Focul şi furia...

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Focul şi furia    jpeg

Ceea ce se petrece acum în relațiile dintre SUA și Coreea de Nord va intra, probabil, în viitoarele manuale de retorică la capitolul „Așa, nu!“. Pe scurt: tensiunile dintre cele două state s-au agravat în ritm accelerat după ce, în luna iulie, Phenian-ul a întreprins cîteva teste militare cu rachete balistice care par să poată atinge ținte de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Ținta cea mai tangibilă – și cea vizată la ultimul exercițiu – ar fi insula Guam, o importantă bază militară americană în regiune. Coreea de Nord nu face pentru prima dată teste cu rachete, dar de-abia de puțină vreme pare că poate stăpîni și traiectoria, nu doar forța lor distructivă. Comunitatea internațională, inclusiv SUA, a învățat să trateze și să contrabalanseze aceste amenințări, chiar dacă nu s-a obișnuit cu ideea unei noi puteri nucleare, controlate de un dictator periculos. În orice caz, situația părea ținută sub control, mai ales prin aplicarea unor severe sancțiuni economice menite să izoleze Phenian-ul și să mențină statul în imposibilitatea de a-și mai finanța ambițiile militare.

Ceea ce s-a întîmplat însă în ultimele săptămîni depășește cadrul relațiilor cu care ne-am obișnuit. Donald Trump i-a răspuns președintelui Kim Jong-un, care a amenințat că poate face „scrum“ insula americană, că „focul și furia“ se vor abate asupra sa. Multe publicații, inclusiv dintre cele cu ștaif, s-au grăbit să anunțe un război deschis. Nu s-a ajuns încă acolo, din fericire. Dar nici departe nu sîntem.

Relațiile dintre SUA și Coreea de Nord, menținute, multă vreme, la stadiul de război rece, au escaladat pe fondul atitudinii și al declarațiilor iresponsabile ale lui Kim Jong-un, dar și al retoricii cu nimic mai pacifiste a președintelui american. Cînd vorbești despre foc și furie, atunci cînd situația oricum e foarte încinsă, riști să declanșezi exact ceea ce vrei să eviți. Stabilizarea pe termen lung a regiunii pare un obiectiv greu de atins în condițiile regimului dictatorial de la Phenian și ale unei politici externe în același timp agresive și ezitante ale SUA în regiune.

La nivel european, Germania e una dintre primele țări care au adoptat o poziție fermă. Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, a condamnat ieșirea belicoasă a lui Donald Trump. El crede că „escaladarea începe cu derapaje de limbaj și riscă să se încheie cu un conflict militar“. Or, pentru ceea ce se petrece în regiune, „nu există soluții militare“ – crede cancelara Angela Merkel. După ea, ar fi nevoie de eforturi diplomatice din partea tuturor părților implicate.

China rămîne un jucător esențial la această masă a negocierilor: după ce, în urmă cu cîteva zile, a dat semnale ambigue cu privire la poziția sa în cazul unor acțiuni militare ale SUA în regiune, Beijing-ul a transmis că va întări sancțiunile militare împotriva Phenian-ului: mai exact, va opri importul de oțel, de cupru și de cărbune din Coreea de Nord. E o lovitură grea și neașteptată pentru economia oricum destabilizată a acestei țări care păstrase, în China, un partener fidel, unul dintre cei foarte puținii pe care și i-a păstrat. Nu e însă deloc sigur că înăsprirea sancțiunilor economice își va atinge scopul, adică dacă va determina guvernul de la Phenian să renunțe la planurile de înarmare. Căci, pînă acum, sancțiunile par că au întărit această dorință, dar au întîrziat realizarea ei.

Coreea de Nord a susținut, de multă vreme, o înțelegere cu Washington-ul: încetarea oricăror noi teste nucleare în schimbul suspendării, de către SUA, a exercițiilor militare din Coreea de Sud. Pentru un astfel de deal pledează, evident interesat, și China. Atunci cînd ia în vizor insula Guam, Phenian-ul pare să ceară, din nou, același lucru, doar că acum are un argument (strategic) în plus.

Ce are de cîștigat și ce are de pierdut Washington-ul dacă cedează în acest conflict? Mai poate amîna sau suspenda exercițiile militare din zona Coreei?

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii
1 ceai cu lapte jpg jpeg
De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Nicole scherzinger plaja instagram jpg
Nicole Scherzinger și-a bronzat talia de viespe în Hawaii!
Nicole Scherzinger (46 de ani) a arătat senzațional în timp ce s-a bucurat de soare în Hawaii, statul său natal, duminică, în timpul unei pauze de la Broadway.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
De ce reforma lui David va fi altfel: „Nu reformez pentru glorie. Absolvenții trebuie să fie și buni cetățeni, mulțumiți cu propria viață”
Aproape fiecare ministru al Educației a venit cu reforme mai mari sau mai mici care au ajuns să bulverseze elevii și părinții. Daniel David a explicat principalele direcții ale schimbărilor pe care le va face și de ce reforma pe care o pregătește este cu totul diferită de cele ale predecesorilor.
sobolani pixabay jpg
Trucul eficient, făcut în casă, care ajută la eliminarea șobolanilor din locuință fără a folosi otravă
Șobolanii pot deveni o problemă serioasă pentru locuințe, cauzând daune bunurilor și reprezentând un risc pentru sănătate.
donald trump investitura jpg
Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”
Donald Trump a declarat că nu a consumat niciodată băuturi alcoolice: „Pot să spun sincer că nu am băut, în viaţa mea, o bere. E una dintre puţinele mele calităţi”.
Klaus Iohannis Donald Trump la Casa Alba FOTO FOTO Guliver / Getty Images / Chip Somodevilla
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul” au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Bagheera kiplingi wikipedia jpg
Singurul păianjen din lume care este vegetarian! În ce țări trăiește
Există aproximativ 45.000 de specii de păianjeni în lume, toate fiind carnivore, cu o singură excepție – Bagheera kiplingi, un păianjen săritor cunoscut pentru dieta sa aproape exclusiv vegetală.