Furouri şi neglijeuri

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Cai frumoşi jpeg

„Hai, bă, să îl văd eu pe Alain Delon sau pe şmecherul ăla de Piersic cu nasul meu, la 1,62 şi ţigan, să vedem cum se descurcă. Dă-i în mă-sa, că dacă aveam şi eu mecla lor eram prim-secretar la judeţ şi nu un amărît de maistru.“ Gogu a fost bogătaşul familiei. Curăţa cazane de termoficare şi făcea o avere. Un tip urîţel, avea un nas mare şi era deştept foc, asta înainte de a deveni alcoolic. Mi-a trecut şi mie prin cap de cîteva ori că, dacă ar avea chelia mea, Brad Pitt sau Clooney nu ar fi prea şmecheri nici ei, cum nici Michael Jordan nu ar fi cine ştie ce la 1,73, deşi pentru el am mai multă simpatie, pentru că e mai negru şi mai boşorog ca mine. De cînd are o armată de copii cu Angelina, am început să îl compătimesc şi pe Brad. Pe Clooney încă îmi doresc să îl lovească beteagu’. 

Nea Gogu a fost căsătorit cu Lica, o ţigancă focoasă tare, pe care toată partea feminină a familiei mamei o ura cu spume – pentru că, cică, ar fi fost curvă. Bărbaţii din familie erau domni şi nu comentau, mai ales pentru că erau mari admiratori ai fustelor ei scurte. Fashionu’ era o preocupare serioasă în familie – a doua în ordinea priorităţilor, după sfinţenie. La fel ca la popa de la blocul vecin, legătura cu sfinţenia era asigurată prin dezinfectări zilnice cu tărie şi degustări ale sîngelui lui Hristos odată ce erau îndeajuns de curăţaţi, pe interior, cu alcool de peste 50 de grade. Mai toţi au murit din cauza obsesiei ăsteia cu curăţenia. Nişte adevăraţi martiri, care au sperat (pînă acum în zadar) canonizarea. 

Lica l-a părăsit şi nea Gogu s-a căsătorit cu tanti Ana, o romnie (termenul corect pentru peiorativul ţigancă) de pe lîngă Corabia. Au stat cu noi în acelaşi apartament pentru un timp – nouă oameni (sau opt oameni şi tata, în opinia mamei) într-un apartament de 60 de metri pătraţi.

Ana îl iubea tare şi asta a fost clar pentru toată lumea cînd Gogu s-a făcut de rîs rău la Constanţa. Îmbrăcat într-un costum care stătea pe el ca pe gard, cu o sticlă de coniac în mînă, a închiriat o trăsură, s-a urcat în ea împreună cu familionul (eu, voios, Ana plus verii Nuţa şi Nelu, forţaţi) şi a urlat cît a putut pe tot timpul plimbării: „Să chiiiinte muzica şi să vinăă lăutariiii!“ Mama a vrut să îl omoare cînd i-am povestit, deşi eu şi Gogu ne-am simţit bine. 

Tanti Ana era o femeie un pic plinuţă şi de la ţară. Cineva de 1,45 şi dimensiuni potrivite pentru „femeie bună de casă“, cum zicea mama – 100, 100, 100. Cum pe vremea aia aveam vreo 8 ani, pentru o bună perioadă „curvă“ a însemnat pentru mine orice femeie care nu avea dimensiunile standard ale femeilor de casă, care purta fuste scurte şi care declanşa privirile bovino-melancolice ale masculilor din jur. 

Destul de repede după Revoluţie, nea Gogu a început să facă bani. Îşi deschisese o afacere de spălare chimică a cazanelor de încălzire. Cîştiga mult şi s-a îmbogăţit. A lucrat prin Cehia şi de acolo a adus un video şi nişte casete cu pornache. Nea Gogu a început să o trateze pe Ana ca pe o doamnă după ce a vizionat casetele cu pricina. Îi cumpăra furouri şi neglijeuri. Neglijeurile erau nişte chestii din dantelă, semitransparente, chiloţi şi bluză. Veneau şi cu un „capot“, tot din acelaşi material. Dantela, roşu cu negru – clasă de clasă. Tanti Ana trebuia să îl aştepte pe nea Gogu cînd venea de la serviciu îmbrăcată în neglijeu sau în furou, în funcţie de anotimp. Asta dacă nu îşi dorea un scandal cu bătută. Bineînţeles că purta chiloţi pe sub chiloţii dantelaţi, că doar nu era nesimţită. Probabil din cauza sezonului în care a început chestia asta şi a culorii roşii stridente, în capul meu tanti Ana are o legătură trainică cu borcanele de gogoşari în oţet învelite în tifon medicinal. Nu ştiu de ce punea mama tifon în jurul borcanelor, dar există posibilitatea ca lipsa de dantelă să fie cauza. Oricum, tanti Ana avea aceeaşi eleganţă în neglijeurile ei, şi pe tocuri, ca borcanele mamei pe rafturi. 

