Globalizarea crizei, naționalizarea resurselor

1 mai 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Citite superficial, statisticile oferă o imagine înșelătoare. Iar prejudecățile întăresc percepția, eronată, cu privire la efectul nivelator al pandemiei de COVID-19. Da, într-adevăr, virusul nu face distincția între rase sau clase sociale. Toți oamenii, în egală măsură, se pot infecta. Șansele de supraviețuire depind de starea generală de sănătate a fiecăruia, de anumite date genetice, dar și de capacitatea statului de a adopta și apoi de a implementa politici publice. Accesul la resurse nu este, nu poate fi egal. În competiția pentru măști de protecție, aparate de ventilare, medicamente etc., cei mai bogați ajung mai repede și își pot asigura necesarul; cei rămași în urmă își dispută rămășițele.

● Pandemia a forțat o repliere a economiei: globalizarea crizei sanitare, naționalizarea resurselor necesare pentru a o combate. În ciuda eforturilor de a găsi o voce comună (în Europa), criteriul național prevalează. Ajutoare de stat. Interzicerea de importuri sau exporturi pentru anumite bunuri. Înghețarea prețurilor pentru anumite produse. Suspendarea Spațiului Schengen. Impunerea unor restricții de circulație fără precedent. Toate acestea restructurează relațiile economice.

● Virusul a scos în evidență numeroase inegalități economice între state și în interiorul statelor. Țările înstărite evaluează, pe de o part, riscurile pentru sănătatea cetățenilor și, pe de altă parte, daunele economice generate de imperativul izolării. Ele își pot permite o redeschidere treptată a economiei, pot rezista mai mult chiar în condiții de recesiune, pot continua să-și finanțeze sistemul de sănătate etc. Însă nu toate țările au această opțiune: state mai sărace pot fie să intre într-o izolare strictă, cu riscul unei recesiuni catastrofale, care va expune populația la sărăcie extremă și la moarte prin înfometare, fie să funcționeze „normal”, cu riscul ca oamenii să moară pe capete, răpuși de virus. Doar cei bogați au, cu adevărat, posibilitatea de a rezista. Și de a alege.

● Fiecare țară își numără paturile de terapie intensivă și aparatele de ventilare. Criteriul de alocare este național. Germania, care a preluat pacienți grav bolnavi din alte state europene, e o excepție notabilă. Dar, una peste alta, s-a văzut în această criză cum cetățenia contează mai mult decît drepturile omului. Refugiați, migranți, lucrători sezonieri veniți din alte state sînt mai vulnerabili decît cetățenii „cu acte în regulă”. Cei care lucrează „la negru” sau „la gri” au fost măturați de criză, repatriați în grabă cu mijloace proprii sau pe spezele statelor de apartenență. Numai în Italia, o țară grav afectată de pandemie, sînt în jur de trei milioane de cetățeni care lucrează fără forme legale: la marginea sistemului, deci în afara lui.

● Fondul Monetar Internațional a fost conceput tocmai pentru a putea sprijini țările în curs de dezvoltare să-și creeze infrastructură ori să-și finanțeze economia cînd sînt la ananghie. Acum, pentru prima dată, FMI e solicitat simultan de peste o sută de state pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor legate de pandemie. Fără aceste împrumuturi, multe state nu au cum să reziste. Dar cum va putea să reziste instituția presiunii financiare enorme? Cum va putea împrumuta pe toată lumea menținînd regulile și termenii? Pînă acum, vreme de cel puțin două decenii, împrumuturile erau condiționate de adoptarea de către guverne a unor măsuri de austeritate. Astăzi, sistemele de sănătate publice din aceste țări sînt subdezvoltate tocmai ca urmare a politicilor de austeritate. Pandemia vine ca o lovitură suplimentară pentru sistemul medical și pentru economie. Statele care au de achitat datorii externe în contextul crizei sanitare nu mai au resurse financiare pentru sistemul de sănătate. Cercul vicios al datoriilor e viciat (și) de virus. Așa cum unele guverne au adoptat legi prin care datoriile cetățenilor către bănci sînt amînate, tot așa comunitatea internațională ar trebui să găsească soluții pentru amînarea datoriilor publice măcar pentru statele în curs de dezvoltare. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

toaleta publica pixabay jpg
Motivele pentru care tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu. Studiul care dezvăluie curiozități nebănuite
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png