Generoşii din afara guvernului

Publicat în Dilema Veche nr. 178 din 5 Iul 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Săptămîna trecută a fost a pensionarilor; demonstraţii, iniţiative legislative, declaraţii ale politicienilor, dezbateri mass-media, exemple de pensionari care de-abia au cu ce trăi. Cum să facem să mărim pensiile? Să dea Guvernul mai mulţi bani! Întotdeauna, cei generoşi sînt în afara Guvernului, dar erau zgîrciţi atunci cînd se aflau la guvernare. Situaţia grea din prezent a pensionarilor îşi are originea în măsurile populiste de la începutul anilor ’90. Atunci, în aplauzele tuturor, s-au luat cele mai populiste decizii: pensionări anticipate pentru sute de mii de oameni. Cînd economia de piaţă a început să funcţioneze şi au apărut şi firme falimentare, au venit şi deciziile populiste: cum să ţii şomer un om de 48-50 de ani? Mai bine îl pensionăm. Se restructurează armata? Fabricăm pensionari în vîrstă de 42-43 de ani. Te-ai săturat de muncă şi vrei la pensie? Găseşti un medic care te înţelege şi ajungi pensionar pe caz de boală. Aşa se face că, în urmă cu vreo doi-trei ani, media vîrstei de pensionare în România era de 51 de ani la femei şi 53 la bărbaţi. Nici o altă ţară, oricît de bogată, nu-şi poate permite să aibă pensionari atît de tineri. Toate deciziile populiste luate în anii trecuţi au făcut ca numărul pensionarilor să-l depăşească pe cel al salariaţilor. Într-o astfel de situaţie nu poate exista nici un magician care să poată oferi bătrînilor un trai decent. Rezolvarea nu mai ţine de generozitatea unui guvern, ci de politici publice care să producă rezultate în anii viitori. Atîta timp cît discuţiile despre astfel de probleme vor rămîne la nivel emoţional, arătînd doar cazuri de bătrîni care nu au bani de medicamente, nu se vor găsi soluţii. Compasiunea, oricît de sinceră, nu măreşte pensia. Politicienii sau ziariştii care acum strigă cel mai tare ca Guvernul să dea mai mulţi bani, fie că e vorba de pensionari, fie de ţăranii loviţi de secetă, sînt cei care, de fapt, prelungesc agonia sau creează probleme pentru viitor. Soluţiile de genul Ťsă luăm bani din privatizare şi să mărim pensiile» sînt naive, dacă nu chiar perverse. Privatizarea o faci o singură dată, ce faci în anii următori cînd nu mai e de privatizat un BCR sau un Petrom? Micşorăm pensiile? (...). Pensionarii de azi sînt dovada clară că populismul oferă satisfacţii de moment şi drame care durează." (Ionuţ Popescu, 28 iunie, Capital) ( C. G. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi