globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 116 din 13 Apr 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Sclavii din Coreea de Nord Casa e într-o suburbie locuită de oameni săraci, Olszynka, departe de centru. Acolo locuiesc nord-coreenii: "Nu ies niciodată, vine un microbuz după ei la şase dimineaţa şi se întorc seara. Sînt, de fapt, invizibili. I-am văzut de cîteva ori anul trecut, dar sînt întotdeauna grăbiţi şi nu se uită la nimeni", spune o vecină. Reporterul de la Gazeta Wyborcza a văzut microbuzul Renault, de culoare albă, care îi duce pe muncitorii coreeni la poarta K-1, de la cel mai mare atelier al şantierului naval. Cîteva duzini de sudori lucrează acolo în permanenţă. Ei montează elementele structurii de bază a vapoarelor. Coreenii dispun de un mic spaţiu, cam patru metri pătraţi, mărginit de folii de tablă, unde ei se schimbă şi îşi depozitează instrumentele. Unul dintre ei, poreclit "rîndunica", nu sudează. E dotat cu o cască, poartă salopetă, dar misiunea lui este supravegherea compatrioţilor săi. Vorbeşte o poloneză corectă şi e de acord să răspundă la întrebări: "Sînteţi mulţumit de sejurul polonez?". "Foarte." "Cîştigaţi bine?" "N-are importanţă. Important e ca şeful să fie mulţumit. (Şeful de echipă, un polonez, este foarte încîntat). Ei sudează perfect. Nu provoacă probleme şi nu sînt niciodată mahmuri.Coreenii nu se întrerup nici măcar ca să-şi aprindă o ţigară. Lucrează 12 ore, şi 16 dacă e nevoie. Să nu scrieţi ceva rău despre ei, dacă vor fi rechemaţi acasă, îmi pierd şi eu serviciul." Dar şi "privighetoarea" e urmărită la rîndul ei. Un funcţionar al Partidului muncii din Coreea de Nord - un vlăjgan cu cravată şi cu Mercedes negru - apare pe neaşteptate la şantier sau la domiciliul muncitorilor. Muncitorii lucrează legal, angajaţi de Compania General Construction din Phenian (de stat). Pe hîrtie, salariul lor este de 2.500 de zloţi pe lună (650 de euro), vărsaţi în contul intermediarului polonez, Selena, care îl dă companiei coreene. De pe urma acestui traseu complicat muncitorii primesc 60 de zloţi (15 euro). Toate acestea se petrec pe şantierul naval de la Gdansk, unde - vă amintiţi? - în urmă cu 25 de ani, muncitorii înfiinţaseră sindicatul Solidarnosc, pentru a-şi apăra drepturile. Asta da, idealuri întinate! Acum, conducătorii sindicatului spun că nu ştiu nimic despre angajaţii din Coreea de Nord. De altfel, nimeni nu reclamă nimic. Muncitorii nord-coreeni sînt mulţumiţi: acasă la ei, pentru aceeaşi muncă, primesc 1 euro pe lună, iar în străinătate li se plăteşte şi hrana şi dormitul. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.