Gaz pe cartel─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 953 din 14 ÔÇô 20 iulie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

S├«nt 12 state europene care ╚Öi-au v─âzut importurile de gaz rusesc reduse sau chiar oprite ├«n ultimele luni. A╚Öa c─â nu e de mirare c─â oprirea conductei Nord Stream 1 pentru lucr─âri de ├«ntre╚Ťinere a provocat mult─â anxietate in Uniunea European─â.

├Äntrebarea principal─â este dac─â acea conduct─â se va mai deschide vreodat─â. ╚śi dac─â da, ├«n ce condi╚Ťii?

Temerile exprimate pe diferite voci de oficialii occidentali marcheaz─â o schimbare de ton evident─â fa╚Ť─â de tonul prudent-optimist de acum trei luni, c├«nd Comisia European─â ├«╚Öi anun╚Ťa planurile de eliminare gradual─â a livr─ârilor ruse╚Öti din mixul de energie al blocului comunitar.

Gazprom, exportatorul rus, explicase anterior c─â sc─âderea volumului de gaz vine ├«n urma refuzului Canadei de a ├«napoia un echipament expediat pentru repara╚Ťii. Canadienii ├«ncercau astfel, ├«n mod onest, s─â respecte sanc╚Ťiunile interna╚Ťionale impuse Rusiei. ├Äns─â au fost state europene care au decis s─â adopte o interpretare flexibil─â a acelor sanc╚Ťiuni. At├«t de intense au fost presiunile, ├«nc├«t Guvernul canadian a acceptat ├«n cele din urm─â s─â returneze echipamentele respective ├«n baza unei excep╚Ťii temporare de la respectarea regimului de sanc╚Ťiuni acordat─â companiei germane care efectua repara╚Ťiile.

Asta a provocat, firesc, furia Ucrainei, care a acuzat Canada c─â cedeaz─â ├«n fa╚Ťa Rusiei. Acuza╚Ťia este nedreapt─â, ╚Öi dac─â Ottawa a cedat ├«n fa╚Ťa cuiva, atunci privirile ar trebui ├«ntoarse mai degrab─â c─âtre Germania.

Guvernul german se teme sincer de o criz─â economic─â ├«n absen╚Ťa gazului rusesc ╚Öi face planuri pentru compensarea industriilor afectate. S├«nt estimate probleme serioase pentru fabrican╚Ťii de medicamente, cosmetice sau ├«ngr─â╚Ö─âminte. Celebra competitivitate german─â a fost construit─â ╚Öi pe energie ieftin─â din Rusia. Altfel spus, ru╚Öii au subven╚Ťionat boom-ul german din ultimii dou─âzeci de ani. Acum ru╚Öii ├«ncaseaz─â dividendele sub forma b├«lbelor germane c├«nd vine vorba de ap─ârarea Ucrainei.

├Äns─â dincolo de ipocriziile Berlinului, posibilitatea ca exporturile c─âtre Europa s─â se opreasc─â pe termen nelimitat e real─â. Fatih Birol, ╚Öeful Agen╚Ťiei Interna╚Ťionale pentru Energie, a avertizat statele europene s─â se preg─âteasc─â. Asta ├«nseamn─â c─â rezervele de gaz trebuie crescute pentru se evita o iarn─â petrecut─â ├«n frig. Unele state europene fac deja lucrul acesta, altele ÔÇô cum s├«nt Bulgaria, Ungaria sau Rom├ónia (cu toate z─âc─âmintele ei cu tot) ÔÇô nu prea. Capacitatea de depozitare a ultimelor trei este folosit─â ├«n prezent ├«ntr-o propor╚Ťie de sub 50%.

Acumularea de rezerve nu e ├«ns─â suficient─â. E nevoie ╚Öi de diversificarea surselor de energie ╚Öi (oroare!) reducerea consumului, ba chiar, ├«n cazuri grave, ra╚Ťionalizarea lui. Vremurile ├«n care pentru industrii sau familii costurile energiei nu erau o b─âtaie real─â de cap au apus, probabil, pentru totdeauna. Deja, dup─â unele estim─âri, pre╚Ťul ridicat al gazului a convins unii consumatori s─â fie mai cump─âta╚Ťi.

Comisia European─â are un plan pentru un r─âspuns comun al statelor membre. ├Än cazul vaccinurilor pentru COVID-19, strategia asta a func╚Ťionat. Problema e c─â, spre deosebire de Putin, virusul nu avea ambi╚Ťii geopolitice ╚Öi nici o lung─â experien╚Ť─â de joac─â cu orgoliile ╚Öi sl─âbiciunile europenilor.

Vestea bun─â e c─â, ├«n cifre absolute, rezervele de gaz non-rusesc ale Europei cresc. Planul e ca, ├«n toamn─â, capacit─â╚Ťile de depozitare s─â fie pline p├«n─â la 80%. ├Än ritmul actual e chiar posibil ca acest procent s─â fie dep─â╚Öit. Estimarea asta pleac─â ├«ns─â de la premisa c─â termenul de zece zile pentru finalizarea lucr─ârilor de ├«ntre╚Ťinere la Nord Stream va fi respectat. Dac─â ├«ns─â ru╚Öii decid s─â opreasc─â livr─ârile, e pu╚Ťin probabil c─â se va reu╚Öi atingerea obiectivului. ╚śi atunci putem s─â ne preg─âtim pentru haos. Unele state vor ceda, a╚Öa cum au f─âcut-o ╚Öi p├«n─â acum, ╚Öantajului Moscovei. Spre exemplu, vor accepta s─â pl─âteasc─â ├«n ruble numai ca s─â vad─â exporturile reluate. Altele ar putea decide s─â nu ├«╚Öi ajute vecinii r─âma╚Öi ├«n frig din motive de antipatie sau excesiv─â pruden╚Ť─â. Asta va duce la intrarea Europei ├«ntr-o zon─â de ne├«ncredere ├«n care ÔÇ×unitateaÔÇŁ va fi un cuv├«nt potrivit doar ├«n sketch-urile de stand-up comedy. Acesta este scenariul ├«n care Rusia c├«╚Ötig─â.

Nu exist─â ie╚Öire facil─â din aceste dileme, iar g├«ndul c─â ne putem ├«ntoarce la situa╚Ťia de dinainte de 24 februarie e absurd. S├«ntem ├«n mijlocul unui mexican standoff ╚Öi, dac─â politicienii europeni aleg s─â clipeasc─â, Putin va dovedi c─â nu exist─â solidaritate european─â, c─â puterea ruseasc─â e mai mare dec├«t a Occidentului unit ╚Öi c─â de voin╚Ťa Moscovei trebuie s─â se ╚Ťin─â seama indiferent de ce spun tratatele interna╚Ťionale sau bunul-sim╚Ť. O victorie a ru╚Öilor ├«n Ucraina va fi imputabil─â europenilor ╚Öi tot ei vor suporta ╚Öi costurile. Pentru multe genera╚Ťii de aici ├«nainte.

Europa investe╚Öte ├«n alternative energetice de ani de zile. S├«nt solu╚Ťii viabile ╚Öi func╚Ťionale. Ce nu a estimat Europa a fost faptul c─â nevoia pentru ele va veni at├«t de repede. Poate c─â iarna asta va fi nevoie de cartel─â, dar pe termen mediu ╚Öi lung absen╚Ťa ╚Öantajului rusesc face din cartela aceea un pre╚Ť ce merit─â pl─âtit.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.