Fotbal, invenții

Publicat în Dilema Veche nr. 1002 din 22 iunie – 28 iunie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În drum spre Priștina, unde naționalele de fotbal ale Kosovo și României urmau să joace un meci contînd pentru preliminariile campionatului european, cîteva zeci de ultrași români s-au oprit în fața unei biserici din Belgrad și au afișat un banner cu textul „Țări inventate, fotbal fals. Pentru noi, ei nu înseamnă nimic”. Mai tîrziu, la meci, suporterii au fost evacuați după ce s-au trezit strigînd „Kosovo e Serbia”.

Sigur că, în presa de la Belgrad și pe rețelele sociale, incursiunea în geopolitică a suporterilor români a fost salutată de sîrbi, care au reluat obositoarea și nu tocmai adevărata teorie a frăției româno-sîrbe. Dincolo de aplauze virtuale, singura consecință reală va fi probabil o sancționare a echipei de fotbal a României. N-ar fi prima oară. Suporterii români au un talent special de a face viața grea echipelor pe care le sprijină. 

Meciul, cu incidentele aferente cu tot, a avut totuși meritul de a aduce în atenția publicului românesc Kosovo, o țară pe care Guvernul de la București nu o recunoaște formal, dar pe care cu greu o poate ignora, fie și numai pentru că riscul unui al doilea război în regiune n-a dispărut niciodată. Și, deloc surprinzător, tensiunile dintre sîrbi și kosovari se apropie din nou de punctul de fierbere. 

Apariția în 2008 a Kosovo pe harta statelor lumii e, parțial, o consecință a naționalismului orb al sîrbilor din anii ’90, cît și a ambiției fostului președinte al SUA Bill Clinton și a administrațiilor care i-au urmat de a opri o dată pentru totdeauna șirul de războaie din fosta Iugoslavie. Un experiment parțial reușit pentru că azi, indiferent de opiniile unor țări ca România, Ungaria sau Spania, realitatea arată că locuitorii din Kosovo trăiesc într-un stat în bună măsură funcțional, ba chiar speră ca într-un viitor oarecare să devină cetățeni ai Uniunii Europene. E de notat totuși că Priștina continuă să fie dependentă de partenerii din Vest atît pentru Securitate, cît și pentru supraviețuirea economică. 

Ei bine, după mulți ani de zile în care Occidentul a sprijinit aproape fără rezerve administrația kosovară în fața nenumăratelor provocări și amenințări ale Belgradului, în relația dintre Bruxelles, Washington și Priștina apar primele semne de răceală. Vestul nu mai e dispus să accepte fapte de natură să crească tensiunile bilaterale. 

În Kosovo încă mai trăiesc aproximativ 50.000 de sîrbi care refuză cu obstinație să recunoască legitimitatea Guvernului de la Priștina. Recent au avut loc alegeri locale boicotate, la îndemnul Belgradului, de populația sîrbă minoritară. Rezultatul este că în localități majoritar sîrbe au fost aleși primari albanezi. Participarea la vot a fost de 3,5%. Premierul din Kosovo, Albin Kurti, s-a făcut că nu pricepe că un astfel de scrutin nu are nici o legitimitate și a încercat să instaleze noile administrații locale. Previzibil, sîrbii au încercat să reziste. Li s-a răspuns cu violență. Dincolo de graniță, la fel de previzibil, Guvernul de la Belgrad a început să facă zgomote războinice. Forțele de securitate sîrbe au reținut zilele trecute trei polițiști kosovari în ceea ce Priștina a calificat drept o „răpire” și o agresiune teritorială. Sîrbii răspund că arestările au avut loc pe teritoriul lor. Nimeni nu știe care este adevărul. Într-o oarecare măsură e irelevant, opiniile s-au creat deja. 

Spre probabila mirare a kosovarilor, reacțiile externe le-au fost aproape unanim defavorabile. Premierul Kurti a fost informat că relațiile cu Uniunea Europeană intră într-un fel de perioadă de conservare, ceea ce va însemna înghețarea vizitelor la nivel înalt și, probabil mult mai dureros și eficient, oprirea colaborării financiare. Mai mult, dincolo de Ocean,Guvernul Kurti a reușit cumva performanța de a supăra responsabilii de politică externă ai ambelor tabere din Congres. Enervarea democraților e cu atît mai surprinzătoare cu cît Kosovo a fost văzut adesea ca un „proiect democrat”. 

Explicația e relativ simplă: ocupați cu evoluția războiului din Ucraina, responsabilii de politică externă de la Bruxelles și Washington au dezvoltat o intoleranță la ambiții politice mici care riscă să se transforme în conflicte armate ce ar complica agenda internațională și mai mult decît e acum. Apoi, publicul a aflat dintr-o scurgere din informații din Statele Unite că Serbia, în pofida poziției sale formale pro-Rusia, ar fi agreat să sprijine cu armament Ucraina. Sigur, Serbia s-a grăbit să nege, însă mai toți analiștii cu acces la surse credibile sînt de acord că sîrbii sînt mai puțin monocolori decît s-ar crede la prima vedere. În atari condiții, a sprijini ambițiile prost calculate ale kosovarilor poate obliga Serbia să se întoarcă în zona virulent anti-occidentală și naționalistă din care se tot zbate să iasă. Știm din anii ’90 la ce ar duce un eșec al recuplării sîrbilor la Europa. 

Întru întristarea ultrașilor români, Kosovo nu e Serbia și probabil nu va mai fi niciodată. Dar împreună aceste două țări pot crea necazuri care le depășesc cu mult granițele. Distanța mică de ele ar trebui, poate, să îndemne la un pic de prudență. Fie și doar din motive oportuniste. Politica pe stadioane duce adesea la sancționarea favoriților. Iar cînd naționalismul și provocările de stadion sînt duse în piața publică suferă de obicei nevinovații.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Cum îl caută polițiștii pe primarul Cherecheș: unul sare gardul, altul intră pe poarta descuiată VIDEO
Presa locală a publicat imagini cu polițiștii de la Investigații Criminale care îl caută pe Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, după ce acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
image
Lungimea contează: Care este dimensiunea medie a penisului la nivel mondial în 2023. Surpriza din Europa
Când vine vorba de performanțele masculine în dormitor, există o discuție care pune accentul pe „lungime”. Pe lângă preocuparea pentru durata „performanței”, unii bărbați sunt de asemenea preocupați de mărimea organului lor genital.
image
Unde se mănâncă bine și ieftin la Londra: „Bagă la cap câteva reguli de bază"
Octavian Herța, un fost jurnalist, stabilit în Londra de 7 ani, a postat pe pagina de Facebook câteva sfaturi despre locurile din capitala marii Britanii unde se mănâncă bine și cu bani puțini.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.