Firesc şi natural

20 mai 2020
„Cu bule“ jpeg

Mulţi vorbitori vînează cu îndîrjire pleonasme şi critică, în temeiul unei legături etimologice greu perceptibile, expresii cît se poate de fireşti; circulă, de pildă, ideea absurdă că formula de politeţe „Mulţumesc mult” ar putea fi un pleonasm. În acelaşi timp, există o construcţie cu adevărat pleonastică, destul de răspîndită, care nu trezeşte aceleaşi indignări: perechea de sinonime coordonate. Construcţia reprezintă o greşeală din punctul de vedere al sensului cuvintelor şi al coordonării, dar funcţionează ca mijloc (eficient) de subliniere, de întărire a ideii.

Istoria acestei construcţii de intensificare – a structurii sinonimice binare – e îndelungată; a fost studiată, de mai mulţi lingvişti români (Grigore Brîncuş, Stela Toma, Alexandru Niculescu, Aida Todi), în textele româneşti vechi, mai ales la Dimitrie Cantemir („semne de mirare şi de minunare”), dar şi la alţi autori („viaţa şi traiul”, la Constantin Cantacuzino). Filologii au demonstrat că modelul structurii are o tradiţie respectabilă, fiind bine atestat în scrieri din latina tîrzie, de unde a fost preluat de limbile romanice, în ceea ce s-a numit „stil binominal”. Coordonarea nu se realizează însă doar între substantive, ci şi între adjective şi adverbe sau locuţiuni adverbiale: Adrian Chircu a urmărit, tot în textele vechi, construcţiile adverbiale dublate, de tipul cum şi în ce chip, cum şi în ce fel, pururi şi în veci etc. Limba de lemn a perioadei comuniste, dominată de tendinţa amplificării, asocia constant termeni cvasi-sinonimi, sau cel puţin din aceeaşi sferă semantică, în structuri binare – progres şi civilizaţie, bunăstare şi fericire, pace şi prosperitate, liber şi independent etc.– care deveniseră aproape obligatorii în discursul oficial. Tiparul asocierii sinonimice funcţionează, de fapt, şi în registrul formal, dar şi în cel colocvial, în care s-au fixat în uz expresii cu intensificare glumeaţă: în fond şi la urma urmei, aşadar şi prin urmare, antică şi de demult.

Perechea de sinonime atrage atenţia asupra unui conţinut, îi conferă mai multă greutate: două cuvinte legate printr-o conjuncţie par să spună mai mult decît unul singur. Una dintre cele mai frecvente formule de acest tip, mai ales în comunicarea orală actuală, asociază sinonimele firesc şi natural (mai ales în ipostaza de adjective). Formula care le leagă are zeci de mii de atestări în Internet. Ordinea preferenţială (indicată de un număr puţin mai mare de atestări) este cea în care cuvîntul mai vechi în limbă (firesc) îl precedă pe cel mai nou (natural); motivul preferinţei nu este însă cel etimologic (netransparent pentru vorbitorul de azi), ci, probabil, organizarea ritmică: o schemă binară, iambică, în care nu se actualizează toate accentele  (firésc şi naturál) e mai simplă decît una ternară, anapestică (naturál şi firésc). Între numeroasele exemple conservate de Internet se găsesc destule care consemnează discursul oral, de exemplu din interviuri: „o înclinaţie spre a considera firesc şi natural un anume gen de intonare” (mediafax,ro); „ne-am îndepărtat foarte mult de la modul firesc şi natural al omului de a trăi” (stirileprotv.ro); „să se ajungă într-un mod mult mai firesc şi natural la consumator” (businessmagazin.ro). Nu lipsesc exemple similare din discursurile parlamentare – „Statul nu este duşmanul, ci partenerul firesc şi natural al cetăţeanului” (cdep.ro); „i-am acordat în mod firesc şi natural platforma de a se adresa Parlamentului României” (cdep.ro). –, sau din mesaje publicitare: „acest echipament profesional va asigura desfăşurarea în mod firesc şi natural a cursurilor” (emag.ro); „un aspect firesc şi natural” (emag.ro). Ordinea inversă apare în contexte similare: „îi place să surprindă audienţa şi prin stilul pe care îl adoptă, lucru care îi vine natural şi firesc” (lamaruta.protv.ro); „îi place să relaţioneze în mod natural şi firesc cu oameni necunoscuţi” (ejobs.ro); „act natural şi firesc al omului educat” (cdep.ro).

Ambele cuvinte – firesc şi natural – sînt polisemantice şi pot crea vorbitorilor şi ascultătorilor impresia că între ele ar exista o oarecare diferenţă. Formula trece de obicei neobservată tocmai pentru că tindem să considerăm că termenii care o alcătuiesc aduc nuanţe suplimentare, că ar fi complementari şi nu pur şi simplu echivalenţi. De fapt, contextul anulează posibilele nuanţe. Formula devine acceptabilă doar dacă tolerăm redundanţa semantică de dragul insistenţei.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.