„Fizic” și „față în față”

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
„Cu bule“ jpeg

Măsurile de protecție din ultima vreme au impus sau au accelerat procesul de trecere în mediul online a diverselor activități cotidiene: tot mai multe înscrieri, completări și trimiteri de documente, plăți și cumpărături s-au făcut prin intermediul Internetului, iar cursurile, ședințele de lucru, întîlnirile de serviciu, amicale sau familiale s-au desfășurat prin programe de videoconferință. Un efect al acestor schimbări a fost nevoia de a marca lingvistic opoziții pînă de curînd inexistente sau irelevante.

Nu era nevoie, în urmă cu doi ani, să precizăm că ne vom întîlni cu prietenii fizic sau că elevii vor merge fizic la școală. Acum, precizarea a devenit necesară: „patru din zece persoane (42%) preferă să se întîlnească fizic doar cu cineva care are anticorpi sau un certificat de vaccinare” (agerpres.ro); „copiii abia așteaptă să meargă fizic la școală” (g4media.ro). Formulările actuale ne atrag atenția asupra unei trăsături esențiale a uzului lingvistic: situațiile noi nu sînt denumite neapărat prin cuvinte și expresii noi, ci adesea prin extindere semantică, prin trecerea graduală de la sensul prototipic la cazul marginal. Pentru o reuniune amicală cu prietenii termenul cel mai firesc rămîne întîlnire, chiar dacă aceasta se desfășoară printr-un program de videoconferință.

Sensul lărgit al cuvintelor cotidiene este acum limitat de precizarea fizic: un termen dezambiguizator, care a trecut ușor de la vechile opoziții (fizic – psihic, fizic – intelectual etc.) la cele noi: fizic versus online, virtual, digital, electronic. Dintre sensurile cuvîntului consemnate în DEX – „care se referă la corpul ființelor vii, în special la activitatea mușchilor, care aparține corpului ființelor vii, în special activității musculare”, „care aparține simțurilor”, „care aparține materiei, privitor la materie; material; concret” –, mai ales ultimul e potrivit opoziției cu virtual sau digital. Opoziția nu este de altfel specifică limbii române, în care a putut să apară independent sau prin imitație; o găsim în orice caz în engleză, de exemplu cu referire la activitățile didactice – „online classroom vs physical classroom”, „virtual classroom versus physical classroom” –, dar și la cele comerciale – „online store vs physical store”, „online shopping and physical shopping” etc.

Adjectivul fizic apare în cele mai diverse contexte: „dosarul fizic va conține obligatoriu următoarele acte” (umfst.ro); „poți returna produsele cumpărate dintr-un magazin fizic în termen de 30 de zile” (reserved.com); „reia din toamnă toate cursurile cu prezență fizică”  (ziare.com); „o posibilă revenire fizică în clase a tuturor” (edupedu.ro) etc. Noul sens adăugat cuvîntului fizic se asociază cu o inovație gramaticală: cuvîntul înregistrat în dicționare doar ca adjectiv și ca substantiv neutru sau feminin (fizicul și fizica) este acum intens folosit adverbial: „7 case de modă vor prezenta colecţiile fizic, restul colecţiilor sînt prezentate online” (mediafax.ro), „se întorc fizic la ore preșcolarii” (timponline.ro), „ofer meditații fizic” (olx.ro). Într-o dezbatere despre modul de desfășurare a cursurilor la o universitate, adverbul e folosit constant: „îmi lipsește mult să particip la ore fizic”, „informația este sintetizată altfel cînd participi fizic”; „mulți studenți muncesc pentru a se întreține și astfel nu ajung la seminarele care se desfașoară fizic...”; „în condiții normale, clar cred că toți am prefera să mergem fizic la facultate”; „profesorii insistă să venim fizic” (bzb.ro). Adverbul fizic apare, cum se vede, chiar în situațiile în care poate fi perceput ca pleonastic, pe lîngă verbe ca a merge sau a veni, care se asociază mai greu cu activitatea online. Valoarea adverbială sau adjectivală este exprimată și de construcția în format fizic: „localitățile unde școala începe complet în format fizic” (hotnews.ro), „admitere în format fizic” (digi24.ro); „documentele în format fizic sînt convertite in format digital” (ezipper.ro) etc.

Ca termen de opoziție pentru online sau virtual există de fapt mai multe formulări, concurente, dintre care mai frecventă este locuțiunea față în față: „începînd cu luna martie 2020, învățarea a trecut brusc de la formatul față în față la formatul online” (asociatiapro.ro); „învățămîntul online nu se poate ridica la nivelul calitativ al celui față în față” (romanialibera.ro); „orele online înlocuiesc orele față în față” (edupedu.ro). Termenul fizic are totuși mai mult succes în momentul actual, pe de o parte pentru că are o sferă de aplicare mult mai largă (de la cărți la carduri, magazine, lecții și întîlniri), pe de altă parte pentru că elimină ambiguitățile. În fond, într-o videoconferință noi și imaginile celorlalți ne aflăm – cum altfel? – față în față.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.