Ghidușie

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
„Cu bule“ jpeg

Copiii care citesc astăzi Capra cu trei iezi în varianta autentică, neadaptată (în care apar „cele două capete cu dinții rînjiți în ferești, de ți se părea că rîdeau” și pereții unși cu sînge), întîlnesc, printre alte mici capcane lingvistice, o replică destul de derutantă. Cînd descoperă ascunzătoarea iedului mijlociu, lupul i se adresează acestuia cu exclamații de satisfacție și de ironică afecțiune: „A!... ghidi! ghidi! ghiduși ce ești! Aici mi-ai fost? Ia vină-ncoace la nănășelul, să te pupe el !”. În contextul unei tipice adresări către copii (încărcate cu diminutive afective și cuvinte familiare, de baby-talk), interjecția ghidi-ghidi este spontan percepută ca ludică, fiind asociată cu gîdilatul în joacă – scenariu contrazis în mod sadic de desfășurarea acțiunii. Forma ghidi se învecinează în text cu ghiduș, subliniind legătura etimologică dintre cuvinte: ghidi e baza pentru derivatul ghiduș, de la care s-a format apoi și substantivul ghidușie. Interjecția repetată este asociată azi cu hîrjoana, cu gîdilatul care provoacă rîsul copiilor – „să-i facă ghidi-ghidi-ghidi ăluia mic” (Filip și Matei Florian, Băiuțeii), apărînd ca atare în jocuri și cîntece pentru copii. Ghiduș și ghidușie sînt cuvinte cu sens predominant pozitiv, folosite cel mai des în legătură cu trăsăturile și acțiunile infantile.

De fapt, interjecția și-a schimbat total sensul în decurs de un secol. În vremea lui Creangă, ghidi avea încă valoarea pe care o consemnează și astăzi dicționarele noastre: „Ia te uită...! ce mai...!” (DEX), ba chiar orientarea clar negativă înregistrată de indicațiile de utilizare: „exprimă mustrări, amenințări” (DEX), „pusă înaintea unui cuvînt mustrător sau amenințător” (Dicționarul limbii române – DA) etc. Interjecția apare și într-un alt text destinat copiilor, în Aleodor împărat, de Petre Ispirescu: „începu a-i face cu degetul și-i zise: Ghidi, ghidi, tîlharule ce ești!”. Foarte des o găsim în teatrul lui Alecsandri: „Ghidi, ghidi, leneșule!”, „Ghidi, Odobașa” (Doi morți vii); „Ghidi, sparge-casă!” (Rusaliile), „Ghidi, obraznic!”, „Ghidi, șuler viclean!” (Arvinte și Pepelea), „Ghidi, șopîrlă ce ești!” (Florin și Florica), „Ghidi-ghidi, pupăză bălțată” (Drumul de fier), „Ghidi puschi” (Iorgu de la Sadagura), „Ghidi puschi nerusinato” (Kir Zuliardi) etc. Interjecția funcționa în secolul al XIX-lea ca semn distinctiv suplimentar al insultelor: o folosește și umoristul N.T. Orășanu, în satira Carte deschisă către fratele Chesarie Beau-Fleac: „Ghidi! ghidi! cutră și vulpe bătrînă!” (Opere satirice, 1875).

Cuvîntul provine din turcă, așa cum a arătat mai demult Lazăr Șăineanu (în Influența orientală asupra limbei și culturei române, 1900). E atestat în secolul al XVIII-lea, în Letopisețul lui  Neculce, în reproducerea unei scurte adresări în turcă a domnitorului Dimitrie Cantemir către un tînăr știutor de carte turcească și priceput la politică: „hai ghidi cahpol” – enunț tradus de editorul modern prin „ce pușlama vicleană mai ești!”. În turcă, interjecția era și este încă tipică pentru insulte. Într-un dicționar italian-turc din 1641 (al lui Giovanni Molino), ghidi era echivalentul pentru termenul italienesc cornuto („încornorat”). În dicționarul Redhouse (1998), cuvîntul turcesc gidi este explicat ca apărînd în construcții de reproș glumeț, în contexte de tipul „tu, ticălosule”, ,diavole”, „ușuratico”.

Trecerea de la un sens negativ și o utilizare agresivă la mustrarea glumeață și chiar la elogiul ambiguu este destul de firească. O ilustrează exclamația lui Cantemir, ca și celelalte contexte ironice ale citatelor de mai sus – din Creangă, din Ispirescu, din comediile lui Alecsandri. La utilizarea pur glumeață și afectivă de azi s-a ajuns, probabil, prin apropiere de a gîdila. Sensul pozitiv era însă potențial prezent în negativitate, în măsura în care aceasta era folosită ca mijloc expresiv de intensificare (ca în un drac de copil, mare hoțoman etc.). Procesul mai general care a dus la „ameliorarea semantică” – de fapt, la pierderea prin uz a negativității termenilor – e ilustrat și de alte cuvinte populare și familiare: șugubăț (inițial „ucigaș”), ștrengar („bun de pus în ștreang”), zglobiu („rău”), puști („partener homosexual pasiv”, termen folosit ca insultă), pici („bastard”). E totuși interesant să constați că mulți termeni familiari afectuoși, destinați în mare măsură copiilor, provin din cuvinte aflate inițial în sfera violenței, a uciderii și a abuzurilor sexuale.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cosmin avram la piata jpg
Experimentul unui celebru vlogger în Germania. „Sunt prețurile mai mari sau mai mici ca în România?”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a vizitat Berlinul, prilej să facă o comparație cu România. Iar rezultatul a fost surprinzător.
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.
banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată
iasi accident tramvai captura video png
Momentul în care un șofer din Iași a fost lovit din plin de un tramvai, după ce nu s-a asigurat
Un accident rutier între un tramvai și un autoturism a avut loc în Iași, la intersecția bulevardului Nicolae Iorga. Incidentul a fost surprins de camerele de supravegheri.
image png
Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia. Anunțul unui fost ofițer de informații al fostului regim sirian
Fostul președinte sirian Bashar al-Assad ar fi transferat, în momentul fugii de la Damasc, nici mai mult, nici mai puțin decât 135 de miliarde de dolari, susține un fost ofițer de informații al fostului regim sirian.
Centura de est a municipiului Arad  Foto DRDP Timișoara (2) jpg
Șosea de centură realizată în jurul unui oraș important din vestul României. Cum arată înainte de deschidere
Noua centură a municipiului Arad, o șosea de legătură cu Autostrada A1, va fi deschisă traficului rutier în vestul României, după ce a fost construită de la zero. Au fost publicate imagini de pe traseul ei, înainte de inaugurare.
ip braila, foto Facebook jpg
Poliţia Brăila rămâne fără şef. Cine sunt cei doi candidaţi la conducerea IPJ care au obţinut de 2,66 și 4,81
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila rămâne fără şef, după afişarea rezultatelor la concursul organizat pe 12 decembrie. Cu notele 2,66 și 4,81, ambii candidaţi „au rămas repetenţi”. Cine sunt ei.