Firesc şi natural

20 mai 2020
„Cu bule“ jpeg

Mulţi vorbitori vînează cu îndîrjire pleonasme şi critică, în temeiul unei legături etimologice greu perceptibile, expresii cît se poate de fireşti; circulă, de pildă, ideea absurdă că formula de politeţe „Mulţumesc mult” ar putea fi un pleonasm. În acelaşi timp, există o construcţie cu adevărat pleonastică, destul de răspîndită, care nu trezeşte aceleaşi indignări: perechea de sinonime coordonate. Construcţia reprezintă o greşeală din punctul de vedere al sensului cuvintelor şi al coordonării, dar funcţionează ca mijloc (eficient) de subliniere, de întărire a ideii.

Istoria acestei construcţii de intensificare – a structurii sinonimice binare – e îndelungată; a fost studiată, de mai mulţi lingvişti români (Grigore Brîncuş, Stela Toma, Alexandru Niculescu, Aida Todi), în textele româneşti vechi, mai ales la Dimitrie Cantemir („semne de mirare şi de minunare”), dar şi la alţi autori („viaţa şi traiul”, la Constantin Cantacuzino). Filologii au demonstrat că modelul structurii are o tradiţie respectabilă, fiind bine atestat în scrieri din latina tîrzie, de unde a fost preluat de limbile romanice, în ceea ce s-a numit „stil binominal”. Coordonarea nu se realizează însă doar între substantive, ci şi între adjective şi adverbe sau locuţiuni adverbiale: Adrian Chircu a urmărit, tot în textele vechi, construcţiile adverbiale dublate, de tipul cum şi în ce chip, cum şi în ce fel, pururi şi în veci etc. Limba de lemn a perioadei comuniste, dominată de tendinţa amplificării, asocia constant termeni cvasi-sinonimi, sau cel puţin din aceeaşi sferă semantică, în structuri binare – progres şi civilizaţie, bunăstare şi fericire, pace şi prosperitate, liber şi independent etc.– care deveniseră aproape obligatorii în discursul oficial. Tiparul asocierii sinonimice funcţionează, de fapt, şi în registrul formal, dar şi în cel colocvial, în care s-au fixat în uz expresii cu intensificare glumeaţă: în fond şi la urma urmei, aşadar şi prin urmare, antică şi de demult.

Perechea de sinonime atrage atenţia asupra unui conţinut, îi conferă mai multă greutate: două cuvinte legate printr-o conjuncţie par să spună mai mult decît unul singur. Una dintre cele mai frecvente formule de acest tip, mai ales în comunicarea orală actuală, asociază sinonimele firesc şi natural (mai ales în ipostaza de adjective). Formula care le leagă are zeci de mii de atestări în Internet. Ordinea preferenţială (indicată de un număr puţin mai mare de atestări) este cea în care cuvîntul mai vechi în limbă (firesc) îl precedă pe cel mai nou (natural); motivul preferinţei nu este însă cel etimologic (netransparent pentru vorbitorul de azi), ci, probabil, organizarea ritmică: o schemă binară, iambică, în care nu se actualizează toate accentele  (firésc şi naturál) e mai simplă decît una ternară, anapestică (naturál şi firésc). Între numeroasele exemple conservate de Internet se găsesc destule care consemnează discursul oral, de exemplu din interviuri: „o înclinaţie spre a considera firesc şi natural un anume gen de intonare” (mediafax,ro); „ne-am îndepărtat foarte mult de la modul firesc şi natural al omului de a trăi” (stirileprotv.ro); „să se ajungă într-un mod mult mai firesc şi natural la consumator” (businessmagazin.ro). Nu lipsesc exemple similare din discursurile parlamentare – „Statul nu este duşmanul, ci partenerul firesc şi natural al cetăţeanului” (cdep.ro); „i-am acordat în mod firesc şi natural platforma de a se adresa Parlamentului României” (cdep.ro). –, sau din mesaje publicitare: „acest echipament profesional va asigura desfăşurarea în mod firesc şi natural a cursurilor” (emag.ro); „un aspect firesc şi natural” (emag.ro). Ordinea inversă apare în contexte similare: „îi place să surprindă audienţa şi prin stilul pe care îl adoptă, lucru care îi vine natural şi firesc” (lamaruta.protv.ro); „îi place să relaţioneze în mod natural şi firesc cu oameni necunoscuţi” (ejobs.ro); „act natural şi firesc al omului educat” (cdep.ro).

Ambele cuvinte – firesc şi natural – sînt polisemantice şi pot crea vorbitorilor şi ascultătorilor impresia că între ele ar exista o oarecare diferenţă. Formula trece de obicei neobservată tocmai pentru că tindem să considerăm că termenii care o alcătuiesc aduc nuanţe suplimentare, că ar fi complementari şi nu pur şi simplu echivalenţi. De fapt, contextul anulează posibilele nuanţe. Formula devine acceptabilă doar dacă tolerăm redundanţa semantică de dragul insistenţei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.