Gîlceava candidatului cu partidul

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Pentru românii obişnuiţi cu politica de pe-aici, trebuie că situaţia lui Donald Trump în raport cu Partidul Republican, a cărui nominalizare pentru cursa electorală spre Casa Albă miliardarul o urmăreşte cu tenacitate, pare stranie. Noi sîntem obişnuiţi să vedem că partidele cele mai mari trimit în cursa spre preşedinţia României pe unul dintre cei mai exponenţiali lideri ai lor, de nu chiar pe şeful partidului însuşi. La noi, dacă vrei să candidezi din partea unui partid de anvergură la funcţia supremă în stat, trebuie, înainte de orice, să cucereşti partidul. Ba mai mult: e o dovadă de seriozitate şi onoare politică pentru orice partid să susţină, în cea mai importantă cursă electorală, un candidat dintre oamenii care se identifică trup şi suflet în mentalul colectiv românesc cu partidul însuşi. Candidaţii scoşi din jobenul larg al societăţii sînt, mai degrabă, marca partidului mic şi nesigur. Partidele mari, cu tradiţie, au mereu candidaţi de partid. Obişnuit aşa, observatorul român interesat de politică este perplex să afle că Trump va cîştiga candidatura Partidului Republican împotriva partidului însuşi şi că, pe măsură ce candidatura sa e tot mai certă, începe şi el, candidatul, să se gîndească cum să se împace, de nu chiar să partenerieze, totuşi, cu partidul din partea căruia va candida. Mai întîi, cum de e posibil să devii candidatul Partidului Republican cînd partidul nu te vrea? Sistemul american al alegerilor primare face posibil aşa ceva. Chiar dacă nu te vrea partidul, este foarte posibil să te vrea alegătorii partidului sau cetăţenii care, la o adică, ar vota cu partidul. În faţa acestei opţiuni, partidul se înclină. În Europa, un asemenea sistem nu există (deşi modalităţi de desemnare a unui candidat la funcţia electivă supremă prin consultări electorale prealabile există în mai toate ţările – timid, au început şi la noi). În Europa, este cu totul imposibilă o situaţie similară cu cea a lui Trump (adică să ajungă candidat prezidenţial al unui mare partid un om venit de la marginea politicii şi nedorit de nici unul dintre liderii importanţi ai partidului, dar dorit de electori). Faptul că alegerile primare sînt, în Europa, direct cenzurate de mecanisme de decizie aflate în mîna elitei partidului exclude orice posibilitate de acest gen.

Pe de altă parte, forţat fiind de votul din alegerile primare, Partidul Republican este condamnat să caute o cale de înţelegere cu Trump. Recent, liderul politic republican cel mai important în acest moment, Paul Ryan, care este preşedintele Congresului Statelor Unite, a început o serie de întîlniri cu Donald Trump în încercarea de a reunifica partidul, dezbinat şi răvăşit de marşul electoral implacabil al miliardarului. Prima întîlnire Ryan-Trump a decurs, pare-se, mulţumitor. Desigur, cei doi sînt suficient de pragmatici ca să înţeleagă că nu o apropiere a lor este miza, ci o apropiere a susţinătorilor lor. De-o parte, susţinătorii lui Trump detestă Washington-ul şi sînt scîrbiţi de politica instituţionalizată americană. Pentru ei, unul ca Ryan şi, în general, legiunile de congresmani şi senatori republicani nu sînt decît cu foarte puţin mai buni decît democraţii şi, toţi la un loc, sînt mai degrabă nevrednici. Susţinătorii lui Ryan, adică votanţii tradiţionali şi fideli ai Partidului Republican, îl detestă pe Trump: pentru ei, omul nu este deloc „republican“, este departe de valorile conservatoare, este un „trădător“ din punct de vedere ideologic şi  practică un stil/discurs cu totul inavuabil.

Problema reală a lui Trump este că nu are nici o şansă să cîştige în faţa candidatului democrat dacă aceste două grupuri mari de electori nu vin la vot împreună, pentru el. Republicanii care nu-l vor pe Trump chiar cu preţul pierderii alegerilor (şi e bine să ştim că sînt lideri republicani extrem de importanţi care gîndesc aşa!) au trecut deja la fapte. Unii sînt gata să anunţe sprijinul pentru Hillary Clinton. Alţii caută un al treilea candidat, chipurile din partea unui partid minuscul sau independent, care să aibă un profil conservator şi să ia din voturile lui Trump. Se vorbeşte, mai nou, de Mark Cuban, un miliardar texan care are tot ce are şi Trump: este hipercunoscut, un pic monden, iubit în mediile sportive americane, apreciat printre „lupii de pe Wall Street“, la fel de charismatic şi la fel de impetuos – poate, doar, ceva mai puţin agresiv.

În faţa acestor evoluţii, Paul Ryan (46 de ani) încearcă să ţină, pe cît posibil, partidul unit pentru că el ştie foarte bine care este marea problemă care vine cu rapiditatea trenului de mare viteză direct spre conducerea partidului – adică spre el însuşi. Dezastrul republican nu ar fi să piardă alegerile pentru Casa Albă în această toamnă, ci să piardă aceste alegeri un partid profund divizat. Astfel, pierderea majorităţii din Congres la următoarele legislative ar fi absolut sigură şi o nouă eră democrată, imediat după cei opt ani Obama, ar începe să curgă. Un partid rănit de pierderea alegerilor poate fi remotivat pentru următoarele alegeri (care vor avea loc peste doi ani), dar un partid rănit de pierderea alegerilor şi dezbinat de resentimente, plin de acuze reciproce între lideri şi tabere, căzut moraliceşte şi slăbit de previzibile dezertări va fi extrem de greu de readus la linia de plutire.

