Germania are un viitor colorat

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie ÔÇô 6 octombrie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Scor str├«ns dup─â alegerile parlamentare din Germania. Social-democra╚Ťii lui Olaf Scholz au ob╚Ťinut, potrivit rezultatelor oficiale preliminare, 25,7% din voturi, plas├«ndu-se ├«naintea alian╚Ťei cre╚Ötin-democrate CDU/CSU (cu Armin Laschet candidat pentru func╚Ťia de cancelar), care, cu 24,1% din voturi ob╚Ťinute, a ├«nregistrat cel mai slab scor din istoria recent─â. Die Gr├╝ne (ÔÇ×VerziiÔÇŁ, ecologi╚Öti) ├«╚Öi men╚Ťin pozi╚Ťia de al treilea cel mai mare partid, c├«╚Ötig├«nd aproape 15% din voturi ÔÇô un scor foarte bun, dar care nu le permite s─â ini╚Ťieze demersuri pentru formarea unei coali╚Ťii. Liberal-democra╚Ťii (FDP) au ob╚Ťinut pu╚Ťin peste 11%, partidul de extrem─â dreapta AfD ÔÇô ├«n jur de 10%, iar Die Linke (st├«nga) a ob╚Ťinut mai pu╚Ťin de 5%; chiar dac─â se afl─â sub pragul electoral, vor fi reprezenta╚Ťi ├«n noul Parlament datorit─â faptului c─â au c├«╚Ötigat mandate directe ├«n trei circumscrip╚Ťii diferite. Cu o configura╚Ťie a Parlamentului at├«t de complicat─â, probabil c─â o s─â mai curg─â mult─â ap─â pe r├«ul Spree p├«n─â c├«nd se va forma o nou─â coali╚Ťie de guvernare. Noua legislatur─â va debuta pe 28 octombrie odat─â cu ╚Öedin╚Ťa inaugural─â ╚Öi e de a╚Öteptat ca p├«n─â atunci, poate chiar ╚Öi dup─â aceea, partidele din fruntea clasamentului s─â-╚Öi sondeze, reciproc, programele, ├«n c─âutarea compatibilit─â╚Ťii. Nu e ├«ns─â exclus ca Angela Merkel s─â r─âm├«n─â cancelar (interimar) c├«teva luni bune, p├«n─â c├«nd se ajunge la un consens politic. Ceea ce, pentru mul╚Ťi germani, e o veste bun─â: Angela Merkel e ├«n continuare popular─â. ├Än ciuda momentelor grele de tot felul (criza financiar─â global─â, criza migra╚Ťiei, criza COVID-19), cei 16 ani de mandat nu au erodat ├«ncrederea cet─â╚Ťenilor ├«n Mutti.

Alegerile de duminică au arătat că oamenii vor, în același timp, continuitate și schimbare.

Germania o duce bine sau foarte bine, economia merge, statul func╚Ťioneaz─â, pandemia nu a l─âsat urme prea ad├«nci, deci nu exist─â frustr─âri majore fa╚Ť─â de actuala guvernare. Schimbarea (a╚Öteptat─â de unii) e ├«n domenii care, p├«n─â nu demult, nu preocupau pe aproape nimeni. E vorba despre mediu, despre digitalizare, despre modernizarea economiei etc. Partidele au ├«n╚Ťeles aceste revendic─âri ╚Öi au integrat ├«n programele lor diverse reforme. Peisajul politic s-a schimbat, mainstream-ul politic integr├«nd o parte dintre direc╚Ťiile trasate de partidele marginale. CDU/CSU s-a adaptat mai greu la noile tendin╚Ťe ╚Öi a pierdut votan╚Ťi (aproape dou─â milioane dintre cei care au votat cu cre╚Ötin-democra╚Ťii ├«n 2017 au ales, de data asta, Verzii). SPD, care a ├«n╚Ťeles noua paradigm─â, a prezentat un program mai atractiv, s-a plasat undeva la centru, a propus pentru func╚Ťia de cancelar un om politic credibil ╚Öi cu performan╚Ťe demonstrate chiar ├«n interiorul cabinetului Merkel (e vorba de Olaf Scholz) ╚Öi a reu╚Öit s─â conving─â. Iar pe valul st├«rnit, printre altele, de mi╚Öcarea ecologist─â Fridays for Future ini╚Ťiat─â de Greta Thunberg, dar ╚Öi pe fondul e╚Öecului ├«nregistrat de Angela Merkel ├«n politicile ecologice, Die Gr├╝ne au reu╚Öit s─â conving─â electoratul t├«n─âr ÔÇô de regul─â, extrem de preten╚Ťios ╚Öi greu de urnit la vot.

