Germania înainte de alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Germania înainte de alegeri jpeg

● Numărul imigranţilor şi al persoanelor cu fundal imigraţionist de pe teritoriul Germaniei a depăşit 18,5 milioane, se arată în cel mai recent raport al Biroului Federal de Statistică. E o creştere de peste 8% faţă de anul precedent. Peste 22% din populaţia Germaniei e originară din alte state. Europa rămîne principala zonă de provenienţă a imigranţilor. Însă, în ultimii cinci ani, numărul celor care provin din alte regiuni a crescut semnificativ. Peste 2,3 milioane de oameni provin din Orientul Apropiat şi Mijlociu – o creştere cu 51% faţă de anul 2011. Turcia e în continuare principala ţară de origine, chiar dacă, procentual, numărul celor care provin din acest stat a scăzut în ultimii ani. Majoritatea germanilor cu background imigraţionist sînt cetăţeni germani încă de la naştere.

● Raportul Biroului Federal de Statistică prezintă şi cifre comparative cu privire la educaţie. În grupa de vîrstă 25-35 de ani, numărul celor care nu au încheiat studiile primare este mult mai mare în rîndul imigranţilor. Pe de altă parte, în aceeaşi categorie de vîrstă, numărul celor care au obţinut bacalaureatul (37%) sau o diplomă universitară (27%) este cam acelaşi – nu există aici diferenţe între imigranţi şi populaţia locală.

● În Germania, spre deosebire de alte state din Europa, imigraţia şi politicile de integrare a refugiaţilor nu sînt o temă centrală în confruntarea electorală. De fapt, liderii principalelor partide se străduiesc să nu polarizeze electoratul pornind de la o temă foarte sensibilă. Atît în cadrul dezbaterilor electorale, cît şi în materialele de campanie, ei se străduiesc să explice, raţional, ce e de făcut. Şi, dacă astă-primăvară CDU părea că va intra în campania electorală cu un discurs radical anti-imigraţionist, acum, cu două luni înaintea alegerilor, liderii par să-şi aleagă cu foarte mare grijă cuvintele. Vorbesc despre controale la frontieră, despre verificări suplimentare ale cererilor de azil, chiar despre expulzări – dar fără să contrazică, fundamental, argumentul Angelei Merkel că economia Germaniei are nevoie de imigranţi.

● Şi liderii SPD, şi liderii CDU/CSU ştiu că principalul beneficiar al unei campanii electorale total confiscate de tema imigraţiei ar fi Alternative für Deut­schland (AfD). Acest partid de dreapta şi-a cîştigat electoratul tocmai printr-un discurs orientat împotriva „străinilor“ şi împotriva politicii de ospitalitate a Angelei Merkel. Chiar dacă la alegerile locale a reuşit să obţină cîteva succese remarcabile, e puţin probabil că va cîştiga la alegerile din toamnă un număr semnificativ de mandate în Bundestag.

● Ce poate face Germania pentru a menţine un control asupra numărului de imigranţi pe care îi primeşte? Poate părea paradoxal, dar prima măsură ar fi adoptarea unor proceduri simplificate de rezolvare a solicitărilor de azil. Cu cît verificările sînt mai amănunţite, cu cît procedurile sînt mai lente, cu atît numărul de persoane cu statut incert e mai mare. Aceşti oameni nu pot fi nici acceptaţi ca azilanţi, nici respinşi – ei vor îngroşa doar rîndurile celor de care statul trebuie să aibă grijă, pe o durată nedeterminată. Propunerea CDU/CSU e tocmai un set de proceduri simplificate: într-o primă fază, sînt eliminaţi solicitanţii care au minţit cu privire la identitatea lor şi cei care au legături cu medii jihadiste. Ce se va întîmpla cu solicitanţii respinşi? Pe de o parte, notează Spiegel citînd documente oficiale de campanie ale CDU, sînt preconizate reduceri ale ajutoarelor de dezvoltare economică pentru statele care refuză să-i reprimească pe solicitanţii de azil respinşi de Germania. Pe de altă parte, noi acorduri, mai ales cu statele africane, după modelul acordului Germania-Turcia.

● Aşa cum arată (pînă) acum, campania electorală din Germania pare mai degrabă o dezbatere cordială decît o confruntare înverşunată. Scopul e căutarea consensului – cu privire la rolul Germaniei în Europa, la economie, la tranziţia societăţii şi la imigranţi –, nu eliminarea adversarilor. Spectacolul lipseşte, deocamdată. O fi un semn de normalitate?

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Banner Octavian Ursulescu
Sidney Australia Foto Holiday Tours & Travel jpg
Viza pentru Australia: între formalitate și frustrare. Ce trebuie să știe călătorii din România și Europa de Est
Descoperă pașii esențiali pentru obținerea vizei pentru Australia și evită capcanele birocratice care pot duce la refuzuri neașteptate.
Friedrich Merz (©  x.com / Friedrich Merz)
Germania „scoate de sub ochii publicului” livrările de arme către Ucraina. Anunţul făcut de cancelarul Merz
Guvernul german nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev.
Vladimir Putin și Dmitri Peskov FOTO AFP
Rusia anunță că va „reflecta” la propunerea de încetare a focului în Ucraina: „Este vorba despre o nouă evoluţie”
Kremlinul a precizat sâmbătă că va „reflecta” la propunerea de încetare a focului în Ucraina prezentată de aliaţii occidentali ai Kievului, dar a avertizat „este inutil să se facă presiuni asupra Moscovei”, transmit AFP şi Reuters.
Viktor Orban si Kelemen Hunor la o conferinta de presa in 2019 Inquam Photos/Raul Stef
Discuție între Viktor Orban și Kelemen Hunor despre alegerile din România: „Nu dorim să influenţăm în niciun fel”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat că a vorbit sâmbătă, 10 mai, cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi a reiterat că „nu doreşte în niciun fel să influenţeze alegerile prezidenţiale din România”.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Singura stațiune din România cu o cascadă naturală chiar în centrul orașului. A fost numită „regina apelor minerale”
Este o stațiune despre care am auzit cu toții, însă nu foarte mulți oameni știu cât de superb este, cu adevărat, acest loc. Cândva, el era cunoscut drept „Perla Carpaților”, iar cei care își doresc o experiență inedită trebuie să viziteze această stațiune incredibilă din țara noastră!
avion private jet dubai foto shutterstock
Oamenii au rămas șocați după ce au descoperit cum sunt făcute insulele artificiale: „Fascinant, dar trist”
Insule artificiale, o realizare impresionantă a ingineriei umane, au apărut în locuri care odinioară erau acoperite de apă. Unii oameni au rămas „șocați” după ce au aflat, în sfârșit, cum sunt construite, potrivit Daily Mail Online.
Filmul care a cucerit topul Netflix, foto Shutterstock jpg
Filmul de pe Netflix ce a cucerit planeta. Are o distribuție de excepție și a rupt toate topurile
Este un film care s-a lansat cu ceva timp în urmă, tocmai în anul 2023. Însă, pelicula a avut parte de o adevărată renaștere pe Netflix în această săptămână!
horoscop octombrie jpg
Horoscop duminică, 11 mai. Două zodii se confruntă cu tensiuni în relația de cuplu, iar alți nativi au probleme de comunicare
O zodie are probleme de comunicare. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de dumincă, 11 mai.