Gazeta Sporturilor a dispărut în varianta ei tipărită. Era ultima producţie de jurnalism sportiv „pe hîrtie” din România. E sfîrşitul lumii sau doar sfîrşitul unei epoci?

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

La moartea acestui ziar, adică a printului, se plînge cu lacrimi de crocodil sau se rîde cu lacrimi de clovn. Ipocrizia ar trebui să aibă un minister în România. Dacă după cum e turcu-i şi pistolul, la fel e și după cum e cititorul e şi ziarul. Adică nu mai e. Percep un dezinteres cras pentru fotbal, care e vehiculul mare şi tare al media de sport, ca entitate obiectivă. Fotbalul aproape că nu mai există. Există doar un suport pentru înjurături groase, pentru „FCSB nu e Steaua / Ba e Steaua”, pentru aruncat bani publici în gropi fără fund şi fără noimă şi pentru construit portavioane de pariuri nucleare în trena cărora indivizi bezmetici se vaită pe unde apucă, disperaţi că „m-a torpilat Ipswich”. Interesul pentru gestul în sine, pentru ideea de frumos, pentru ochiul limpede, neturmentat de interesul mocirlos al unui interior nedesţelenit, se micşorează constant. Fotbalul e ca Sfîntul Graal, toţi îl caută, dar nimeni nu-l găseşte pentru că nu mai ştie unde să-l caute. Gazeta Sporturilor a meritat să dispară pentru că a încercat să rezolve o cuadratură a cercului: a rezista făcînd pe plac unui public care o suduia copios şi a livra un mesaj jurnalistic. Mi-e teamă că nu s-a prostituat îndeajuns încît să nu poată neica-nimeni să mai meargă la lucru fără să o foşnească cu un strop de salivă în colţul gurii. Poate că nici n-a livrat destule poveşti. Dar cîţi dintre cei care nu citesc mai au chef de poveşti? Poveşti de plastic sînt cîte vrei la un buton sau la un click distanţă. Plus că nu trebuie să le afli pe ale altora, o vezi pe a ta în buclă în Las Fierbinţi. Gazeta a fost ca gazela în această junglă. Hap, hap şi gata! Ce ne trebuie ziar de sport? În fond, nu e nici o dramă, în afară de cele personale ale oamenilor care au luptat pentru cuvîntul vopsit pe hîrtie. E un mers înainte, orice ar fi acel înainte. Presa sportivă nu va dispărea, va mărşălui flancată de 1X2 ca un prizonier de război. Văd o poză. Spania, 1939. Indivizi în uniformă, cu puşti la vedere, însoţesc un grup de oameni în cămăşi albe cu braţele ridicate. Sub poză  scrie: „Militari franchişti şi prizonieri republicani. Putem bănui care a fost soarta celor din urmă”. Vedeţi, nici nu-i nevoie de prea multă imaginaţie. Te uiţi bovin, apeşi pe trăgaci şi bang! La groapa cu noi a istoriei!

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.