Odat─â lansate negocierile pentru formarea guvernului se ├«ntrev─âd trei scenarii posibile. Cu umorul lor inenarabil, germanii au dat ╚Öi denumiri acestor (eventuale) coali╚Ťii, ├«n func╚Ťie de culoarea politic─â a partidelor. Coali╚Ťia tip ÔÇ×semaforÔÇŁ ar fi compus─â din SPD, Verzi ╚Öi FDP. Dac─â ├«ntre primele dou─â forma╚Ťiuni exist─â numeroase compatibilit─â╚Ťi, de pild─â ├«n leg─âtur─â cu introducerea impozitului pe avere sau cu relaxarea reglement─ârilor legate de datoriile externe, FDP ar fi nevoit s─â recurg─â la un compromis dificil pentru a intra la guvernare ├«n aceast─â formul─â: liderul partidului, Christian Lindner, a spus de mai multe ori, ├«n timpul campaniei electorale, c─â obiectivul s─âu e s─â previn─â o deriv─â spre st├«nga, respectiv o cre╚Ötere substan╚Ťial─â a impozitelor. Dac─â ar intra la guvernare al─âturi de social-democra╚Ťi ╚Öi de ecologi╚Öti, probabil c─â ar solicita ocuparea postului de ministru al Finan╚Ťelor. Ceea ce ar fi un compromis dificil pentru celelalte dou─â partide. 

O alt─â formul─â posibil─â ar fi coali╚Ťia tip ÔÇ×JamaicaÔÇŁ ├«ntre CDU/CSU, Verzi ╚Öi FDP. ├Äntre liberal-democra╚Ťi ╚Öi cre╚Ötin-democra╚Ťi exist─â compatibilitate. Dar cum vor putea ei promova o politic─â pro-afaceri av├«ndu-i parteneri pe Verzi, care cer mai mult─â responsabilitate ├«n materie de protec╚Ťia mediului ╚Öi impozitarea averilor? ├Än plus, exist─â precedentul din 2017, c├«nd negocierile destul de avansate pentru aceast─â formul─â de guvernare au e╚Öuat brusc dup─â ce FDP a hot─âr├«t c─â prefer─â s─â r─âm├«n─â ├«n opozi╚Ťie. ╚śi dac─â s-a demonstrat c─â o astfel de coali╚Ťie poate func╚Ťiona la nivel local (Schleswig-Holstein), ea n-ar fi viabil─â la nivel federal din cauza diferen╚Ťelor prea mari de orientare politic─â.

Ar mai fi o a treia cale ÔÇô care ├«nseamn─â, de fapt, aceea╚Öi cale ca p├«n─â acum: GroKo (Marea Coali╚Ťie) ├«ntre CDU/CSU ╚Öi SPD. Aceast─â formul─â aparent imposibil─â ├«ntre cele dou─â partide de orientare opus─â a dat cele mai bune rezultate p├«n─â acum, oferind guvern─ârii stabilitate ╚Öi echilibru. Dup─â alegerile de duminica trecut─â, e clar c─â SPD va pretinde s─â dea cancelarul, deci direc╚Ťia guvern─ârii va fi diferit─â. La momentul acesta e ├«ns─â cea mai improbabil─â solu╚Ťie. Printre altele, ╚Öi pentru c─â Armin Laschet ╚Öi-a pierdut autoritatea ├«n partid dup─â ├«nfr├«ngerea electoral─â ╚Öi nu e clar cine anume din interiorul uniunii va negocia eventuala intrare la guvernare.

Orice s-ar spune, Germania are un viitor... colorat.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.