" "N-are importanţă. Important e ca şeful să fie mulţumit. (Şeful de echipă, un polonez, este foarte încîntat). Ei sudează perfect. Nu provoacă probleme şi nu sînt niciodată mahmuri.Coreenii nu se întrerup nici măcar ca să-şi aprindă o ţigară. Lucrează 12 ore, şi 16 dacă e nevoie. Să nu scrieţi ceva rău despre ei, dacă vor fi rechemaţi acasă, îmi pierd şi eu serviciul." Dar şi "privighetoarea" e urmărită la rîndul ei. Un funcţionar al Partidului muncii din Coreea de Nord - un vlăjgan cu cravată şi cu Mercedes negru - apare pe neaşteptate la şantier sau la domiciliul muncitorilor. Muncitorii lucrează legal, angajaţi de Compania General Construction din Phenian (de stat). Pe hîrtie, salariul lor este de 2.500 de zloţi pe lună (650 de euro), vărsaţi în contul intermediarului polonez, Selena, care îl dă companiei coreene. De pe urma acestui traseu complicat muncitorii primesc 60 de zloţi (15 euro). Toate acestea se petrec pe şantierul naval de la Gdansk, unde - vă amintiţi? - în urmă cu 25 de ani, muncitorii înfiinţaseră sindicatul Solidarnosc, pentru a-şi apăra drepturile. Asta da, idealuri întinate! Acum, conducătorii sindicatului spun că nu ştiu nimic despre angajaţii din Coreea de Nord. De altfel, nimeni nu reclamă nimic. Muncitorii nord-coreeni sînt mulţumiţi: acasă la ei, pentru aceeaşi muncă, primesc 1 euro pe lună, iar în străinătate li se plăteşte şi hrana şi dormitul. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

trump putin  jpg
Ce îl va aduce pe Putin la masa negocierilor?
Reducerea sancțiunilor nu îl va aduce pe Putin la masa negocierilor, doar conștientizarea faptului că nu poate câștiga îl va forța să facă acest lucru.
Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia
Occidentul trebuie să dezvolte arme mai repede și mai ieftin, chiar dacă nu sunt perfecte, spune secretarul general NATO
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a subliniat că Alianța trebuie să accelereze urgent procesul de dezvoltare a noilor arme.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Președintele Trump își sprijină agenda pe o rețea de turnători
Președintele american crede că angajații federali care se denunță între ei vor curăța țara de „statul profund”… dar strategia are capcanele ei, scrie The Telegraph.
450530985 1024656185685311 1520003273882683739 n jpg
Expoziția de la muzeul de unde a fost furat aurul dacic, organizată într-un timp neobișnuit de scurt. Ce declara ministrul Culturii la deschiderea evenimentului
Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a dat de înțeles, într-o postare pe rețelele sociale, că expoziția cu obiecte getice și dacice de la Assen a fost organizată în pripă, mai ales având în vedere valoarea artefactelor expuse. Turcan se baza pe încrederea și profesionalismul dintre muzee.
julieta vescan 1 jpg
O mai ții minte pe Julieta Vescan de la „Gospodar fără pereche”? E total schimbată! Cum arată acum
Acum câțiva ani, Julieta Vescan a făcut parte din primul sezon al show-ului „Gospodar fără pereche”. Chiar dacă nu a reușit să-și unească destinul cu cel al gospodarului Marin Cazan, ea s-a făcut remarcată prin energia sa pozitivă și prin simțul umorului. Iată cum arată acum fosta concurentă!
Alexander Lukașenko FOTO AFP
Au început alegerile prezidențiale în Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko candidează pentru al şaptelea mandat consecutiv
Belaruşii au început duminică să voteze în alegerile prezidenţiale destinate să îl realeagă pentru al şaptelea mandat consecutiv pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, în absenţa tolerării unei opoziţii.
Cătălin Predoiu Foto: Facebook
Predoiu spune că autoritățile române comunică permanent cu poliția olandeză pentru recuperarea tezaurului furat
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat duminică, 26 ianuarie, a declarat că autoritățile române se află în contact și cooperează cu autoritățile olandeze pentru a recupera tezaurul furat de la muzeul Drents.
Christine Lagarde FOTO AFP
„Nu îți place Trump? Vino în Europa!” . Propunerea șefei BCE pentru atragerea de talente dezamăgite de președintele american
Nu îţi place Trump? Vino în Europa! - aceasta ar putea fi noua strategie a UE pentru a atrage minţile stălucite din SUA dezamăgite de măsurile radicale luate de Trump.
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Truc uimitor pentru un somn mai bun, fără insomnii: pune aceste ingrediente sub limbă în fiecare noapte!
Cu toții știm cât de important este somnul pentru organismul nostru. Însă, pentru mulți dintre noi este destul de dificil să adormim ușor, la o oră rezonabilă.