Gîndurile Sfîntului Nicolae Velimirovici

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

În timp, notez şi mă las provocat de gîndurile marelui creştin sîrb, de a cărui inteligenţă duhovnicească nu mă mai satur. Vă împărtăşesc cîteva.

● „Din mormîntul dragostei răsare dreptatea, din mormîntul dreptăţii răsare egalitatea.“

M-am gîndit adesea la relaţia dintre egalitate şi dreptate, dar, creştin imperfect fiind, nu am introdus niciodată dragostea în ecuaţie. Aşadar, setea de dreptate ne cuprinde cînd a murit dragostea. Şi setea de egalitate ne cuprinde cînd a murit şi dreptatea. Dacă nu ne iubim, măcar să fie dreptate. Şi dacă nu e dreptate, măcar să fim toţi egali. Splendidă descriere a căderii omeneşti, în numele unei false înălţări. Dreptatea devine, desigur, inutilă, într-o lume a dragostei, pentru că dragostea cuprinde şi transcede dreptatea, plasînd-o într-un orizont de valori cu totul diferit de ceea ce percepem noi ca fiind drept, într-o lume din care dragostea lipseşte. Dar aceasta este chiar lumea noastră, lumea libertăţilor sociale şi politice, mici, desigur, în raport cu proiectul lui Dumnezeu, dar cît de mari dacă le raportăm la ce este şi la ce poate fi omul! În această lume, dreptatea rămîne un reper solid. Şi de cîte ori se împlineşte ceva drept, avem o satisfacţie care e doar rudimentul acelei mari bucurii care ne cuprinde cînd sîntem în stare – uneori şi secvenţial – să iubim. Cînd şi dreptatea e imposibilă, fiinţa noastră mai coboară o treaptă şi vrea egalitate. Obsesia de a fi toţi la fel este ultima frontieră a spaimei. A fi egali cu toţii înseamnă, de fapt, a fi toţi împreună, cu forţa. Ştim că nu sîntem egali şi, de aceea, sîntem liberi să fim fiecare ceea ce este. Imperativul egalităţii funcţionează ca un fel de armată care strînge cu forţa, împreună, pe toţi oamenii liberi şi îi constrînge să trăiască aşa, ca şi cum ar fi la fel, ca şi cum oricare este oglinda oricăruia. Lumea fără dragoste mai are o şansă cu dreptatea. Lumea fără dragoste şi fără dreptate se dizolvă în egalitate. Totuşi, cineva ar putea întreba: „Bine, bine, şi cum rămîne, atunci, cu cea de-a opta fericire – fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor (Matei 5:10)?“ Opinia unanimă a celor care ştiu să ticluiască Scriptura mult mai bine decît mine este că în acest fericit caz se află cei care au fost sau mai sînt prigoniţi pentru dreapta credinţă. În sistemul fericirilor hristice, aşa cum se ştie, miza este împărăţia cerurilor, şi nu împărăţiile cezarilor, ceea ce credinţa îţi deschide, şi nu ceea ce onesta cetăţenie îţi impune. În măsura în care respectarea legilor cetăţii înseamnă dreptate – ceea ce nu e deloc sigur şi nu a putut fi vreodată dovedit dincolo de orice dubiu.

● „Cînd Hristos ajunge un mijloc de politică lumească, de slavă şi de bogăţie pămîntească, atunci El încetează să mai fie mijloc de mîntuire. Cu alte cuvinte, cînd Hristos ajunge un mijloc de cîştig al bunurilor mici, atunci El ajunge o pricină de pierdere a bunurilor cele înalte... Douăzeci de veacuri ale istoriei n-au reuşit să-L mărească pe Hristos, dar L-au îndreptăţit. Nu se poate nici adăuga ceva, nici lua din neasemănata Sa mărire şi din medicina Sa duhovnicească.“

