Fotbal și futbol

Publicat în Dilema Veche nr. 998 din 25 mai – 31 mai 2023
„Cu bule“ jpeg

Forma fotbal e un exemplu de adaptare a unui împrumut lexical într-o variantă mai apropiată de scrierea din limba de origine decît de pronunțarea inițială. Norma actuală e bine fixată, dar istoria care a condus către ea este departe de a fi simplă și lineară. Cuvîntul, pătruns în presa românească încă de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, a fost mult timp tratat ca un împrumut neadaptat, scris ca în engleză: foot-ball sau football. În cele mai vechi atestări, cuvîntul era folosit cu referire la spații și realități externe – „un fel de foot ball al Englejilor de astăzi” (Convorbiri literare, 6, 1891); „în Anglia, exercițiile corporale sînt în onoare (...). Pe toată suprafața țării întîlniți întinse cîmpuri anume păstrate pentru jocuri: cricket, football, tennis, crosse” (Opinia, 1.04.1898); un comandant englez capturat în Africa de Sud „își petrece vremea jucînd football” (Universul, 27.10.1899). Curînd, au apărut tot mai dese referiri la spațiul românesc, în știri sportive în care și cuvîntul meci era încă neadaptat ortografic: „match de football în București” (Tribuna, 20.10.1909); „va avea loc primul match de Football în acest an” (Adevărul, 23.01.1911); „rezultatul matchurilor de football” (Viitorul, 8.03.1915) etc.

E de presupus că termenul era rostit, de către sportivi și de către vorbitorii avizați, într-o formă cît mai fidelă pronunțării din engleză. Deși dicționarele noastre menționează, în secțiunea etimologică, și posibilitatea ca franceza să fi fost un intermediar al pătrunderii cuvîntului în limbă (pentru că franceza era larg cunoscută și din ea se traduceau cele mai multe texte), primele contexte de apariție a cuvîntului football indică destul de clar o folosire profesionalizată și o conștiință clară a vorbitorilor asupra originii sale englezești. În Dicționarul enciclopedic ilustrat „Cartea Românească”, al lui Candrea și Adamescu (1931), cuvîntul este înregistrat în forma foot-ball, cu precizarea: „citit fut-bol”. Formei scrise football îi corespundea deci pronunțarea futbol, un pas decisiv către integrarea cuvîntului în română reprezentîndu-l transcrierea ca atare a pronunțării. E semnificativ că asociația sportivă de specialitate a optat, la înființarea ei, pentru forma românizată care transcria cît mai fidel pronunția originală. În Curentul din 4.04.1930 apărea un comunicat – De la F.R.F.A., siglă pentru Federația Română de Futbol Asociație –, care viza tocmai adaptarea ortografică: „Se aduce la cunoștința tuturor organelor regionale și grupărilor din toată țara cele ce urmează: Biroul Federal în ședința sa de constituire de la 17 februarie 1930 a decis ca în viitor cuvântul «football» să se scrie așa cum se citește, adică «futbol»”. Forma scrisă futbol apare în documentele oficiale ale Federației, de exemplu, în Monitorul Oficial din 21.12.1937, ca și în programul Lunii Bucureștilor („matchul de futbol România-Jugoslavia”, în Urbanismul, 7-8, 1936). Nu se generalizează însă; chiar reprezentanți ai federației de profil continuă să prefere în scris forma etimologică: „în curînd vom trimete un mic regulament al practicării jocului de football” (Universul, 2.08.1939). Forma futbol este menționată, de exemplu, într-un articol pe teme sportive, dar publicistul preferă forma etimologică, păstrată chiar în derivate românești: „Federația de football sau futbol cum i se spune”; „manifestările footballistice”; „exibiții letargico-footballistice” (Rampa, 2.05.1931).

Se răspîndise între timp și pronunțarea corespunzătoare citirii aproximative a formei englezești după regulile ortografiei românești (ignorînd deci literele duble), ceea ce a condus la o altă variantă a cuvîntului, rezultată din transcrierea respectivei pronunțări: „fotbalul polonez” (Rampa, 22.09.1928), „s-a pierdut încă o dată ocazia de a se anima puțin fotbalulieșan” (Opinia, 10.04. 1936). Apăreau și forme hibride, ca futbal („futbalul bucureștean”, Curentul 6.12.1934); un profesor scria, indignat, despre un coleg care „nici nu cunoaște a scrie. Scrie d.p. (= de pildă) futbal în loc de football sau niște greșeli atât de mari, încât te revoltă” (Curentul, 14.06.1934).

Nu am găsit (deocamdată) comentarii mai ample asupra acestor forme, care să indice mai clar cum era percepută de către vorbitorii epocii variația. Un fragment de reportaj interbelic („La Constanța în căutarea unui teren de football... Confuzia buclucașă de cuvinte”) mi se pare totuși relevant. Reporterul întreabă pe cineva: „Mă rog, nu știi dumneata unde se află terenul de futbol? (ortografia e credincioasă pronunției pe care am întrebuințat-o astfel, temându-mă să nu fiu privit cu milă dacă voi folosi popularul «football», știind din auzite că urbea lui Ovidiu e un oraș prin excelență sportiv...). Dar englezescul «futbol» a provocat interlocutorului meu gândul unui lucru de rușine!” (Rampa, 21.08.1933). Se înțelege de aici că fotbal era deja o formă populară, dar cam incultă, pentru că ignora pronunția din engleză, iar futbol era forma recomandabilă și preferată de profesioniști, dar care putea provoca spaime și confuzii vorbitorilor nepreveniți sau excesiv de pudici. 

În Micul dicționar ortografic din 1953 a fost înregistrată și impusă oficial doar forma fotbal. Să fi fost impunerea acestei variante o simplă concesie făcută uzului popular, tipică perioadei de început a regimului comunist? Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.