Ghid de lectură

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Titlurile ştirilor din presa tabloidă (preluate şi de diferite platforme din Internet) şi anunţurile din „burtierele“ de pe ecranele multor posturi de televiziune uzează de mecanisme rudimentare şi repetitive de captare a atenţiei. În mod ciudat, păcălelile previzibile şi repetat confirmate nu-i descurajează cu totul pe cititori. Tiparele şi strategiile continuă să fie folosite, de unde s-ar deduce că ele încă funcţionează. Cititorul îşi imaginează că eşecurile precedente au fost excepţii şi că titlurile rezumă, pînă la urmă, un minimum de conţinut real. Inducerea în eroare poate utiliza mai multe căi de acces: interesul pentru actorii ştirii, noutatea şi caracterul neaşteptat al informaţiei, efectul emoţional.

Strategia cea mai evidentă e hiperbolizarea, exagerarea dramatică; la fel de importantă este însă şi decontextualizarea, care permite deducţii false, dirijate şi încurajate. Nu este vorba de cine crede cititorul că este vorba, nici de actualitatea imediată. Titlul „Ministrul de Interne a avut un accident grav“ se referă, cu cea mai mare probabilitate, la ministrul de Interne din India sau Luxemburg; dacă totuşi se referă la cel din România, e posibil să fie vorba de un accident de acum 25 de ani. Dacă, în mod neaşteptat, ar fi vorba de ministrul actual din România, putem de obicei spera că accidentul nu e unul cu adevărat grav. Dacă titlul ştirii îl pomeneşte pe Iliescu, e foarte posibil să fie vorba de o cu totul altă persoană decît cea la care vă gîndiţi. Dacă titlurile anunţă ceva despre marele artist, celebra cîntăreaţă, renumitul interpret, e bine să ne amintim că oricine poate fi considerat mare de grupul său de prieteni, aşa că faptul că nu am auzit niciodată de respectiva persoană nu e grav. Mai puţin amuzant e modul în care capcanele pomenite exploatează deducţii legate de moarte. Cunoscutul interes al publicului pentru această temă e speculat prin cele mai antipatice şi rudimentare tehnici; persoane publice în vîrstă, eventual chiar bolnave (actori, cîntăreţi, fotbalişti, politicieni) sînt din cînd în cînd pomenite în titluri care par să le anunţe decesul: „Ultima dorinţă a lui X“; „Testamentul lui Y“; „Rămas bun, Z!“; „Anunţul trist a fost făcut de…“; „România, în lacrimi! E vorba despre marele actor…“; „Dramă în teatrul românesc. Este vorba de…“. Articolele infirmă ipoteza morţii, iar cititorul e pus în dificultate: moralmente, nu poate să-şi exprime dezamăgirea, ci doar să se simtă vinovat că a anticipat ce era mai rău. Ca într-un banc mai vechi, autorul ştirii pare să-l întrebe, sarcastic: „Dar dumneata la ce te-ai gîndit?“. De altfel, tema mortuară e inepuizabilă şi preţioasă pentru jurnalismul autohton. Unul dintre titlurile de vîrf ale anului care se apropie de sfîrşit (reluat cu variaţii de mai multe publicaţii) a fost: „Cum era îmbrăcat cu adevărat R.C. în sicriu! Ce culoare avea smoking-ul pe care familia i l-a ales! B. a dat toate detaliile“.

Exemplele de mai jos nu sînt doar reale, ci şi foarte frecvent repetate, cu minime variaţii. Mai multe dintre ele au fost deja ironizate de Radu Paraschivescu, în cărţile şi articolele sale. Ca în echivalentul pitoresc şi involuntar comic al limbii de lemn, formulele au traduceri simple (probabil prezente în reţetarul autorilor de titluri): Îl plînge o ţară: îl plîng familia şi prietenii. Doliu imens în lumea muzicii: persoana necunoscută despre care e vorba în articol era cîntăreţ.

X rupe tăcerea: X spune ceva, orice, în general fără importanţă. Declaraţie şoc. Anunţ şocant. Anunţ aşteptat de o ţară întreagă. Mărturia care va lăsa ţara cu gura căscată. Dezvăluiri bombă. Dezvăluiri halucinante. Dezvăluiri care aruncă totul în aer: varianta impersonală a formulei de mai sus (cineva spune ceva, orice). S-a aflat abia acum: poate că nu aţi citit acum o lună, acum o săptămînă, aşa că repetăm. Lovitură de teatru în cazul…: rezumat al faptelor deja ştiute. Răsturnare de situaţie în cazul…: rezumat al faptelor de acum o lună, pe care poate le-aţi uitat. Asta schimbă tot!: circulă un nou zvon, care nu schimbă nimic. Semnificativă e şi familiara intruziune în mintea cititorului – Nu te-ai fi aşteptat la asta –, pentru care traducerea cea mai potrivită mi se pare a fi „eşti prost“.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Instagram YouTube Tiktok smartphone FOTO Shutterstock
Reprezentanții TikTok vor fi audiați de Parlamentul European în legătură cu alegerile din România
Reprezentanţii TikTok vor fi audiaţi marţi, 3 decembrie, în Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European (PE), pe fondul suspiciunilor privind o posibilă influenţare de către reţeaua de socializare a primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Elle Macpherson GettyImages 1406781712 jpg
Vedeta care se droga ca să slăbească și bea vodcă după ce-și culca copiii
Elle Macpherson, una dintre cele mai celebre și apreciate modele din istorie, a făcut dezvăluiri surprinzătoare despre luptele sale interioare și dependențele care au marcat perioada sa de glorie.
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu, critici la adresa serviciilor, în contextul renumărării voturilor. „Râde şi Medvedev de noi”
În contextul renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, fostul președinte Traian Băsescu a precizat, la B1TV.ro, că are are semne de întrebare cu privire la activitatea unor structui din serviciile de informații și lansat acuzații grave.
tudor chirila 17 jpeg
Mesajul artistului Tudor Chirilă adresat lui Călin Georgescu: „Dacă este un candidat antisistem, unde a fost în toți acești ani”
Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă, cunoscut pentru criticile sale la adresa autorităților, a transmis un mesaj lung despre ce crede că s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și îi îndeamnă pe oameni să voteze în cunoștință de cauză.
locuinta cu gradina in Dubai jpg
Cât costă o garsonieră în Dubai și de ce le preferă românii
Interesul românilor pentru achiziționarea de apartamente în Dubai a continuat să crească în acest an, datorită condițiilor avantajoase de creditare și al regimului fiscal favorabil.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
LIVE TEXT Decizie istorică: CCR anunță dacă anulează primul tur al alegerilor prezidențiale. Renumărarea voturilor a început
Judecătorii Curții Constituționale se întrunesc vineri, 28 noiembrie 2024, în ședință pentru a decide cu privire la validarea turului 1 al Alegerilor prezidențiale 2024, după ce joi, 28 noiembrie, tot CCR a decis, în unanimitate, renumărarea voturilor. Procesul de renumărare a început în toată țara.
shutterstock 670245910 jpg
Ce ar fi bine să știi despre infecțiile streptococice, de la simptome și tratament până la prevenție
Infecțiile streptococice sunt mai comune decât ai putea crede și pot afecta oameni de toate vârstele.
simona halep facebook jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
Care este țara din Europa unde se va introduce concediul plătit în caz de „urgenţă climatică”. Câte zile libere se pot solicita
Spania a devenit prima țară din Europa care implementează un „concediu plătit” pentru situații de urgență climatică, o măsură menită să protejeze angajații în timpul fenomenelor meteorologice extreme.