Hristos ne poate fi de folos pentru orice. Doar că, dacă Îi chemăm puterea în ajutor pentru lucruri mărunte, pentru ambiţii ale lumii acesteia, pentru cele trecătoare şi stîrnitoare de vanitate, ne poate ajuta ori nu, asta e după misterioasa Sa voinţă, dar e sigur că L-am pierdut pentru marele scop, pentru cel din urmă obiectiv, pentru ceea ce contează în veşnicie. De fapt, l-am pierdut pentru ceea ce El a venit între noi şi a făcut toate cele cîte vedem că a făcut. După o expresie biblică, aruncăm mărgăritare la porci. În fine, extensia istorică a gîndului Sfîntului Velimirovici este o provocare sublimă. Istoria de după cea dîntîi venire a Lui îl confirmă. Nu-i poate face nimic altceva, nu-L poate mări, nu-L poate micşora. Doar Îl confirmă. Ai zice că istoria (sau, dacă poftiţi, Istoria) se aşterne la picioarele Lui şi curge după cum a lăsat-o El să curgă. Nu uităm, observaţia se face din interiorul credinţei. Oricine e plasat în afara credinţei vede altfel. Nu neapărat mai bine. Doar altfel.

● „Acela ce atacă cel mai mult, cucereşte cel mai puţin. Acela ce se împotriveşte cel mai puţin, este cel mai puţin atacat. Acela ce este aprig şi însetat de slavă şi bogăţie cel mai mult atacă lumea aceasta, pentru care şi cucereşte valorile cele mai mici ale ei, pierzîndu-şi propria valoare. Omul smerit se împotriveşte cel mai puţin, pentru care este şi cel mai puţin atacat.“

Aici, marele creştin ortodox pare de o înţelepciune budistă sau taoistă. Ai zice că a fost permisiv la Sun Tzu sau la alţi autori ai vechiului Orient care au scris despre arta războiului. Cel mai agresiv cîştigă cel mai puţin. Cel cu agenda cea mai vanitoasă, chiar dacă reuşeşte să cîştige sau nu, produce, de fapt, cele mai mari stricăciuni lumii şi lui însuşi. Dimpotrivă, bunul creştin, smeritul, prin chiar atitudinea care este consecinţa credinţei sale, este păzit de agresivitatea celor din jur. De fapt, îl apără Dumnezeu.

● „Deasupra rîsului omenesc de fericire şi a tînguirii de nefericire stă un zîmbet tainic, care încălzeşte, dar nu arde. Acest zîmbet este cu totul deosebit de zîmbetul celui cinic şi dispreţuitor, care te îngheaţă. Zîmbetul maicii către copilul vioi sau bolnav şi zîmbetul sfîntului către cei puternici şi cei slabi se asemuieşte acestui zîmbet tainic şi înalt. Ce altceva înseamă acest zîmbet decît părtăşie la bucuria celor veseli şi la mîhnirea celor întristaţi?... Este cumplit cum neghiobia omului este cel mai bine înfăţişată de două animale ca maimuţa şi hiena. Caută să te înfrînezi cît mai mult cu putinţă de la schimonoseala nebunească a maimuţei şi de la hlizeala nebunească a hienei. Aminteşte-ţi întotdeauna de surîsul tainic şi cald, asemenea surîsului maicii şi al sfîntului, surîsului care arată firescul, sănătatea, înţelepciunea, milostivirea şi veşnicia. Veşnicie, căci rîsul şi plînsul sînt trecătoare, pe cînd zîmbetul este nepieritor.“

Încîntător pasaj. Pe lumea asta, cunosc un singur autor care poate vedea acest zîmbet veşnic de deasupra lumii şi ar putea scrie astfel despre el: Andrei Pleşu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profimedia 0887156872 jpg
Ucrainenii ar putea avea un mijloc eficient de a scoate din joc bombele cu planare de trei tone ale Rusiei, dar și-ar asuma un mare risc VIDEO
Ucrainenii ar putea contracara atacurile cu bombe cu planare rusești de trei tone mutând cele mai valoroase sisteme de apărare antiaeriană mai aproape de front, însă ar fi riscant pentru că acestea ar deveni vulnerabile dacă SUA îți mențin restricțiile împotriva armelor cu rază lungă de acțiune.
Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.