„Flota de trenuri”

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

Multe dintre cuvintele cu sens colectiv – turmă, cireadă, stol, haită etc. – au în uzul curent o anumită specializare, a cărei încălcare poate produce efecte comice sau poetice. Cele mai vechi substantive colective au suferit totuși în timp schimbări semantice, ajungînd să se refere și la alte tipuri de mulțimi decît cele inițiale. Stol, de exemplu, cuvînt împrumutat din greacă, avea în limba mai veche accepții militare, dintre care unele foarte apropiate de sensul principal al etimonului („flotă”). În Dicționarul grec-român după alfabet, manuscris din 1796 editat în 2005 de Lia Brad Chisacof, termenul grecesc stólos era tradus „corăbime. Oaste de corăbii”. În Dicționarul limbii române al lui Laurian și Massim (1876), se indica pentru stol un sens specializat: „armată  de expedițiune, și, mai vîrtos, armată navală; flotă, mulțime de nave”.

Termenul flotă este înregistrat în DEX și în alte dicționare românești ca împrumut modern din franceză (din flotte). De fapt, istoria cuvîntului e mai veche și mai complicată: așa cum se arată în Dicționarul împrumuturilor latino-romanice în limba română veche (1992) de Gheorghe Chivu, Emanuela Buză și Alexandra Roman Moraru, primele lui atestări sînt de la sfîrșitul secolului al XVII-lea. Cuvîntul apare într-un text tradus din italiană la curtea lui Brâncoveanu – calendarul astrologic intitulat Foletul novel (1694); unul dintre citatele semnificative din acest text conține prevestirea „Furtunile de mare răsipeaște o flotă”. Datele istorice și lingvistice timpurii indică drept sursă imediată a neologismului limba italiană (flotta), posibil și polona (flota). Căile indirecte ale împrumutului conduc însă pînă la urmă tot la limba franceză: termenul italian flotta este explicat prin spaniolă (flota), care la rîndul său l-a preluat din franceză. Cuvîntul francez flotte, de origine germanică, atestat pe la 1140, este în continuare definit, de exemplu în Trésor de la langue française informatisé, ca „ansamblu de nave”, cu o extindere analogică tîrzie pentru aviație: flotte aérienne. Extinderea de la nave la aeronave s-a produs cu ușurință, poate și pentru că respectivele mijloace de transport au în comun un tip de deplasare numit și descris uneori în mod similar (a pluti pe apă – a pluti în aer).

În ultima vreme, substantivul colectiv flotă se folosește însă în română și pentru a denumi alte mijloace de transport decît navele și aeronavele: „Germania a inaugurat prima flotă de trenuri cu hidrogen din lume” (bursa.ro); „Flota CFR,veche de patru decenii” (adevarul.ro); „Trei orașe din România își reînnoiesc flota de autobuze” (trans.info); „În acest moment flota este dominată de autobuze și tramvaie, dar dorința este de a fi cumpărate 25 de noi troleibuze” (debanat.ro); „pune la dispoziție toată flota de taxiuri” (ziaristii.com) etc. E clar că extinderea actuală provine din calchierea unor construcții din engleză, prin echivalarea lui fleet cu flotă. Spre deosebire de franceză (de care este legat etimologic, printr-o comună înrudire germanică), termenul englez are, pe lîngă sensul de bază „grup de nave; totalitatea navelor unei țări” și sensul „număr de autobuze, avioane etc. sub controlul unei persoane sau organizații” (Cambridge Dictionary online). De altfel, nu e întîmplător că rarele atestări mai vechi ale unor sintagme care asociază flota cu transportul terestru se găsesc în știri preluate din spațiul anglo-saxon și în care cuvîntul flotă este pus între ghilimele, semnalîndu-se astfel o abatere de la sensul său curent din română. Am găsit o atestare în Viața economică, nr. 5, 1971, într-un text unde se vorbește de transportul public londonez: „planul prevede în special modernizarea «flotei» de autobuze «imperiale» cu etaj”. Peste două decenii, formularea era încă simțită ca forțată și impunînd unele explicații: „cea mai consistentă «flotă» de autobuze (după cum se exprimă Guinness) pentru traseele urbane nu o găsim nici la New York, nici la Tokyo, ci la Rio de Janeiro” (Magazin, nr. 13, 1992).

