Franţa, Franţa, mi-ai trezit speranţa...

Publicat în Dilema Veche nr. 737 din 5-11 aprilie 2018
Salutări de la Basel jpeg

„Speranţă pentru suburbii“, aşa se numeşte o fundaţie care şi-a propus să ofere o şansă la educaţie tinerilor săraci care locuiesc la periferiile marilor oraşe. Şcolile private incluse în această reţea, lansată în 2012, au o presă destul de bună. Faptul că au putut păstra în sistemul de învăţămînt nişte tineri aflaţi în „eşec şcolar“, în prag de abandon, e un semn al utilităţii sociale a programului. Un program care a pornit de la nişte nevoi sociale reale: sărăcia produce sărăcie şi educaţia e elementul esenţial care poate schimba acest curs vicios. Rata de abandon şcolar e foarte ridicată în special în zonele periferice, sărace, iar statul nu a găsit peste tot mijloacele adecvate de a interveni. Fundaţia „Espérance Banlieues“ a deschis prima şcoală la Montfermeil, lîngă Paris; au urmat alte zece instituţii deschise în cinci ani. Şcolile din reţea au un statut independent: ele nu sînt obligate să respecte programa şcolară adoptată la nivel naţional. Atît materia predată, cît şi metodele didactice sînt dezvoltate de angajaţii acestei fundaţii.

Şcolile funcţionează după un model familial şi sînt structurate precum o locuinţă ceva mai mare: adulţi şi copii, profesori şi elevi împart acest spaţiu, mănîncă la aceeaşi masă, îşi petrec mult timp împreună. Numărul redus de elevi din fiecare clasă (15) permite o supraveghere atentă şi mai ales o îndrumare personalizată a fiecărui elev. Totul pentru a crea „un climat educativ exigent, simplu, bine ordonat“. E, probabil, prea devreme pentru a măsura impactul acestei instituţii alternative de educaţie. Ceva speranţe se pare că există: reţeaua, care cuprinde zece şcoli, se laudă cu un procent de reuşită la examenul pentru DNB (absolvenţii de gimnaziu) de 75%. E sub cota de reuşită a şcolilor publice. Dar, dacă avem în vedere faptul că majoritatea elevilor înscrişi la aceste şcoli sînt cei care au abandonat sistemul public (sau poate invers: şcolile publice i-au abandonat), atunci putem vorbi de o performanţă notabilă.

Însă tot mai multe personalităţi ale mediului de învăţămînt atrag atenţia asupra problemelor care se ascund dincolo de această faţadă. Inspectorul Paul Devin merge chiar pînă la a avertiza, într-un articol preluat de mai multe ziare, că aceste şcoli reprezintă „un pericol public“. E o organizare inspirată de mişcările pioniereşti, cu ierarhii bine stabilite şi un lider autoritar în faţa căruia răspund unităţile inferioare; apoi, uniforma obligatorie, în culori diferite pentru băieţi şi pentru fete, ceremonia de ridicare a drapelului, intonarea imnului, acordarea de medalii celor mai merituoşi sau mai ascultători etc. Apoi, atrage atenţia profesorul, ar fi de evaluat şi metodele simpliste, rudimentare de predare: silabisirea, învăţarea pe de rost a tablei înmulţirii, listele de cuvinte, predarea istoriei în mod cronologic. Pentru profesori e, probabil, mai simplu, mai confortabil să reducă la minimum materia predată – şi pretenţiile. Însă aceste metode didactice nu îl învaţă pe elev nici ce să facă cu informaţia reţinută, nici să gîndească independent. Pînă la urmă, nivelul acestor elevi este foarte scăzut: cu sau fără diploma obţinută la finalul gimnaziului, tot ştiu mult prea puţin.

Dincolo de toate, se vede aici un proiect ideologic „derivat din morala creştină reacţionară“, mai spune Paul Devin. Valorile pe care le transmit aceste şcoli pun sub semnul egalităţii morala catolică şi republicanismul. Educaţia civică insistă mai degrabă asupra iubirii pentru familie şi pentru naţiune decît pe valorile sociale şi democraţie. Iar salutul drapelului ţine loc de civism. Pe fondul nivelului oricum scăzut şi mai ales în contextul în care şcoala nu le cultivă în nici un fel spiritul critic, ci doar obedienţa şi respectul faţă de ierarhii, există riscul îndoctrinării. Şcolile „Espérance Banlieues“ – private, independente – sînt finanţate din bani publici. Ceea ce, spun mai mulţi profesori într-o petiţie adresată ministrului Educaţiei, e ilegal.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

security camera 5642120 1280 jpg
Orașul din România unde oamenii sunt supravegheați ilegal de poliție. Este un adevărat Big Brother
Oradea, unul dintre cele mai monitorizate orașe din România, se află în mijlocul unui scandal major de supraveghere ilegală, care scoate la iveală un sistem paralel de control și un haos administrativ alarmant.
Accident turiști români în Grecia în așteptarea despăgubirilor Colaj Facebook jpg
Lovit în vacanță, abandonat de asigurare. Coșmarul unui român în Grecia și lecțiile dure din spatele unui accident banal
Accident în Grecia, coșmar birocratic: lovit de un localnic, românul așteaptă despăgubiri de luni întregi. Ce faci când asigurarea te lasă baltă?
Transalpina Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (76) jpg
Transalpina și Transfăgărășan, scoase din iarnă. Cele mai admirate șosele alpine din România vor fi redeschise traficului rutier
Din luna iunie, vor fi redeschise traficului rutier Transalpina și Transfăgărășan, două dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România. Alături de ele, alte câteva drumuri transcarpatice, faimoase pentru serpentinele lor, oferă călătorilor experiențe similare.
somn pexels jpg
Tehnica militară de a adormi în 2 minute. Secretul piloților de război care ne poate schimba viața și liniști mintea
Află tehnica militară a piloților americani din Al Doilea Război Mondial pentru a adormi rapid și a combate insomnia. Somn profund și echilibru mental printr-un antrenament simplu, recomandat de experți.
droguri cocaina heroina injectii pastile shutterstock 2107289702 jpg
Moarte în pahar: ce se întâmplă când amesteci alcool cu pastile. „Nici să nu te gândești să iei mașina”
Un pahar de alcool și o pastilă aparent banală pot forma un cocktail mortal. Citește ce spun medicii și de ce nu e sigur să conduci.
Secretul din cămară   puterea mirodeniilor Colaj Arhiva Adevărul DMS
Un oncolog își pune zilnic în cafea un ingredient „interzis” care luptă cu cancerul. Armele tăcute care transformă farfuria în medicament
Descoperă cum o dietă bazată pe plante, bogată în polifenoli, ierburi și condimente, devine o armă puternică în prevenția și combaterea cancerului, susținută de oncologi de top și studii științifice.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Adevărul despre votul din diaspora: „Nu sunt motivați de ortodoxism, familia tradițională, glasul străbunilor și al lui Ștefan cel Mare”
Antropologul Radu Umbreș este de părere că diaspora care votează AUR este motivată de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării” și nu de elemente precum ortodoxism, familia tradițională sau sentimentele naționale profunde.
Ospătar  Foto Freepik com jpg
Cele mai căutate locuri de muncă pentru elevi, vara. Salariile oferite adolescenților urcă până la 5.000 de lei
Orașele mari și stațiunile de pe litoral au cele mai numeroase oferte de muncă pentru elevii care vor să câștige bani și experiență în timpul vacanței de vară. Unii angajatori promit venituri lunare de până la 5.000 de lei tinerilor salariați.
dragos-anastasiu Foto Facebook/Dragos Anastasiu
Principala reformă necesară în România: „Să ieșim din perioada de flămânzeală în care totul e despre propriul stomac”
Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilierul onorific al președintelui interimar al României pentru relația cu mediul de afaceri, vorbește despre reformele necesare pentru a „repara” România. Pe primul loc, spune el, este reforma mentalității.