Fotbalul ╚Öi ilegalit─â╚Ťile r─âm├«n nedesp─âr╚Ťite la toate nivelurile?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 922 din 9 ÔÇô 15 decembrie 2021
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Transferul lui Cristiano Ronaldo la Manchester United e anchetat ├«n Italia. Vas─âzic─â, fotbalul ╚Öi ilegalit─â╚Ťile r─âm├«n nedesp─âr╚Ťite la toate nivelurile?

Aaaa, p─âi dac─â e vorba despre Juventus ┼či blaturi... E ca ┼či cum ai spune c─â ├«n filmele cu mafio┼úi, mai triste sau mai vesele, musai s─â joace ┼či De Niro. Acum mai bine de zece ani, trupa de v─ârga┼úi a lui Agnelli a fost for┼úat─â s─â ├«mbrace zeghea fotbalului ├«n urma uria┼čului scandal Caliopoli. I s-a luat un titlu ┼či a fost retrogradat─â. Mai mul┼úi ┼čefi, ├«ntre care onorabilului dottore Moggi, a c─ârui fa┼ú─â e de filme cu p─âl─ârii boante, broboade negre ┼či pu┼čti cu ┼úeava t─âiat─â, au fost inculpa┼úi, doar c─â un deceniu mai t├«rziu faptele s-au prescris spre fericirea ├«ntregii comunit─â┼úi de bandi┼úi ai fotbalului. Moggi a plecat, dar a r─âmas micul Agnelli, investigat acum al─âturi de m├«na sa dreapt─â ├«n club, Pavel Nedved, fost Balon de Aur. C├«nd e┼čti crescut ├«ntr-o cas─â a umbrelor, ├«ntunericul ├«┼úi devine a doua natur─â. Noul caz e de r├«s. Sau de pl├«ns, depinde de care parte a Justi┼úiei te afli. Cristiano Ronaldo, cel mai mare marcator din istoria fotbalului indiferent de ce preten┼úii or avea al┼úii, a fost v├«ndut de Juventus la Manchester United pentru 15 milioane de euro plus bonusuri. Adic─â doar un pic mai mult dec├«t a ├«ncasat Gigi Becali pentru cedarea lui Dennis Man, c─âruia ├«ncepe s─â i se potriveasc─â de minune proverbul ÔÇ×S-a n─âscut talent ┼či a murit speran┼ú─âÔÇŁ, la Parma. O sum─â infim─â la acest nivel. ┼×i s├«nt ┼či alte transferuri suspecte. Treaba e prea gogonat─â, a┼ča c─â autorit─â┼úile au ├«ntreprins perchezi┼úii. Se poate ├«nt├«mpla ca ├«n trecut: deposedarea de ultimul titlu ┼či retrogradare. Juventus Torino e unul dintre cele mai importante, dar ┼či dispre┼úuite cluburi din lume tocmai pentru acest cortegiu de malversa┼úiuni. Juventus, care ├«ncheiase anul trecut o perioad─â colosal─â de nou─â titluri consecutive, arat─â a echip─â care vrea s─â c├«┼čtige cu orice pre┼ú, dar chiar cu orice pre┼ú. E ├«n perfect─â armonie cu cultura general─â a fotbalului, OK, dar nimeni at├«t de important nu pare s─â fi dus p├«n─â la vecin─âtatea cu arta dorin┼úa ┼či putin┼úa de a manevra realitatea. Aceast─â evadare din adev─âr a fost perfect pictat─â ├«ntr-un moment de furie sincer─â de c─âtre ┼čeful UEFA. Numitul Ceferin, nici el vreun monument de moralitate, spunea totu┼či lucruri evidente, ├«nc─ârcate cu infinit─â greutate venind din gura lui atunci c├«nd se referea la Andrea Agnelli apropo de tentativa unor cluburi de a crea o Super Lig─â a boga┼úilor: ÔÇ×N-am ├«nt├«lnit niciodat─â pe cineva care s─â mint─â de at├«tea ori ┼či cu at├«ta convingereÔÇŁ. Un fel de Botticelli al genului. Fotbalul e infectat. Pe alocuri, cangrenat. Nu c─â i-ar p─âsa cuiva.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.