Cu acestea în minte, Trump şi Ryan au început să vorbească. Amîndoi admit că drumul spre găsirea coeziunii nu va fi nici scurt, nici uşor. Chestiuni esenţiale îi despart: în materie de sănătate (Ryan vrea o reformă profundă a sistemului Obamacare, în care nu crede deloc, în vreme ce Trump a spus limpede că Obamacare ar trebui să rămînă exact cum e), de politică externă (Ryan e foarte critic la adresa obamismului şi extrem de sceptic în privinţa Rusiei, în vreme de Trump e dispus să facă afaceri strategice cu oricine, fără prejudecăţi), de comerţ internaţional (Trump vrea să readucă în America industriile relocate în China prin creşterea serioasă a barierelor tarifare în comerţul dintre cele două ţări, în vreme ce Ryan crede în comerţul liber, fără restricţii), de imigraţie (Ryan vrea să deschidă partidul spre musulmani şi sud-americani, în vreme ce Trump vrea să închidă pur şi simplu ţara pentru aceste categorii), cei doi lideri sînt pe poziţii opuse. Nu în ultimul rînd, pe cei doi îi deosebeşte radical stilul politic. Paul Ryan, un veritabil lider de Congres, are un discurs care include, are exerciţiul acomodării punctelor de vedere diferite, al găsirii compromisurilor acceptabile pentru o cauză comună. Ryan e politicos şi politic. Dimpotrivă, Trump se răsteşte excluzînd şi blamînd, nu e deloc politicos şi nici politic. Ideile lor sînt, cum spuneam, ideile unor categorii electorale care ar putea da preşedintele Americii doar dacă se unesc. Ce îi uneşte, aşadar, pe Trump şi pe Ryan? Fundamental, opţiunea strategică pentru un stat minimal, taxe mici şi reglementări puţine. Punctul comun, extrem de important altfel, este atins de cei doi din direcţii destul de diferite. Pentru Ryan, statul minimal este o opţiune ideologică, iar pentru Trump este o opţiune de business. Dar ce contează din ce direcţii vin, important este că ajung, măcar în această privinţă, în acelaşi punct. Trump mai are, însă, o pîrghie importantă: va trebui să desemneze candidatul pentru funcţia de vicepreşedinte. Această desemnare ar putea fi un pas extrem de important în împăcarea candidatului cu partidul, dacă cel ales de Trump va fi unul dintre corifeii impecabili din punct de vedere ideologic ai partidului. Dar cu Trump nu ştii niciodată. Ar putea fi, foarte bine, exact invers…

Ceea ce ştim cu siguranţă este că republicanii (susţinători ai lui Trump ori nu) se află în cea mai delicată situaţie politică cu putinţă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Otelul Galati FCSB (Sportpictures) jpg
Qarabag - FCSB, azi, ora 19.45, în grupele Ligii Europa. Campioana României caută puncte pentru „optimi”
FCSB joacă azi (ora 19.45), la Baku, cu Qarabag, o formație ieșită din cărțile calificării în faza următoare din Liga Europa la fotbal.
Denis Alibec jpg
Alibec și-a primit suspendarea după gestul care l-a scos din minți pe Hagi
Denis Alibec nu-și va putea ajuta echipa în următoarele două jocuri de campionat.
parasutist turnul eiffel png
Topul celor mai vizitate țări din lume. Ce destinații au atras cei mai mulți turiști în 2024?
Turismul global a înregistrat un an remarcabil în 2024, cu cifre record ale vizitatorilor în multe destinații. De la orașele vibrante ale Europei la peisajele exotice ale Asiei, topul celor mai vizitate țări a scos în evidență preferințele turiștilor din întreaga lume.
adjud jpeg
Sistemul e-Sigur poate detecta clar persoana de la volan și dacă aceasta poartă centură
Noile camere de supraveghere a traficului rutier oferă o calitate ridicată a imaginii, lucru care permite polițiștilor să observe clar cine se afla la volan și să verifice dacă șoferul purta centura de siguranță.
image png
Locul din România care ascunde galerii de 120 km. Are și o cameră principală, la 120 m adâncime
Situată în județul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din România, atrăgând anual mii de vizitatori din toate colțurile lumii. Această salină nu este doar pentru relaxare și tratamente naturale, ci și o incursiune într-o lume subterană plină de povești ș
friptura vita istcok jpg
Jamie Oliver dezvăluie secretul unei fripturi perfect gătite: fragedă, suculentă și nemaipomenit de delicioasă!
Ai visat vreodată să gătești o friptură perfectă acasă? Acea friptură care te cucerește cu o textură fragedă, suculentă și un gust desăvârșit?
13 persoane au murit după ce au sărit dintr un tren din India Foto X jpg
13 oameni au murit loviți de tren, în India, după ce fugiseră dintr-un alt tren, de teama unui incendiu
Cel puțin 13 oameni au murit și cinci au fost răniți după ce au fugit din trenul în care se aflau, pentru că au auzit că ar fi izbucnit un incendiu. Ei au fost loviți de un tren aflat pe o cale ferată adiacentă.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Animalul care s-a domesticit singur. Și-a dat seama că îi este mai bine să locuiască printre oameni
Elegantă, independentă și, uneori, imprevizibilă, pisica este astăzi unul dintre cele mai iubite animale de companie. Dar știați că pisicile nu au fost domesticite de oameni, ci s-au „domesticit” singure?
Netflix FOTO Shutterstock
Filmul din 2018, care are în distribuție un actor legendar, face furori pe Netflix. Ocupă locul 2 în topul preferințelor
Regizat de Brad Peyton și bazat liber pe seria de jocuri video cu același nume de la Midway Games, acest film din 2018, cu celebrul actor Dwayne Johnson în rol principal, ocupă în prezent un loc în Top 3 cele mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix.