Format letric

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
„Cu bule“ jpeg

În ultimii ani – cu o accelerare considerabilă în perioada pandemiei –, tot mai multe texte au circulat în formă electronică, transmise prin diversele sisteme care folosesc Internetul. Odată ce cuvintele text, document sau fișier au ajuns să denumească în mod curent entități din spațiul virtual, a apărut necesitatea unei dezambiguizări terminologice, prin care noua realitate (textele digitale) să se diferențieze de cea tradițională (textele scrise sau tipărite pe hîrtie). În română, s-a impus pe nesimțite și destul de repede opoziția între termenul electronic (frecvent în uz) și letric (mult mai puțin sau deloc cunoscut de vorbitori)Adjectivul letric nu este cuprins în dicționarele noastre uzuale; între timp, a fost inclus în ultima ediție a Dicționarului ortoepic, ortografic și morfologic (DOOM3), ceea ce constituie o dovadă a folosirii sale destul de intense. Termenul este utilizat în anunțuri oficiale, emise de instituții respectabile, mai ales în sintagma format letric:„raportări format letric” (asfromania.ro); „program depunere dosare în format letric pentru candidații admiși” (umfcv.ro), „înscriere online, dar cu dosar depus şi în format letric” (edupedu.ro) etc. Sînt posibile și alte construcții: „se aprobă formatul, elementele de siguranţă şi structura certificatului de înregistrare, în formă letrică şi electronică” (lege5.ro); „recomandăm să se apeleze la poștă (letrică sau electronică)” (cjpsv.ro); „mențiunea letrică «Conform cu originalul»” (jurnaluldearges.ro). Uneori, termenul este explicat prin echivalentul mai clar și mai concret pe hîrtie: „suspendarea corespondenței în format letric (pe hîrtie), pe fondul pandemiei” (drdpiasi.ro). Definițiile și explicațiile se pot găsi tot în Internet: „Un document în format letric este acel document imprimat (listat) pe un suport de hîrtie” (despretot.info).

Termenul letric creează destule nedumeriri. Forma nu este, așa cum am putea crede, rezultatul unui împrumut recent din vreo limbă de circulație. Cuvîntul apărea sporadic și cu sensuri diferite în unele texte din secolul al XX-lea, în mod clar sub influența cuvîntului francez lettre, raportîndu-se la sensurile principale ale acestuia – „literă” și „scrisoare”. Derivatul lettrique nu apare în Trésor de la langue française informatisé, dar fusese înregistrat, de exemplu, în marele Larousse din 1866, cu sensul „referitor la litere”. E sensul cu care găsim și forma românească letric în revista Teatrul: „înaintea grupului letric”, „jocurile de litere (letrice)” (nr. 5, 1981). Utilizarea actuală nu s-a dezvoltat însă din acest sens, ci, foarte probabil, din accepția „prin scrisoare”, atestată în jargonul juridic-administrativ. Nu am găsit dovezi ale provenienței acestui sens chiar din franceză (unde poate că avea o circulație restrînsă, neînregistrată de dicționare), ceea ce ar putea sugera – pînă la proba contrarie – că este vorba de un pseudofranțuzism produs pe teren românesc. 

În presa de acum un secol, termenul letric apărea deja în anunțuri financiare: Banca Moldova declara, în 1916, că „efectuează plăți telegrafice și letrice” (Opinia, 22 septembrie 1916); anunțul a persistat, cu ușoare variații, și după război: „execută plăți letrice și telegrafice în condițiuni avantajoase” (Opinia, 4 iunie 1927). Peste încă un deceniu, regăsim opoziția între letric și telegrafic: „furnizorul va trebui să comunice sub o formă oarecare, fie letric, fie telegrafic(…), că a expediat marfa” (Argus, 22 aprilie 1942). După cîteva decenii, termenul reapare tot în limbajul juridic-administrativ și în context financiar, în Revista economică: „Cazurile de forță majoră vor fi aduse la cunoștința celeilalte părți telegrafic sau prin telex, cu confirmarea letrică” (25 august 1978). Revista publică și un text legislativ – „Reguli și uzanțe uniforme privind acreditivele documentare” – în care se fac precizări în legătură cu „orice mod de teletransmitere”pentru care se cere sau nu o „confirmare letrică prin poștă” (21.12.1984). În anii următori, distincția a persistat, cu letricca termen stabil, dar cu modificări ale soluției alternative: „înscrierile se fac prin corespondență letrică sau fax” (anunț, în Tribuna Sibiului, 19.10.1993). 

