Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Fotbalul nostru nu trece. Nu trece prin mai nimic care are legătură cu fotbalul adevărat, coerent. Fotbalul nostru există în aceeaşi măsură în care există români în spaţiu. În spaţiu sînt diferite naţionalităţi, ca şi în Champions League. Asemenea altitudini ne sînt interzise. Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea. Dar nu ţi-ar trece prin minte să îl pui pe o şină adevărată şi să te aştepţi să te ducă pînă la Braşov. În fotbal, însă, avem pretenţia ca glumiţele din camera copiilor să poată fi translatate cu succes în lumea oamenilor mari. Şi an de an trăim, în Cupele europene, aceeaşi tristeţe postludică: în toiul distracţiei ne luăm jucăriile şi plecăm botoşi acasă. Unde plănuim cum o să-i înjunghiem pe duşmani la anul cu săbiuţa de la teutonul de plumb.

Uneori vedem în fotbalul românesc un pacient cu ceva tresăriri de vitalitate care pot păcăli. După ce CFR Cluj, campioana, a fost eliminată din drumul Ligii Campionilor de o echipă din Armenia ne-am luat cu mîinile de cap. Ne-am temut de o catastrofă care va intra în legendă, adică să părăsim anticamera Europei încă din prag. Dar în turul următor (e drept, al celei de a treia competiţii valorice, că alelalte mai de soi nu sînt de nasul nostru), toate formaţiile româneşti şi-au depăşit adversarele. Nu mari adversare, dar nici n-aveau cum să fie, e ca şi cum te-ai aştepta să-l întîlneşti la Dragonul Roşu pe Tom Ford. Hopa, ne-am zis, naivi, uite că se poate. Da. Pînă la următoarea staţie.

În turul trei preliminar, care se va încheia după ce textul ăsta îşi ia zborul, stimabilele, de cum au pus piciorul în pămînt, au călcat strîmb. CFR a făcut un egal trist, într-un stadion pustiu şi trist cu o echipă dintr-o ţară tristă, Belarus. Un 0-0 ca un miez de noapte într-o cutie de carton goală. Universitatea Craiova, care ne-a promis un fotbal-şampanie şi ne livrează adesea un zaibăr la pet, a fost mută fotbalistic în faţa unei echipe care nu mai are mai nimic, nici casă, nici bază, nici campionat, nici bani, nici viitor, Zorya Luhansk. „N-am crezut că sînt atît de buni.” Această declaraţie candidă a căpitanului echipei, Bancu, ar trebui expusă într-un muzeu al autoflagelării involuntare. Sepsi a pierdut simplu şi onest cu Djugarden din Suedia. Doar FCSB, pe care unii o numesc Steaua, a cîştigat în deplasare la Sepsi de Slovacia. Şi acum, în retur, aşteptăm să ne vină fotbalul cel de pe urmă.

E de presupus că vom merge mai departe doar cu o echipă, de mirare ar fi să răzbatem cu două, o mare surpriză s-ar numi promovarea a trei, iar toate patru calificate e de domeniul SF. Oricum, cele care trec de acest subsol nu dau de soarele adevăratelor Cupe europene, ci de penumbra unui demisol inspirat denumit play-off, căci după el mai mult oftăm. Odată ajunşi acolo, pe micuţii noştri îi aşteaptă monştri pregătiţi să îi înfulece pe nemestecate. Gata cu joaca, stingeţi lumina, înapoi la coşmaruri!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
De ce își dorește Trump Groenlanda: motive strategice, economice sau trolling?
Înainte de a dezbate implicațiile declarației lui Donald Trump, trebuie să punctăm faptul că nu este prima dată când Statele Unite își manifestă interesul pentru Groenlanda.
Kailasa
Unde se află cea mai mare construcţie monolitică din lume. Este unul dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult care există
Sculptat de-a lungul a aproximativ două decenii, dintr-un singur bloc de piatră, acest templu este unul dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult din lume, datorită arhitecturii sale unice şi a stilului sculpturilor. Pe lângă frumusețea sa, prezintă numeroase curiozităţi atunci când vine vorba
Examen bacalaureat FOTO Shutterstock
Bacalaureat 2025. Schimbarea majoră față de structura obișnuită a examenului
Elevii claselor a XII-a vor susține, începând de luni, 27 ianuarie, primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe. Calendarul prevede examene până pe 7 februarie. Pentru prima dată, o parte a probelor sunt programate în sezonul rece pentru a-i degreva pe liceeni de unele examene.
vlad alexandru ciurea jpeg
De ce nu este bine să mâncăm seara târziu, înainte de culcare. Dr. Vlad Ciurea: „Nu mai ajunge sângele în creier”
Reputatul medic neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a vorbit despre o greșeală pe care foarte mulți dintre noi o facem seara, înainte de a merge la culcare.
sucul jpg
Sucul cu gust neplăcut, dar cu efecte uluitoare, pe care l-au băut jucătorii de tenis la Australian Open. Se poate prepara cu ușurință acasă
Australian Open 2025 s-a încheiat duminică cu victoria italianului Jannik Sinner la masculin (după ce americanca Madison Keys triumfase cu o înainte la fete), dar secretele turneului ies la iveală unul câte unul.
Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Ministrul Culturii amenință cu demiteri, după jaful tezaurului dacic din Olanda: „Dacă cineva trebuie să plece, vom face și acest lucru”
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, amenință cu demiteri în instituțiile din subordine, după jaful tezaurului dacic din Olanda. Potrivit ministrului, un contract precum cel încheiat între Muzeul Național de Istorie și muzeul Drents din Olanda trebuia făcut cu mai multă atenție.
coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.