globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 98 din 1 Dec 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

O expoziţie la Strasbourg Departe de a fi o simplă formulă birocratică, integrarea europeană presupune într-adevăr o rediscutare a mentalităţilor dominante: nu se pune problema adoptării, de către ţările recent primite, a unor moravuri şi principii străine de tradiţiile lor, ci, pur şi simplu, de a lua la cunoştinţă că există şi alt fel de moravuri şi tradiţii decît cele preponderente într-o anume ţară, într-o anume epocă. Nu cred că se pregăteşte pe undeva vreo reglementare prin care toţi polonezii să fie obligaţi să devină homosexuali sau care să oblige femeile însărcinate din această ţară să facă avorturi. Uniunea Europeană este alcătuită din ţări unde atitudinile faţă de aceste probleme sînt diferite de cele ale unor partide poloneze şi acest lucru ar trebui acceptat. N-a fost. Liga Familiilor, formaţiune integristă, de susţinerea căreia depinde supravieţuirea Guvernului minoritar polonez, a creat la Strasbourg un incident inedit. Conform ziarului Le Monde (18 noiembrie 2005), reprezentanţii săi au organizat o expoziţie de fotografii considerată scandaloasă: una dintre poze reprezenta copii închişi în spatele sîrmelor ghimpate într-un lagăr nazist. Explicaţia: "Dacă o mamă e dispusă să-şi omoare propriul copil, cum se poate evita ca bărbaţii să se ucidă între ei?". Fraza a fost rostită de maica Tereza şi a fost citată de papa Ioan Paul al II-lea. Un deputat socialist a protestat în şedinţă plenară. Alţii au încercat să scoată panoul respectiv: "Comparaţia avortului cu Shoah este scandaloasă! De data asta, la Parlamentul european, a fost depăşită o anumită barieră şi asistăm, odată cu accesul noilor ţări, la apariţia unei generaţii de integrişti". S-au rostit cuvintele "fanatic" şi "nazist". Doamna de Keyser, deputată socialist din Belgia, autoarea acestei declaraţii, împreună cu colega ei, Ana Gomes, au cerut preşedintelui Parlamentului European, Joseph Borell, să-i sancţioneze pe organizatorii expoziţiei. Doamna Genowefa Grabowska, socialistă poloneză, care a aprobat deschiderea expoziţiei, a declarat că s-a lăsat înşelată de titlul benign: "Viaţa şi copiii în Europa". Preşedintele delegaţiei partidului Liga Familiilor se consideră victima cenzurii şi este susţinut de deputatul partidului Dreptate şi Justiţie şi de însuşi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski. S-ar putea emite ipoteza că adevărata integrare începe odată cu intrarea în organismele europene şi nu în timpul negocierilor politicoase între diplomaţi şi experţi. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.