Frînturi

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Frînturi jpeg

Hassa și Asma tocmai au terminat tema pe care le-am dat-o. Sînt într-una dintre cele mai frumoase clădiri din Qatar și probabil din lume. Ambele femei sînt prințese. Incredibil de elegante și mult, mult peste media de inteligență și cultură a oamenilor cu care lucrez de obicei. Au terminat facultăți de top din Anglia și sînt super-competitive. Cel mai probabil vor ajunge, în cîțiva ani, directoare de departament, responsabile pentru investiții de cîteva zeci bune de miliarde pe an. În trecut am mai lucrat cu cineva comparabil, Fatma. Singura deosebire e că Fatma nu este prințesă. Acum e directoare adjunctă, dar în mod sigur va ajunge șefa departamentului ei. Hussan și Khalid sînt și ei aproape la fel de buni.

Lucrez de mai bine de doi ani cu elitele tinere ale Qatarului și o să o mai fac, cel mai probabil, încă un an. Am avut o perioadă în care am făcut același lucru și acasă. Deosebirea este că mi-a permis să cumpăr Casa Bună contractul din Qatar, lucrul cu Aspen Institute din România era un cvasi-voluntariat.

Cîteodată îmi este tare greu să povestesc cum și ce trăiesc sau am trăit. Probabil e un pic de frică să nu se rupă visul ăsta de viață. Frica mea cea mai mare este să nu-mi pierd umorul și să mă iau prea în serios.

În iarna din 1995 eram praf în Chicago. Eram parcangiu/paznic pe timp de noapte într-una dintre cele mai luxoase clădiri din oraș. Mașini foarte scumpe, femei foarte frumoase și tot felul de bărbați celebri. În fiecare noapte, la ușa din spate era o prostituată tare frumoasă și dependentă de droguri. Se ruga să o las înăuntru fiindcă îi era frig.

I-am ascultat poveștile. I-am promis că nu o să le spun. Pentru mine, sensul din dicționar pentru „sfîșietor“ sînt poveștile alea. Pretindeam că m-am ajuns ascultînd muzică în limuzinele pe care le parcam. Am primit într-o noapte 100 de dolari de la un negru pilit mangă care m‑a rugat să îi curăț voma din mașină. M-a ajutat ea să curăț. I-am dat cei 100 de dolari. A crezut că îmi doream sex cu ea. I‑am spus că nu. A plîns.

Am luat-o în brațe în mașina aia care mirosea a vomă și m-am miorlăit cu ea. Mi-am plîns de milă. Peste cîteva luni îl vedeam pe Jordan jucînd și aveam o prietenă multimilionară.

Michael Jordan a fost ceea ce aș fi vrut să fiu dacă aș fi putut. Kobe Bryant ar fi fost a doua opțiune.

Pe Kobe l-am urît. Era un jucător incredibil care putea să fie mai bun decît Jordan. Avea aceeași obsesie de a câștiga, numai că era mai tînar, mai arogant și mai egoist ca Jordan. În plus îl putea copia.

La 35 de ani, Kobe era încă obsedat să cîștige. Într-un meci împotriva celei mai bune echipe de baschet, Kobe nu a vrut să piardă. A făcut lucruri incredibile în meciul ăla. Spre sfîrșit s-a accidentat. În ciuda faptului că avea tendonul rupt, tot s-a dus și a înscris cele două lovituri libere.

A ieșit de pe teren înfrînt și obosit. Demonstrase că era un jucător absolut incredibil, dar era nemulțumit că nu reușise să-și atingă standardul lui. Atunci mi-am dat seama că îl urîsem pe Jordan în Kobe. Și pe mine. Partea aia arogantă, competitivă pînă la extrem – asta urîsem în Kobe.

Cumva, m-am obișnuit cu extremele. De ceva timp însă sînt constant fericit. Viața mea e departe de a fi perfectă, dar cea mai rea zi e mult peste media generală a vieții mele.

Aseară, Kobe a murit într-un accident de elicopter. Am simțit că s-a frînt ceva în mine și mi-am reamintit de noaptea în care am plîns cu o prostituată în Chicago. Ea m-a învățat ce însemna R.I.P. – Rest in peace: odihnește-te în pace.

R.I.P. Kobe Bryant.

Foto: Kobe Bryant (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivele din spatele prezenței lui George Simion în SUA. Ce vrea să demonstreze liderul AUR ANALIZĂ
George Simion vizează întărirea legăturilor cu suveraniștii globali și câștigarea unui rol mai important pe scena politică internațională, iar vizita sa în SUA este un pas important în acest sens, spun experții.
Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.
inghetata de banane unt de arahide jpeg
Cea mai bună gustare fără zahăr, pentru a avea mai multă energie. Este bogată în proteine, fibre și vitamine
Nutriționiștii propun o gustare delicioasă, plină de nutrienți, care ajută la furnizarea de energie constantă organismului. De asemenea, conține magneziu, potasiu și vitamina C, care susțin funcția musculară și sănătatea imunitară.
zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.