Gesturi tandre pentru ceilalți (2)

27 aprilie 2020
Fascinații profesorale jpeg

Pentru că răspunsurile sînt destul de ample și aș vrea să prind cît mai mult din ele, trec direct la întrebările adresate colegilor profesori. Deși tot va trebui să vă cer îngăduința unui al treilea episod.

Ce superputeri mi-am descoperit în această perioadă?

Monica Halaszi, Bistrița: Prima e superputerea de tip GPS: am descoperit că-mi pot „reconfigura traseul” destul de repede, că semnalele pe care le transmit ajung relativ ușor la cei cărora li se adresează și că, la rîndul meu, recepționez semnalele necesare. A doua e superputerea de a urmări un serial TV. Știu, nu ține de școală, dar e superputerea mea.

Maria Pleșa, Luxemburg: Puterea de a fi autonom, de a stăpîni incertitudinile și provocările unor schimbări în scurt timp și într-o țară străină, dar cu mecanisme sociale foarte bine organizate.           

Dana Anghelescu, Iași: Nu credeam că pot să fiu multitasking – deși eram. Acum sînt un soi de cavaler Jedi. Sînt cînd pe Microsoft Teams, cînd în conferință pe Zoom, cînd pe Skype sau Wtsp.

Anca Trif, Cluj-Napoca: Am învățat deja să lucrez pe două platforme, dar, și mai important, cumva cumva reușesc să îmi fac timp să pregătesc orele, să corectez toate temele copiilor, să mă ocup de fetițele mele, să gătesc și să fac sport în doar 24 de ore.

Laszlo Alexandru, prof. dr., Cluj-Napoca: N-am avut nevoie de superputeri: înainte citeam, scriam, traduceam cărți (activități prin excelență solitare) și mergeam la catedră. În ultimele săptămîni n-am mai mers.

Titiana Zlătior, prof. dr., Cluj-Napoca: Am descoperit că predarea e mai ușoară cînd ești stăpînul acestei tehnici; ai la îndemînă toate resursele, atît culturale, dat fiind că ești în spațiul propriei biblioteci, cît și materiale: filme, documentare, fotografii, teste etc., un instrumentar bogat pentru a concepe lecția.           

Cristina Popescu, Cluj-Napoca: Am deprins încrederea că și pentru un profesor „de școală veche”, format în fermecătorul perimetru al „tablei și al cretei”, este posibilă readaptarea – am învățat să dau la o parte prejudecăți și inhibiții.

Luciana Andronic, Cluj-Napoca: Să aduni o clasă întreagă în mediul online, apoi să-i convingi să muncească pentru evoluția lor, nu pentru note – un deziderat greu de implementat în alte condiții. Superputerea vine din adaptarea la nou.

Roxana Cotruș, prof. dr., Tîrgu Mureș: Am dobîndit superputerile unui soi de telepat desăvîrșit, ale cărui obiective sînt mediate de tehnologie. În sensul acesta, realizarea mea supremă a fost să-mi pot eficientiza activitățile în online, mai cu seamă pe acelea de evaluare.

S. D., București: Niciodată n-am crezut în superputeri. Tuturor ne este necesară ceva smerenie pentru a fi cu adevărat umani și cred că ar trebui să fie principala lecție a acestei pandemii. Sîntem atît de fragili, oricîtă putere, bogăție sau înțelepciune am aduna într-o viață. Pînă la urmă, „deșertăciunea deșertăciunilor, toate sînt deșertăciune!”. N-am descoperit nimic extraordinar despre mine. Am învățat de multă vreme să mă bucur de lucrurile mărunte, să mă adaptez la situații neplăcute și să prețuiesc viața.

Cum se văd elevii acum, față de cum păreau înainte?

Monica Halaszi, Bistrița: Elevii se văd pe bucățele, în ferestrele Zoom-ului, și am constatat că nu-i mai privesc deloc ca pe o clasă, să zicem a XI-a B, ci ca pe individualități. Se văd… bine. Am constatat că le pasă mai mult de școală decît aș fi crezut vreodată.    

Maria Pleșa, Luxemburg: Observ pe zi ce trece că multor elevi le lipsește comunitatea școlară.

Dana Anghelescu, Iași: Elevii sînt faini. Am descoperit copii atît de activi! A dispărut zidul timidității unora. Le place și vor să mențină contactul cu noi. De multe ori vrei să iei o pauză, dar nu te lasă ei. Am realizat că poți să faci lucruri frumoase fără a fi față în față, fizic.

Anca Trif, Cluj-Napoca: Aici nu s-a schimbat mai nimic. Cei care erau serioși și interesați sînt la fel și acum: predau temele la timp, sînt interesați de feedback, așteaptă următoarea temă și le este frică să nu fi pierdut din vedere ceva, vreun exercițiu sau deadline. Ceilalți găsesc și acum modalități să se eschiveze, de la faptul că nu au acces la Internet pînă la lipsa notificărilor pe platforma folosită. 

Laszlo Alexandru, prof. dr., Cluj-Napoca: În afară de tinerețea lor spontană, care a rămas neschimbată – iar acest spectacol constituie privilegiul exclusiv al unui profesor –, elevii de-acum, fiind în sintonie cu societatea, au devenit mai dinamici. An de an, pretențiile față de ei cresc, nivelul de competențe e tot mai diversificat și orice stagnare ar echivala cu un eșec. Ei fac față (sau nu) presiunii progresive, printr-o mai mare frenezie și o sporită atenție distributivă. Însă corolarul expansiunii rapide îl reprezintă superficialitatea și riscul de cabotinism.

Titiana Zlătior, prof. dr., Cluj-Napoca: Elevii sînt mai abili în a comunica astfel decît profesorul. Sînt rapizi și orientați bine în aria informațiilor, au atenție distributivă, comunică dezinvolți, adică nu au prea multe inhibiții.

Cristina Popescu, Cluj-Napoca: M-a uluit punctualitatea lor în a-mi fi trimis de data aceasta toți, dar toți, temele la timp… m-a bucurat mai ales faptul că mulți s-au maturizat și apreciază altfel sensul școlii în viața lor.

Luciana Andronic, Cluj-Napoca: Sînt lucruri etern umane: tipologiile nu se schimbă, odată cu schimbarea abordării sau a modalității de comunicare. Tipul tocilarului predă temele la termen, cel ignorant se scuză. Oportuniștii așteaptă postările colegilor ca să forwardeze.

Roxana Cotruș, prof. dr., Tîrgu Mureș: Mai conștienți de realitatea înconjurătoare. Dacă în primă instanță fuseseră în extaz la gîndul că vor fi suspendate cursurile, acum îi văd ceva mai nostalgici.

S. D., București: Elevii nu prea se văd. Nu s-au schimbat, că doar sînt copii, descoperă lumea cu bucurie, nu dimensionează condiția umană și sînt puțin înciudați că nu pot ieși afară cînd e așa frumos. În rest, viața lor era în bună măsură în zona virtuală, așa că relațiile lor nu s-au modificat esențial.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.