Trecînd de la telegraf la telex, fax, poștă electronică, cuvîntul letric și-a pierdut tot mai mult sensul specific, motivat etimologic, „prin scrisoare”, căpătînd unul mai general – „pe suport de hîrtie”. Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

roman stabilit in elvetia jpg
România nu-i ca Elveția. Ce spune un român stabilit acolo: „Munca la stat vine cu beneficii uimitoare aici”
Mulți dintre noi ne gândim la Elveția ca la o țară extrem de scumpă, în care nu se pot muta decât cei care deja au venituri impresionante. Însă, un român stabilit în această țară spune că, în realitate, Elveția este un loc mult mai accesibil decât am crede.
driver 3978839 1280 jpg
Șoferii care fac această eroare riscă amenzi de 10.000 de lei. Li se face și dosar penal
În ultimii ani, numărul șoferilor care sfidează regulile de circulație într-un mod periculos a crescut semnificativ, o tendință care generează îngrijorări serioase cu privire la siguranța rutieră.
FOTO ISU Dobrogea
Accident grav în Constanța. Mai multe persoane au fost rănite după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat
Șapte persoane au fost rănite, joi dimineața, după ce un microbuz și o mașină s-au ciocnit în localitatea Ovidiu din Constanța. În urma impactului, microbuzul s-a răsturnat.
substante psihoactive într o masina Bucuresti png
Substanțe psihoactive găsite într-un vehicul aflat în trafic. În maşină erau trei adulţi şi o fată de 8 ani
Poliţiştii Capitalei au găsit, într-o maşină oprită în Sectorul 1, mai multe substanţe interzise, un pistol tip airsoft şi mai multe bile.
Targul de Turism al Romaniei jpg
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism al României. Topul ofertelor și destinațiilor
Târgul de Turism al României - ediţia de toamnă 2024 debutează joi la Romexpo, unde timp de patru zile pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile perfecte la preţuri pentru orice buzunar.
5 moduri diferite sa folosesti iluminatorul  Sursa foto shutterstock 2505627937 jpg
7 moduri diferite de a folosi iluminatorul pentru a alunga oboseala de pe chip
Un produs de înfrumusețare care poate îndeplini sarcini duble sau multiple n-ar trebui să-ţi lipsească din trusa de machiaj. Iluminatorul este unul dintre acestea. Vezi cum îl poţi folosi în mai multe situaţii pentru rezultate de invidiat!
spital jpg
Cum ar putea avea România spitale ca afară. Manager: „Paradoxal, modernizarea va accentua criza”
Potrivit datelor Eurostat, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește banii alocați pentru îngrijirea sănătăţii populației. În anul 2022, în timp ce media cheltuielilor pe cap de locuitor la nivel european a fost de 3.600 de euro, în România s-au alocat doar 858 de euro
gandaci de bucatarie jpeg
Trucul eficient, făcut în casă, folosit în restaurante și hoteluri pentru a ține gândacii departe
Gândacii reprezintă o problemă frecventă în spații unde igiena trebuie să fie impecabilă, cum sunt restaurantele și hotelurile. Aceștia nu doar că sunt neplăcuți vizual, dar pot contamina alimentele și suprafețele, răspândind bacterii periculoase.
spirometrie jpg
Testul simplu care măsoară capacitatea pulmonară
Spirometria este un test simplu, care măsoară funcția pulmonară și poate depista BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), a treia cauză de deces la nivel global.