Germania înainte de alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

În Germania, candidații la funcția de cancelar se pregătesc de ultima etapă a competiției. Cu mai puțin de o lună înainte de alegerile pentru Bundestag (programate pe 26 septembrie) nu s-a profilat încă un favorit. Cele trei dezbateri electorale între candidați pot influența decisiv ierarhia fragilă înregistrată de ultimele sondaje de opinie. Parteneri ai actualei coaliții conduse de Angela Merkel, social-democrații sînt cotați cu 23% în intenția de vot. Candidatul SPD la funcția de cancelar este Olaf Scholz, vicecancelar și ministru al Finanțelor. La un punct distanță, CDU-CSU se situează la 22% – e cel mai slab scor înregistrat de creștin-democrați din 1984 încoace. Va reuși Armin Laschet să recîștige încrederea electoratului? Verzii sînt a treia forță politică, cu 18%. Au evoluat încet, dar constant, iar insolita Annalena Baerbock e capabilă să producă surprize. Urmează liberalii de la FDP, cu 12%, extrema dreaptă AfD, cu 10%, și stînga radicală, Die Linke, cu 6%.

Multă vreme, social-democrații au stagnat pe poziția a treia. La ultimele alegeri, SPD înregistrase un scor cu mult sub așteptări, însă contextul politic de atunci și negocierile dure, dar oneste au adus totuși partidul în marea coaliție. Parcursul pînă acum impecabil al lui Olaf Scholz, un politician nu prea charismatic, dar experimentat, i-a propulsat pe primul loc în sondajele de opinie. E o surpriză. Dar Olaf Scholz se află într-o poziție fragilă. CDU-CSU datorează enorm Angelei Merkel: succesul electoral de pînă acum al conservatorilor s-a bazat în mare măsură pe succesul cabinetului condus de Merkel. La guvernare au participat și social-democrații – iar Olaf Scholz vrea să schimbe percepția asupra guvernării în favoarea propriului partid insistînd pe propriile realizări. Și chiar are cu ce să se laude. Politica de extremă precauție financiară a Angelei Merkel a înregistrat o schimbare de curs radicală odată cu criza COVID-19. Susținător și arhitect al transformării a fost tocmai ministrul de Finanțe social-democrat, care a inițiat și un pachet de stimulare a economiei în valoare de 130 de miliarde de euro. Tot el a susținut apoi și planul european de redresare: datoriile comune fuseseră, pînă acum, un tabu în politicile economice ale Germaniei. Același Scholz a deblocat și fondurile de urgență după inundațiile catastrofale din iulie. I se poate reproșa că pozează în salvator. Dar contribuția sa nu poate fi negată. E un politician pragmatic, eficient, cu o cultură politică solidă și cu un profil european convingător. Are susținerea partidului. Dar nu reușește să fie seducător: i se spune „Sholzomat” – o aluzie ironică la ritmul monoton în care își livrează discursurile. 

CDU-CSU au intrat în campania electorală cu prima șansă de victorie, Armin Laschet fiind considerat de la bun început succesorul Angelei Merkel. Moștenirea politică e însă și o enormă povară: așteptările sînt, poate, prea mari din partea unui politician care încă mai are de dovedit. În plus, situația partidului nu e tocmai bună. Gestionarea crizei sanitare și un scandal în jurul măștilor anti-COVID le-au adus conservatorilor înfrîngerea electorală în două landuri care și-au reînnoit recent parlamentul regional. Aflat în dificultate, Laschet a obținut doar foarte tîrziu în campanie sprijin din partea lui „Mutti”. De-abia în urmă cu o săptămînă, Angela Merkel a declarat, la o întîlnire de partid, și încă doar cu jumătate de gură, că este „profund convinsă” că Laschet îi va succeda. Ea a insistat asupra calităților umane ale candidatului pe care îl consideră capabil „să construiască punți între oameni”. E cam puțin și cam tîrziu...

Armin Laschet însuși nu pare să se ridice la nivelul de exigență pe care îl presupune funcția de cancelar. După inundațiile catastrofale care au ucis zeci de oameni și au provocat pagube uriașe, Laschet a fost surprins de camerele de filmat hlizindu-se în spatele președintelui federal Frank-Walter Steinmeier care ținea un discurs solemn. Laschet e, dacă vreți, exact opusul Angelei Merkel care, în toate aparițiile publice, e echilibrată, empatică, adecvată. În plus, candidatul creștin-democrat nu a reușit să răspundă unor întrebări simple la o dezbatere electorală. Are un discurs uneori incoerent și e ambiguu în declarații: pentru contracandidați, un prilej să-l acuze că nu e suficient de informat sau că e nesigur.

