Foști

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Dincolo de rotativa guvernamentală, în România încă se fac speculații cu privire la posibilul viitor politic al președintelui Klaus Iohannis. Ca și predecesorii săi la final de mandat, șeful statului are o statură din ce în ce mai mică. Recenta grevă a profesorilor a contribuit și ea la marginalizarea lui Iohannis ca personaj relevant în politica internă. În ceea ce privește ocuparea unei poziții într-o instituție internațională, președintele României dispare încet-încet din speculațiile de presă privind viitoarele conduceri ale NATO și UE. Un articol recent din Politico Europe privind succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea alianței nord-atlantice menționează două nume și nici unul nu este al lui Iohannis.

# Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a demisionat pe neașteptate din Parlament săptămîna trecută după ce i-a fost adus la cunoștință conținutul unui raport despre afacerea „Partygate” (privind mai multe petreceri care au avut loc în sediile unor instituții publice în timp ce populația era obligată să respecte restricții severe în timpul pandemiei). Johnson s-a plîns că raportul are în spate motivații politice și a lăsat să se înțeleagă că nu și-a spus ultimul cuvînt în politica britanică. Printre suporterii săi se află și Nigel Farage, extremistul de dreapta a cărui permanentă campanie pro-Brexit l-a determinat pe Johnson, un om fără convingeri ferme, să se alăture în 2016 eforturilor de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Totuși, sondajele citate de presă arată că britanicii au obosit să fie spectatori la dramele pe care le provoacă permanent fostul premier. Poate principala calitate a lui Johnson era aceea că aducea cu sine un oarecare sentiment că politica poate fi umană și, pe alocuri, amuzantă. Între timp, glumele nu prea mai țin, iar succesorul său, Rishi Sunak, e nevoit să administreze moștenirea unui Partid Conservator care suflă greu în spatele laburiștilor aflați la o distanță măsurată cu două cifre în sondajele de opinie. 

# Un alt fost care se gîndește la viitor este Donald Trump. Ex-președintele SUA a dat asigurări că va candida pentru un nou mandat chiar dacă va fi condamnat pentru deținerea ilegală de secrete de stat după ce a părăsit Casa Albă. Previzibil, Trump se victimizează cu o măiestrie de neegalat, iar masa de alegători republicani încă îl ia în serios. Asta îi pune într-o pozitie stînjenitoare pe contracandidații la nominalizarea republicană pentru că nici unul dintre ei nu se poate detașa și spune lucrurilor pe nume. Între ei, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis – văzut ca principal contracandidat – și fostul vicepreședinte Mike Pence. Problema e că, potrivit tuturor specialiștilor în afaceri juridice citați în media americane, de data asta acuzațiile cărora trebuie să le facă față Trump sînt foarte serioase și pot duce inclusiv la pedepse cu închisoarea. Dosarul care îl vizează pe fostul președinte conține înregistrări audio și pare a fi construit inclusiv pe mărturia unuia dintre foștii avocați ai lui Trump. 

# Odată cu moartea fostului premier al Italiei Silvio Berlusconi, s-ar putea spune că o etapă din istoria Europei s-a încheiat. Berlusconi, cu personalitatea sa copleșitoare, cu nenumăratele scandaluri cărora le-a supraviețuit cumva miraculos, și-a pus amprenta pe Italia pentru totdeauna. Premierul cu cea mai lungă carieră din istoria postbelică a țării, Berlusconi a trăit mai multe vieți într-una singură. A fost dezvoltator imobiliar și mogul media. A fost condamnat pentru evaziune fiscală, iar cel puțin unul dintre colaboratorii săi a mers la închisoare pentru legături cu mafia. A inventat o mișcare politică aproape din nimic și a transformat-o într-un succes răsunător. A fost și proprietarul unei echipe de fotbal și a popularizat pentru eternitate termenul de „bunga-bunga”. 

Aproape toate articolele care marchează dispariția sa converg asupra unei trăsături prin prisma căreia poate fi mai bine înțeleasă personalitatea lui Berlusconi: a vrut să fie plăcut, iar eforturile sale în direcția asta le-au depășit pe cele ale unui om obișnuit. E relevantă poate, în acest context, mărturia lui Pietro Cascella, arhitectul care a primit acum 30 de ani sarcina de a construi un edificiu funerar pentru Berlusconi și apropiații săi. Cascella povestea într-un interviu că brief-ul pe care l-a primit de la cel care atunci era doar un om de afaceri a fost relativ simplu: „Să nu fie trist”. 

Berlusconi va rămîne în amintirea multora ca populist, mogul, evazionist, abuzator sau om cu prea multe transplanturi de păr. Dar probabil cea mai importantă amintire pe care o lasă în urmă – și cea pe care probabil și-ar fi dorit-o dominantă – este aceea a unui luptător împotriva tristeții. Nu-i puțin lucru.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.