Extinderea semantică a termenului flotă la alte mijloace de transport – destul de frecventă în texte cu caracter tehnic și administrativ – nu e validată de dicționarele curente și riscă să-l cam șocheze pe cititor.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

albine stup   foto pixabay jpg
Victorie pentru albine: Justiția interzice folosirea pesticidelor controversate în agricultură
În anul 2025, folosirea semințelor de floarea-soarelui și porumb tratate cu trei substanțe interzise în Uniunea Europeană, dar pentru care fermierii români au primit succesiv derogări din partea Ministerului Agriculturii, este ilegală. Decizia a venit pe cale judecătorească.
conopida jpg
Șase beneficii surprinzătoare ale conopidei pentru sănătate
Versatilitatea conopidei face să poată fi amestecată în blaturi de pizza sau combinată cu piure de cartofi. Este vedeta aripioarelor de conopidă vegane și a clasicului aloo gobi din curry house și chiar își face loc în smoothie-uri pentru un plus de fibre.
migrena jpg
Te trezești des cu dureri de cap și fără energie? Vinovatul se ascunde în dormitorul tău – și aproape nimeni nu-l observă!
Dimineața ar trebui să înceapă cu o cafea bună și energie, nu cu o durere de cap care îți strică toată ziua. Dacă te trezești frecvent amețit, obosit și cu o presiune enervantă în cap, nu e doar „o întâmplare”.
luxemburg istock jpg
Țara europeană în care se trăiește cel mai bine în 2025. Prețurile sunt cu 72% mai mari decât în București
Luxemburg se află pe primul loc în Europa privind calitatea vieții. Conform statitisticilor internaționale, marele ducat oferă un standard decent de viață și este a zecea cea mai fericită țară din lume. Cu toate acestea mulți europeni preferă țările mediteraneene.
Cetatea Devei noaptea  Foto Daniel Guță (8) JPG
Cele mai puternice forturi medievale din România. Au rezistat marilor asedii, iar acum sunt cucerite de turiști
Cele mai puternice fortărețe medievale din România au rezistat numeroaselor asedii și trecerii timpului și deși și-au pierdut de secole rolul inițial, au devenit repere ale turismului istoric și locuri legendare pentru români.
image png
Destinații tropicale de top în 2025. Locuri care par desprinse dintr-un vis și unde vei uita ce zi a săptămânii este
Când gândul îți fuge la un colț de lume unde zilele curg leneș sub razele unui soare blând, iar realitatea devine un fundal difuz, înseamnă că ai nevoie de o vacanță tropicală.
Razvan Nicolescu antropolog foto arhiva personala jpg
Răzvan Nicolescu, antropolog: „Greu de explicat de ce în România unii profesori insistă să trimită des teme pe WhatsApp elevilor”
Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, antropologul Răzvan Nicolescu spune că nu este normal ca elevii din România să primească des pe WhatsApp teme, acest lucru fiind de exemplu de neconceput în Marea Britanie.
Nadia Comaneci 2, Getty Images jpg
3 mai: Nadia Comăneci devenea campioană absolută a Europei la gimnastică
Cântărețul american James Brown și actorul român Eusebiu Ştefănescu s-au născut astăzi. La 3 mai 1494 Cristofor Columb descoperă Jamaica, iar în 1975 Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică.
Tânăr singur  Sursa Freepik com jpg
„Am devenit călugări seculari. Ne-am sălbăticit”. Mărturiile tinerilor afectați de singurătate
„Am devenit călugări seculari” sau „cred că am devenit sălbatic” sunt câteva dintre concluziile trase de tineri despre modul în care socializează în viața reală, în contrast cu prezența online. Mulți dintre ei au povestit modul în care s-au refugiat în singurătate.