Ghid de lectură

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Titlurile ştirilor din presa tabloidă (preluate şi de diferite platforme din Internet) şi anunţurile din „burtierele“ de pe ecranele multor posturi de televiziune uzează de mecanisme rudimentare şi repetitive de captare a atenţiei. În mod ciudat, păcălelile previzibile şi repetat confirmate nu-i descurajează cu totul pe cititori. Tiparele şi strategiile continuă să fie folosite, de unde s-ar deduce că ele încă funcţionează. Cititorul îşi imaginează că eşecurile precedente au fost excepţii şi că titlurile rezumă, pînă la urmă, un minimum de conţinut real. Inducerea în eroare poate utiliza mai multe căi de acces: interesul pentru actorii ştirii, noutatea şi caracterul neaşteptat al informaţiei, efectul emoţional.

Strategia cea mai evidentă e hiperbolizarea, exagerarea dramatică; la fel de importantă este însă şi decontextualizarea, care permite deducţii false, dirijate şi încurajate. Nu este vorba de cine crede cititorul că este vorba, nici de actualitatea imediată. Titlul „Ministrul de Interne a avut un accident grav“ se referă, cu cea mai mare probabilitate, la ministrul de Interne din India sau Luxemburg; dacă totuşi se referă la cel din România, e posibil să fie vorba de un accident de acum 25 de ani. Dacă, în mod neaşteptat, ar fi vorba de ministrul actual din România, putem de obicei spera că accidentul nu e unul cu adevărat grav. Dacă titlul ştirii îl pomeneşte pe Iliescu, e foarte posibil să fie vorba de o cu totul altă persoană decît cea la care vă gîndiţi. Dacă titlurile anunţă ceva despre marele artist, celebra cîntăreaţă, renumitul interpret, e bine să ne amintim că oricine poate fi considerat mare de grupul său de prieteni, aşa că faptul că nu am auzit niciodată de respectiva persoană nu e grav. Mai puţin amuzant e modul în care capcanele pomenite exploatează deducţii legate de moarte. Cunoscutul interes al publicului pentru această temă e speculat prin cele mai antipatice şi rudimentare tehnici; persoane publice în vîrstă, eventual chiar bolnave (actori, cîntăreţi, fotbalişti, politicieni) sînt din cînd în cînd pomenite în titluri care par să le anunţe decesul: „Ultima dorinţă a lui X“; „Testamentul lui Y“; „Rămas bun, Z!“; „Anunţul trist a fost făcut de…“; „România, în lacrimi! E vorba despre marele actor…“; „Dramă în teatrul românesc. Este vorba de…“. Articolele infirmă ipoteza morţii, iar cititorul e pus în dificultate: moralmente, nu poate să-şi exprime dezamăgirea, ci doar să se simtă vinovat că a anticipat ce era mai rău. Ca într-un banc mai vechi, autorul ştirii pare să-l întrebe, sarcastic: „Dar dumneata la ce te-ai gîndit?“. De altfel, tema mortuară e inepuizabilă şi preţioasă pentru jurnalismul autohton. Unul dintre titlurile de vîrf ale anului care se apropie de sfîrşit (reluat cu variaţii de mai multe publicaţii) a fost: „Cum era îmbrăcat cu adevărat R.C. în sicriu! Ce culoare avea smoking-ul pe care familia i l-a ales! B. a dat toate detaliile“.

Exemplele de mai jos nu sînt doar reale, ci şi foarte frecvent repetate, cu minime variaţii. Mai multe dintre ele au fost deja ironizate de Radu Paraschivescu, în cărţile şi articolele sale. Ca în echivalentul pitoresc şi involuntar comic al limbii de lemn, formulele au traduceri simple (probabil prezente în reţetarul autorilor de titluri): Îl plînge o ţară: îl plîng familia şi prietenii. Doliu imens în lumea muzicii: persoana necunoscută despre care e vorba în articol era cîntăreţ.

X rupe tăcerea: X spune ceva, orice, în general fără importanţă. Declaraţie şoc. Anunţ şocant. Anunţ aşteptat de o ţară întreagă. Mărturia care va lăsa ţara cu gura căscată. Dezvăluiri bombă. Dezvăluiri halucinante. Dezvăluiri care aruncă totul în aer: varianta impersonală a formulei de mai sus (cineva spune ceva, orice). S-a aflat abia acum: poate că nu aţi citit acum o lună, acum o săptămînă, aşa că repetăm. Lovitură de teatru în cazul…: rezumat al faptelor deja ştiute. Răsturnare de situaţie în cazul…: rezumat al faptelor de acum o lună, pe care poate le-aţi uitat. Asta schimbă tot!: circulă un nou zvon, care nu schimbă nimic. Semnificativă e şi familiara intruziune în mintea cititorului – Nu te-ai fi aşteptat la asta –, pentru care traducerea cea mai potrivită mi se pare a fi „eşti prost“.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.