globul cubic

Publicat în Dilema Veche nr. 93 din 27 Oct 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Coioţii şi capetele de şarpe Emigraţia masivă dinspre ţările sărace înspre cele bogate, dincolo de aspectele legale, creează probleme economice, sociale şi politice. În încercarea de a o stăvili se introduc reglementări a căror severitate îi loveşte pe cei nedotaţi să lupte şi îi îmbogăţeşte pe profitori: aceştia măresc preţul pentru cei care nu renunţă. În America li se spune "coioţi", în China - "cap de şarpe". Sînt călăuzele, ei ştiu cărările pădurii şi preţul grănicerilor şi al vameşilor: prin eforturile lor, chinezii se ascund în containerele de transport transoceanic şi africanii se îmbarcă pe vasele care traversează Mediterana. Au preţuri şi tarife pentru transport, pentru organizarea de căsătorii de formă, pentru falsificarea de acte. 350.000 de emigranţi ilegali trec anual din Mexic în SUA şi 800.000 intră în Uniunea Europeană. Un raport recent elaborat de o comisie ONU face suma morţilor şi a daunelor provocate de această mişcare de populaţie, aparent de nestăvilit. Unul dintre autorii raportului, Michael Jandl, are o idee destul de stranie despre leacul necesar: nu interzicerea, ci bătălia pentru preţ. El propune ca guvernele să intre pe piaţa contrabandiştilor, vînzînd vize pe doi-trei ani. O treime din bani pot fi returnaţi, dacă emigrantul revine în patria lui. O altă parte poate fi returnată, dacă emigrantul participă la fondul de asigurări sociale, încurajîndu-i astfel să se ţină cît mai departe de piaţa muncii la negru. Autorul articolului din revista The Economist (8 octombrie 2005), unde se analizează propunerea, consideră că s-ar putea ca odată transpusă în practică, ideea să devină imposibil de extins, tocmai din cauza probabilului ei succes: "preţul vizei poate creşte atît cît e nevoie pentru a stabiliza vînzările la nivelul dorit de guverne. Dar preţurile mari sau raţionalizarea strictă vor arunca şi mai mulţi oameni în braţele contrabandiştilor. Cît de bună este schema nu se va şti decît dacă va fi practicată. Dl Jandl sugerează că un mic experiment pilot, între o ţară membră a Uniunii Europene şi o ţară cum e Albania ar putea arăta dacă planul e bun. Oricare ar fi rezultatele, spiritul acestei propuneri şi a altora asemănătoare este recomandabil. Măsurile de pedeapsă de la frontiere şi deportările masive au bune ecouri populiste, dar sînt barbare, costisitoare şi crude. Propunerea dlui Jandl se întemeiază pe logica economică şi nu pe muşchii birocraţiei". Cînd legea nu-i mai poate sancţiona pe cei care o încalcă, ilegalitatea devine lege. (M.B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.