Verzii stagnează în intențiile de vot și pare că și-au atins potențialul: nu reușesc să ajungă la un electorat mai numeros. Aflată deocamdată pe poziția a treia, șefa Verzilor se luptă pentru a obține încrederea (și, poate, votul) social-democraților cu simpatii ecologiste, dezamăgiți de oferta subțire a partidului lor în acest domeniu, dar, mai ales, pe cea a ecologiștilor care nu se regăsesc în programul nici unui partid și care, de regulă, nu se prezintă la vot. Dacă activiștii radicali îi reproșează moderația, văzînd în moderație și în căutarea unor compromisuri o formă de abandon, ba chiar de trădare a luptei, stînga moderată nu vede decît revendicările de mediu maximaliste și îi reproșează că privilegiază ecologia în defavoarea unor politici sociale. Departe de ecologiștii radicali, Annalena Baerbock a refuzat (în contradicție cu linia partidului) să insiste asupra inundațiilor din Germania ca efect al încălzirii globale de teamă să nu fie acuzată că instrumentalizează, în scop electoral, o tragedie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Câştiguri de peste 3,6 milioane de lei la tragerile loto de duminică
Loteria Română a acordat 25.950 de câştiguri în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei la tragerile loto de duminică, 19 ianuarie, informează instituţia într-un comunicat transmis luni.
minerva calin georgescu jpg
Ce a observat astroloaga Minerva în harta lui Călin Georgescu: „M-a pus un pic pe gânduri”
Minerva, pe numele său adevărat Gabriela Dima, a dezvăluit, în cadrul emisiunii „40 de întrebări” cu Denise Rifai, că i-a realizat astrograma lui Călin Georgescu. Ce a descoperit celebrul astrolog?
Avion Antonov în dotarea Tarom, înainte de 1989 (© Arhivă / Udo Haafke Wikimedia Commons)
Tarom, oferte speciale la biletele de avion, începând de la 23 de euro/sens. Grăbește-te, oferta este valabilă doar trei zile!
Operatorul aerian național TAROM anunță o ofertă specială pentru pasagerii care își planifică vacanțele sau călătoriile interne. În perioada 20 - 22 ianuarie 2025, biletele de avion pentru rutele interne sunt disponibile la prețuri începând de la 23 de euro pe sens.
Adina Halas, bombă sexy în vacanța din Thailanda!
Adina Halas, bombă sexy în vacanță! Vedeta a împlinit 45 de ani, s-a sărbătorit cu stil în compania familiei, îndeplinindu-și un mare vis
Adina Halas este o împătimită a vacanțelor așa că nu putea să rateze Thailanda chiar la începutul acestui an. A fost un cadou de ziua ei pentru că pe 17 ianuarie a împlinit 45 de ani.
Donald Trump și soția sa, Melania, la ceremonia de învestire din 2017 (© Pvt. Gabriel Silva / U.S. Army / Wikimedia Commons)
Donald Trump revine la Casa Albă! Ceremonia de învestire celui de-al 47-lea președinte al SUA
Donald Trump revine Casa Albă, luni, după ce va depune jurământul și va deveni oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite.
donald trump investitura jpg
Provocările prin care va trece România odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, România va trece prin unele provocări. Liderii țării trebuie să fie atenți la primele ordine executive pe care le va da Trump odată întros la Casa Albă.
par cadere chelie adobestock jpg
Băuturile care grăbesc căderea părului! Nenumărați români le consumă zilnic
Cei mai mulți bărbați se vor confrunta, într-o oarecare măsură, cu căderea părului, de-a lungul vieții lor. Partea bună este faptul că, dacă suntem atenți la dietă și ne îngrijim cât mai bine părul, efectele acestui fenomen pot fi minimizate destul de mult.
Vadim Krasnoselski FOTO Telegram jpeg
Regimul de la Tiraspol acceptă condițiile Chișinăului privind reluarea livrărilor de gaze promise de Moscova
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Transnistria este gata să primească gaz prin intermediul Moldovagaz, companie al cărei acționar majoritar este Gazprom, după ce Chișinăul a afirmat că livrarea gazului prin intermediari contravine legislației moldovenești.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Doi adolescenți din Buzău au abandonat pe trotuar un manechin ce simula un cadavru. Cum au fost pedepsiți de Poliție
Doi adolescenţi au fost sancţionaţi de Poliţie după ce ar fi abandonat pe un trotuar din municipiul Buzău un manechin ce simula o persoană decedată, cu scopul de a posta ulterior fotografii şi clipuri pe reţelele de socializare.