La spitalul unde lucra mama, brancardierul era un rom din Fata Luncii – Cristi. Cristi era muzician şi, după spusele mamei, curvar. Cristi părea mîndru de aceste calităţi ale lui – era un tip tînăr, frumos şi tare haios. Eu citeam mult şi veneam cu cărţile după mine, spre disperarea lui Cristi, care, deşi era mîndru şi spunea peste tot cît de ţigan şi de deştept eram, ar fi vrut să am şi eu ceva mai multe înclinaţii spre muzică şi gagicăreală. Pe la 14 ani, citeam în camera asistentelor şi m-a întrebat dacă mă simt bine. Ca să mă dau mare, i-am spus că sînt aporetic. I-am explicat ce înseamnă aporia şi despre dialogurile socratice. A părut interesat. 

Prin 2005 – trecuseră aproape douăzeci de ani – m-am întîlnit cu Cristi într-un ghetou de romi din Italia. Am stat la poveşti şi am rîs cu hohote. Poreclele fetelor din ghetou erau, ca de obicei, haioase foc: Amnestia, Frumoasa, Icoana, Evadarea, Ambasada. Stăteam la masă şi discutam despre perioada în care era brancardier şi despre mama, cînd Cristi începe să urle din senin:

– Făăăăăăii, Aporiooo, adu şi tu nişte apă la naş-tu ăsta, că moare de sete!

Aporia e fata lui Cristi. Plato e fiul ei.

Despre Apolo – şi mai ales despre Casandra – în articolul viitor.  

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Protest BNS - Piaţa Victoriei / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 12 dec 2017
BNS: Strategiile propuse de Guvernul actual sunt lipsite de legitimitate. „Ridică serioase semne de întrebare”
Blocul Național Sindical (BNS) își exprimă îngrijorarea față de intenția Guvernului aflat în ultimele săptămâni de mandat de a adopta strategii pe termen lung, cu impact semnificativ asupra direcțiilor economice și sociale ale României
Radu Dragusin (EPA) jpg
Seară grea pentru Drăgușin: fundașul, „taxat” pentru înfrângerea cu Galatasaray
Tottenham Hotspur a plecat învinsă de Galatasaray Istanbul.
Mihaela Bilic jpg
Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă. Acest obicei banal poate provoca tulburări neurologice grave
Mihaela Bilic, una dintre cele mai apreciate nutriționiste din România, continuă să ofere sfaturi valoroase comunității sale, abordând subiecte care influențează profund sănătatea.
banner cristian tantareanu png
hot din izvoarele olt retinut   foto captura video IPJ olt jpeg
Un hoț în vârstă de 24 ani a intrat noaptea peste o femeie în casă. Ce a putut să fure înainte de a fi arestat
Un tânăr de 24 ani a pătruns în toiul nopții într-o locuință dintr-o localitate din Olt, de unde a furat mai multe bunuri. Proprietara a reușit să sune la Poliție, hoțul fiind identificat și ulterior reținut.
Compania Posta Romana sediu central foto Amos News jpg
Care este stadiul licitației pentru digitalizarea Poștei Române. În joc e o finanțare de la Banca Mondială
Licitația pentru digitalizarea Poștei Române, demarată la începutul anului, ar urma să fie evaluată și atribuită până în aprilie, 2025. Asta deși pe parcursul licitației au apărut mai multe contestații.
maria antoaneta jpg
Colierul de diamante care a dus la decapitarea reginei Maria Antoaneta, scos la licitație
Un colier cu diamante, despre care se crede că a fost implicat într-un scandal care a dus la căderea ultimei regine a Franței, Maria Antoaneta, va fi vândut la Geneva săptămâna viitoare.
pastile pixabay jpeg
Trafic de droguri la o școală din Capitală. Elev prins în flagrant cu substanțe interzise
În urma unei anchete amănunțite, polițiștii au descoperit că un elev de liceu era implicat într-o rețea de trafic de droguri, fiind prins în flagrant în timp ce vindea 36 de comprimate de clonazepam, o subsanță activă, altor elevi.
FCSB Midtjylland (Sportpictures) jpg