Fotbalul și ilegalitățile rămîn nedespărțite la toate nivelurile?

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Transferul lui Cristiano Ronaldo la Manchester United e anchetat în Italia. Vasăzică, fotbalul și ilegalitățile rămîn nedespărțite la toate nivelurile?

Aaaa, păi dacă e vorba despre Juventus şi blaturi... E ca şi cum ai spune că în filmele cu mafioţi, mai triste sau mai vesele, musai să joace şi De Niro. Acum mai bine de zece ani, trupa de vărgaţi a lui Agnelli a fost forţată să îmbrace zeghea fotbalului în urma uriaşului scandal Caliopoli. I s-a luat un titlu şi a fost retrogradată. Mai mulţi şefi, între care onorabilului dottore Moggi, a cărui faţă e de filme cu pălării boante, broboade negre şi puşti cu ţeava tăiată, au fost inculpaţi, doar că un deceniu mai tîrziu faptele s-au prescris spre fericirea întregii comunităţi de bandiţi ai fotbalului. Moggi a plecat, dar a rămas micul Agnelli, investigat acum alături de mîna sa dreaptă în club, Pavel Nedved, fost Balon de Aur. Cînd eşti crescut într-o casă a umbrelor, întunericul îţi devine a doua natură. Noul caz e de rîs. Sau de plîns, depinde de care parte a Justiţiei te afli. Cristiano Ronaldo, cel mai mare marcator din istoria fotbalului indiferent de ce pretenţii or avea alţii, a fost vîndut de Juventus la Manchester United pentru 15 milioane de euro plus bonusuri. Adică doar un pic mai mult decît a încasat Gigi Becali pentru cedarea lui Dennis Man, căruia începe să i se potrivească de minune proverbul „S-a născut talent şi a murit speranţă”, la Parma. O sumă infimă la acest nivel. Şi sînt şi alte transferuri suspecte. Treaba e prea gogonată, aşa că autorităţile au întreprins percheziţii. Se poate întîmpla ca în trecut: deposedarea de ultimul titlu şi retrogradare. Juventus Torino e unul dintre cele mai importante, dar şi dispreţuite cluburi din lume tocmai pentru acest cortegiu de malversaţiuni. Juventus, care încheiase anul trecut o perioadă colosală de nouă titluri consecutive, arată a echipă care vrea să cîştige cu orice preţ, dar chiar cu orice preţ. E în perfectă armonie cu cultura generală a fotbalului, OK, dar nimeni atît de important nu pare să fi dus pînă la vecinătatea cu arta dorinţa şi putinţa de a manevra realitatea. Această evadare din adevăr a fost perfect pictată într-un moment de furie sinceră de către şeful UEFA. Numitul Ceferin, nici el vreun monument de moralitate, spunea totuşi lucruri evidente, încărcate cu infinită greutate venind din gura lui atunci cînd se referea la Andrea Agnelli apropo de tentativa unor cluburi de a crea o Super Ligă a bogaţilor: „N-am întîlnit niciodată pe cineva care să mintă de atîtea ori şi cu atîta convingere”. Un fel de Botticelli al genului. Fotbalul e infectat. Pe alocuri, cangrenat. Nu că i-ar păsa cuiva.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.