Foști

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Dincolo de rotativa guvernamentală, în România încă se fac speculații cu privire la posibilul viitor politic al președintelui Klaus Iohannis. Ca și predecesorii săi la final de mandat, șeful statului are o statură din ce în ce mai mică. Recenta grevă a profesorilor a contribuit și ea la marginalizarea lui Iohannis ca personaj relevant în politica internă. În ceea ce privește ocuparea unei poziții într-o instituție internațională, președintele României dispare încet-încet din speculațiile de presă privind viitoarele conduceri ale NATO și UE. Un articol recent din Politico Europe privind succesorul lui Jens Stoltenberg la conducerea alianței nord-atlantice menționează două nume și nici unul nu este al lui Iohannis.

# Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a demisionat pe neașteptate din Parlament săptămîna trecută după ce i-a fost adus la cunoștință conținutul unui raport despre afacerea „Partygate” (privind mai multe petreceri care au avut loc în sediile unor instituții publice în timp ce populația era obligată să respecte restricții severe în timpul pandemiei). Johnson s-a plîns că raportul are în spate motivații politice și a lăsat să se înțeleagă că nu și-a spus ultimul cuvînt în politica britanică. Printre suporterii săi se află și Nigel Farage, extremistul de dreapta a cărui permanentă campanie pro-Brexit l-a determinat pe Johnson, un om fără convingeri ferme, să se alăture în 2016 eforturilor de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Totuși, sondajele citate de presă arată că britanicii au obosit să fie spectatori la dramele pe care le provoacă permanent fostul premier. Poate principala calitate a lui Johnson era aceea că aducea cu sine un oarecare sentiment că politica poate fi umană și, pe alocuri, amuzantă. Între timp, glumele nu prea mai țin, iar succesorul său, Rishi Sunak, e nevoit să administreze moștenirea unui Partid Conservator care suflă greu în spatele laburiștilor aflați la o distanță măsurată cu două cifre în sondajele de opinie. 

# Un alt fost care se gîndește la viitor este Donald Trump. Ex-președintele SUA a dat asigurări că va candida pentru un nou mandat chiar dacă va fi condamnat pentru deținerea ilegală de secrete de stat după ce a părăsit Casa Albă. Previzibil, Trump se victimizează cu o măiestrie de neegalat, iar masa de alegători republicani încă îl ia în serios. Asta îi pune într-o pozitie stînjenitoare pe contracandidații la nominalizarea republicană pentru că nici unul dintre ei nu se poate detașa și spune lucrurilor pe nume. Între ei, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis – văzut ca principal contracandidat – și fostul vicepreședinte Mike Pence. Problema e că, potrivit tuturor specialiștilor în afaceri juridice citați în media americane, de data asta acuzațiile cărora trebuie să le facă față Trump sînt foarte serioase și pot duce inclusiv la pedepse cu închisoarea. Dosarul care îl vizează pe fostul președinte conține înregistrări audio și pare a fi construit inclusiv pe mărturia unuia dintre foștii avocați ai lui Trump. 

# Odată cu moartea fostului premier al Italiei Silvio Berlusconi, s-ar putea spune că o etapă din istoria Europei s-a încheiat. Berlusconi, cu personalitatea sa copleșitoare, cu nenumăratele scandaluri cărora le-a supraviețuit cumva miraculos, și-a pus amprenta pe Italia pentru totdeauna. Premierul cu cea mai lungă carieră din istoria postbelică a țării, Berlusconi a trăit mai multe vieți într-una singură. A fost dezvoltator imobiliar și mogul media. A fost condamnat pentru evaziune fiscală, iar cel puțin unul dintre colaboratorii săi a mers la închisoare pentru legături cu mafia. A inventat o mișcare politică aproape din nimic și a transformat-o într-un succes răsunător. A fost și proprietarul unei echipe de fotbal și a popularizat pentru eternitate termenul de „bunga-bunga”. 

Aproape toate articolele care marchează dispariția sa converg asupra unei trăsături prin prisma căreia poate fi mai bine înțeleasă personalitatea lui Berlusconi: a vrut să fie plăcut, iar eforturile sale în direcția asta le-au depășit pe cele ale unui om obișnuit. E relevantă poate, în acest context, mărturia lui Pietro Cascella, arhitectul care a primit acum 30 de ani sarcina de a construi un edificiu funerar pentru Berlusconi și apropiații săi. Cascella povestea într-un interviu că brief-ul pe care l-a primit de la cel care atunci era doar un om de afaceri a fost relativ simplu: „Să nu fie trist”. 

Berlusconi va rămîne în amintirea multora ca populist, mogul, evazionist, abuzator sau om cu prea multe transplanturi de păr. Dar probabil cea mai importantă amintire pe care o lasă în urmă – și cea pe care probabil și-ar fi dorit-o dominantă – este aceea a unui luptător împotriva tristeții. Nu-i puțin lucru.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.