Gabi Tamaș s-a retras din fotbal și a anunțat că va înființa o academie. Academie?

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

Oricine, orice ar vrea să spună despre Gabriel Sebastian Tamaş e oricum prea puţin. Deviza lui e „Nu puteţi voi scrie sau comenta cîte tîmpenii pot face eu“. E o provocare de dimensiuni olimpice. E inutil să vorbeşti despre derapajele lui Tamaş, e ca şi cum ai vorbi despre cerul albastru. Cîtă poezie să ai în tine? Dar merită să vorbeşti despre lumea care l-a făcut posibil pe Tamaş. Despre toţi cei care l-au acoperit, justificat, preamărit, încurajat, cauţionat doar pentru că s-a întîmplat să fie un fotbalist talentat. Ăsta a fost necazul lui. Un om cu calităţi medii, fără tată şef de poliţie, ar fi terminat într-un şanţ. Un Tamaş e – păstrînd sălbatic proporţiile – un Maradona. Orice face i se iartă, e ridicat iar în două picioare şi… la luptă! Bani, contracte, osanale. Apoi o mică perioadă de pus batista pe ţambal la o nouă nebunie. Şi de la capăt. Din fericire, în afară de cîteva feţe stîlcite, uşi de bloc distruse sau pahare mestecate nu au existat consecinţe mai grave ale trecerii lui printr-o viaţă cu cuburi de gheaţă. Ar fi putut fi. Cînd conduci cu peste 200 la oră şi o alcoolemie aproape de 0,7 la mie e doar despre noroc. Nu e despre Cel de Sus. Acela îşi acoperă faţa. Nu-i nimic, are sprijin solid aici, jos. Lumea minunată a fotbalului i-a cîntat în strună şi o face în continuare. La retragerea lui pluteşte în aer posibilitatea unei statui, probabil cu mingea la picior şi sticla la purtător. Ar putea-o înlocui pe cea a lui Patzaichin, căci acestea par a fi noile valori. Incapacitatea acestui mediu de a-l ajuta, de a-l pune în faţa unor alegeri, de a-l însoţi în lupta cu viciul este dezolantă, nimicitoare. E un autocanibalism. Oamenii se consumă pe ei înşişi. Şi nu doar la noi. Tamaş a jucat în mari campionate din Vest. Nimeni nu l-a întors din autodafé-ul care naşte chicote, bancuri, dar şi un soi de admiraţie tîmpă. Ce bărbat! Şi ne mai mirăm că-şi face academie?! Bine face. Sînt toate premisele să fie coadă la uşa lui. Că doar cine ştie mai bine că valoarea, nu candoarea, contează? „Dacă o face ca mine pe teren, poate să doarmă şi-n copac“, a răspuns întrebat despre cum va educa o loază ca el. Iată deviza supremă a fotbalului: dacă dai bine cu piciorul în minge îţi este permis orice. În noua grădină a lui Academos, Platon e pus să adune sticlele goale şi să mai aducă un rînd la băieţi. Cu un şut în cur, pleacă spăsit să spele tricourile îmbibate de înjurături. Se uită către stele, dar cerul e gol. Doar paharele sînt pline. Poftiţi, poftiţi!

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic