Fragilitatea Europei

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 897 din 17 ÔÇô 23 iunie 2021
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Dup─â summit-ul de la Bruxelles, Alian╚Ťa Nord-Atlantic─â pare s─â tr─âiasc─â o nou─â via╚Ť─â. Odat─â cu Joe Biden, mai diplomat, mai consensual dec├«t predecesorul s─âu, NATO pare s─â-╚Öi reg─âseasc─â o voce comun─â.

Declara╚Ťia final─â reitereaz─â principii de baz─â ╚Öi define╚Öte noi direc╚Ťii de ac╚Ťiune. ╚śi un semnal foarte clar venit chiar din partea pre╚Öedintelui american: ÔÇ×Lu─âm Articolul 5 drept o obliga╚Ťie sacr─â. Vreau ca NATO s─â ╚Ötie c─â America este acoloÔÇŁ. Pe durata ├«ntregului summit nu s-a mai suflat o vorb─â despre ÔÇ×burden sharingÔÇŁ, despre ├«mp─âr╚Ťirea echitabil─â a poverii financiare. V─â aminti╚Ťi, probabil, de preten╚Ťiile lui Donald Trump, care cerea, autoritar, o cre╚Ötere substan╚Ťial─â a cotelor de finan╚Ťare sub amenin╚Ťarea (absurd─â) fie a retragerii SUA din Alian╚Ť─â, fie (╚Öi mai aberant!) a desfiin╚Ť─ârii NATO. Joe Biden ├«ncearc─â acum s─â niveleze aceste ne├«n╚Ťelegeri sus╚Ťin├«nd c─â cel pu╚Ťin zece state europene au atins deja obiectivul de 2% din produsul intern brut alocat Ap─âr─ârii ╚Öi c─â celelalte s├«nt pe ÔÇ×drumul cel bunÔÇŁ.  E o concesie politic─â ├«n spiritul unui nou ├«nceput, nu o iertare a datoriilor. Dar e un gest de bun─âvoin╚Ť─â care, cu siguran╚Ť─â, a ├«nt─ârit consensul ├«ntre alia╚Ťi.

Declara╚Ťia adoptat─â luni la finalul summit-ului evoc─â preocup─ârile Alian╚Ťei cu privire la China, o ╚Ťar─â care ├«╚Öi dezvolt─â arsenalul nuclear ╚Öi coopereaz─â militar cu Rusia. Declara╚Ťia fost co-semnat─â de membrii europeni ai Alian╚Ťei ÔÇô cu toate reticen╚Ťele care, probabil, ├«i vor fi fr─âm├«ntat pe unii dintre ╚Öefii de stat. Pentru NATO, China reprezint─â de acum o ÔÇ×provocare sistemic─âÔÇŁ la adresa ordinii mondiale. ÔÇ×R─âm├«nem preocupa╚Ťi de lipsa de transparen╚Ť─â a Chinei ╚Öi de utilizarea dezinform─ârii.ÔÇŁ Potrivit documentului, se va urm─âri, ÔÇ×c├«nd va fi posibilÔÇŁ, dialogul constructiv, cu condi╚Ťia ca Beijingul s─â respecte angajamente clare ├«n domenii precum spa╚Ťiul maritim, spa╚Ťiul cosmic, securitatea cibernetic─â etc. Nu e neap─ârat o surpriz─â. Deja la scurt timp dup─â ├«nvestirea ├«n func╚Ťie a lui Joe Biden, administra╚Ťia sa a indicat o posibil─â schimbare de curs pentru Alian╚Ť─â: NATO ar trebui s─â pun─â amenin╚Ť─ârile chineze ╚Öi ruse pe picior de egalitate.

Aceast─â l─ârgire a spectrului, aceast─â diversificare a adversarilor desemna╚Ťi simplific─â ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, complic─â rela╚Ťiile din interiorul Alian╚Ťei. Pentru c─â, odat─â ce jur─âmintele cu privire la garantarea securit─â╚Ťii reciproce au fost re├«nnoite, r─âm├«ne de rezolvat problema cel pu╚Ťin la fel de spinoas─â a vulnerabilit─â╚Ťilor economice ÔÇô ╚Öi ele s├«nt diferite de la o ╚Ťar─â la alta. ├Än plan energetic ╚Öi nu numai, numeroase state europene s├«nt ├«n continuare foarte dependente de importurile din Rusia ╚Öi din China ╚Öi ╚Öi-au dezvoltat rela╚Ťii de cooperare greu de ├«nlocuit. Unitatea din jurul principiilor de func╚Ťionare ale NATO e ├«n continuare solid─â, la fel ╚Öi fidelitatea fa╚Ť─â de valorile europene. ├Äns─â schimburile economice cu state care nu respect─â acelea╚Öi valori ╚Öi standarde democratice submineaz─â capacitatea Occidentului de a sanc╚Ťiona derapajele evidente. Tocmai asta risc─â s─â fragilizeze inclusiv rela╚Ťiile din interiorul Alian╚Ťei.

├Än fine, mai r─âm├«ne de stabilit cum se vor pozi╚Ťiona statele europene cu privire la autonomia strategic─â european─â ÔÇô un concept u╚Öor de definit ╚Öi de ├«n╚Ťeles, dar greu de aplicat.

Pre╚Öedintele francez Emmanuel Macron a subliniat c─â europenii nu pot fi exclu╚Öi dintr-o discu╚Ťie privind controlul armelor, c─â o asemenea discu╚Ťie ├«i prive╚Öte ├«n primul r├«nd pe ei ╚Öi c─â negocierile n-ar trebui s─â se rezume la un t├¬te-├á-t├¬te ├«ntre pre╚Öedin╚Ťii rus ╚Öi american. ÔÇ×Voin╚Ťa europenilor este de a defini ei ├«n╚Öi╚Öi termenii cu privire la controlul armelor ├«n spa╚Ťiul europeanÔÇŁ, a spus pre╚Öedintele Emmanuel Macron. Dar ce ├«nseamn─â, mai exact, ÔÇ×voin╚Ťa europenilorÔÇŁ? ╚śi cum poate ea s─â fie transpus─â ├«ntr-un dialog cu Moscova? Aici, ne ├«ntoarcem la un impas mai vechi, la lipsa de coeren╚Ť─â a Uniunii ├«n materie de securitate comun─â. Cumva, Europa r─âm├«ne dependent─â de SUA. Iar pentru SUA, NATO r─âm├«ne ÔÇ×de importan╚Ť─â critic─âÔÇŁ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.