„Flota de trenuri”

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

Multe dintre cuvintele cu sens colectiv – turmă, cireadă, stol, haită etc. – au în uzul curent o anumită specializare, a cărei încălcare poate produce efecte comice sau poetice. Cele mai vechi substantive colective au suferit totuși în timp schimbări semantice, ajungînd să se refere și la alte tipuri de mulțimi decît cele inițiale. Stol, de exemplu, cuvînt împrumutat din greacă, avea în limba mai veche accepții militare, dintre care unele foarte apropiate de sensul principal al etimonului („flotă”). În Dicționarul grec-român după alfabet, manuscris din 1796 editat în 2005 de Lia Brad Chisacof, termenul grecesc stólos era tradus „corăbime. Oaste de corăbii”. În Dicționarul limbii române al lui Laurian și Massim (1876), se indica pentru stol un sens specializat: „armată  de expedițiune, și, mai vîrtos, armată navală; flotă, mulțime de nave”.

Termenul flotă este înregistrat în DEX și în alte dicționare românești ca împrumut modern din franceză (din flotte). De fapt, istoria cuvîntului e mai veche și mai complicată: așa cum se arată în Dicționarul împrumuturilor latino-romanice în limba română veche (1992) de Gheorghe Chivu, Emanuela Buză și Alexandra Roman Moraru, primele lui atestări sînt de la sfîrșitul secolului al XVII-lea. Cuvîntul apare într-un text tradus din italiană la curtea lui Brâncoveanu – calendarul astrologic intitulat Foletul novel (1694); unul dintre citatele semnificative din acest text conține prevestirea „Furtunile de mare răsipeaște o flotă”. Datele istorice și lingvistice timpurii indică drept sursă imediată a neologismului limba italiană (flotta), posibil și polona (flota). Căile indirecte ale împrumutului conduc însă pînă la urmă tot la limba franceză: termenul italian flotta este explicat prin spaniolă (flota), care la rîndul său l-a preluat din franceză. Cuvîntul francez flotte, de origine germanică, atestat pe la 1140, este în continuare definit, de exemplu în Trésor de la langue française informatisé, ca „ansamblu de nave”, cu o extindere analogică tîrzie pentru aviație: flotte aérienne. Extinderea de la nave la aeronave s-a produs cu ușurință, poate și pentru că respectivele mijloace de transport au în comun un tip de deplasare numit și descris uneori în mod similar (a pluti pe apă – a pluti în aer).

În ultima vreme, substantivul colectiv flotă se folosește însă în română și pentru a denumi alte mijloace de transport decît navele și aeronavele: „Germania a inaugurat prima flotă de trenuri cu hidrogen din lume” (bursa.ro); „Flota CFR,veche de patru decenii” (adevarul.ro); „Trei orașe din România își reînnoiesc flota de autobuze” (trans.info); „În acest moment flota este dominată de autobuze și tramvaie, dar dorința este de a fi cumpărate 25 de noi troleibuze” (debanat.ro); „pune la dispoziție toată flota de taxiuri” (ziaristii.com) etc. E clar că extinderea actuală provine din calchierea unor construcții din engleză, prin echivalarea lui fleet cu flotă. Spre deosebire de franceză (de care este legat etimologic, printr-o comună înrudire germanică), termenul englez are, pe lîngă sensul de bază „grup de nave; totalitatea navelor unei țări” și sensul „număr de autobuze, avioane etc. sub controlul unei persoane sau organizații” (Cambridge Dictionary online). De altfel, nu e întîmplător că rarele atestări mai vechi ale unor sintagme care asociază flota cu transportul terestru se găsesc în știri preluate din spațiul anglo-saxon și în care cuvîntul flotă este pus între ghilimele, semnalîndu-se astfel o abatere de la sensul său curent din română. Am găsit o atestare în Viața economică, nr. 5, 1971, într-un text unde se vorbește de transportul public londonez: „planul prevede în special modernizarea «flotei» de autobuze «imperiale» cu etaj”. Peste două decenii, formularea era încă simțită ca forțată și impunînd unele explicații: „cea mai consistentă «flotă» de autobuze (după cum se exprimă Guinness) pentru traseele urbane nu o găsim nici la New York, nici la Tokyo, ci la Rio de Janeiro” (Magazin, nr. 13, 1992).

Extinderea semantică a termenului flotă la alte mijloace de transport – destul de frecventă în texte cu caracter tehnic și administrativ – nu e validată de dicționarele curente și riscă să-l cam șocheze pe cititor.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.