Gazeta Sporturilor a dispărut în varianta ei tipărită. Era ultima producţie de jurnalism sportiv „pe hîrtie” din România. E sfîrşitul lumii sau doar sfîrşitul unei epoci?

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

La moartea acestui ziar, adică a printului, se plînge cu lacrimi de crocodil sau se rîde cu lacrimi de clovn. Ipocrizia ar trebui să aibă un minister în România. Dacă după cum e turcu-i şi pistolul, la fel e și după cum e cititorul e şi ziarul. Adică nu mai e. Percep un dezinteres cras pentru fotbal, care e vehiculul mare şi tare al media de sport, ca entitate obiectivă. Fotbalul aproape că nu mai există. Există doar un suport pentru înjurături groase, pentru „FCSB nu e Steaua / Ba e Steaua”, pentru aruncat bani publici în gropi fără fund şi fără noimă şi pentru construit portavioane de pariuri nucleare în trena cărora indivizi bezmetici se vaită pe unde apucă, disperaţi că „m-a torpilat Ipswich”. Interesul pentru gestul în sine, pentru ideea de frumos, pentru ochiul limpede, neturmentat de interesul mocirlos al unui interior nedesţelenit, se micşorează constant. Fotbalul e ca Sfîntul Graal, toţi îl caută, dar nimeni nu-l găseşte pentru că nu mai ştie unde să-l caute. Gazeta Sporturilor a meritat să dispară pentru că a încercat să rezolve o cuadratură a cercului: a rezista făcînd pe plac unui public care o suduia copios şi a livra un mesaj jurnalistic. Mi-e teamă că nu s-a prostituat îndeajuns încît să nu poată neica-nimeni să mai meargă la lucru fără să o foşnească cu un strop de salivă în colţul gurii. Poate că nici n-a livrat destule poveşti. Dar cîţi dintre cei care nu citesc mai au chef de poveşti? Poveşti de plastic sînt cîte vrei la un buton sau la un click distanţă. Plus că nu trebuie să le afli pe ale altora, o vezi pe a ta în buclă în Las Fierbinţi. Gazeta a fost ca gazela în această junglă. Hap, hap şi gata! Ce ne trebuie ziar de sport? În fond, nu e nici o dramă, în afară de cele personale ale oamenilor care au luptat pentru cuvîntul vopsit pe hîrtie. E un mers înainte, orice ar fi acel înainte. Presa sportivă nu va dispărea, va mărşălui flancată de 1X2 ca un prizonier de război. Văd o poză. Spania, 1939. Indivizi în uniformă, cu puşti la vedere, însoţesc un grup de oameni în cămăşi albe cu braţele ridicate. Sub poză  scrie: „Militari franchişti şi prizonieri republicani. Putem bănui care a fost soarta celor din urmă”. Vedeţi, nici nu-i nevoie de prea multă imaginaţie. Te uiţi bovin, apeşi pe trăgaci şi bang! La groapa cu noi a istoriei!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
banner Titi Aur png
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.