Fiii cei mari ai craiului

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Două evenimente mi-au atras atenția zilele acestea, care, aparent, nu au mare legătură cu educația. Dar la o privire nici nu chiar așa de atentă, totuși au. Astăzi, scriu despre primul dintre ele. Astfel, în localitatea 2 Mai, de unde scriu acest articol, aflat în vacanță cu fiul meu, chiar în prima noastră dimineață petrecută aici a avut loc tragicul și monstruosul accident în care au murit doi tineri, o fată și un băiat, de 20, respectiv 21 de ani. Vinovatul, un tînăr de 19 ani, se afla sub influența a trei droguri de mare risc și conducea o mașină de fițe, de colecție, la ora 5 dimineața, după ce, conform surselor unui trust de presă, fusese cîteva ore într-un post de poliție, unde fusese dus ca urmare a unei reclamații că ar conduce șerpuit. Totuși, se pare că nu a fost testat pentru consumul de droguri, a fost eliberat și cîteva zeci de minute mai tîrziu a pierdut controlul volanului, devenind un ucigaș. 

Desigur, nu și-a propus să ucidă. Desigur, pe de altă parte, fusese conștient, în momentul în care luase drogurile, că dacă urcă la volan nu mai este capabil de control, deci că poate provoca o tragedie. Desigur, poate atunci nu-și propusese să urce la volan, dar apoi, cu mintea încețoșată, nu mai evaluase riscurile, iar încrederea în sine și în soartă devenise mai puternică decît rațiunea. A fost înșelat și de sine, și de soartă.

Am citit zeci sau sute de comentarii despre situație. Multe dintre acestea acuză părinții, în egală măsură sau chiar mai agresiv decît pe vinovatul faptic. Faptul că la cîteva luni de la obținerea permisului primise pe mînă o mașină extravagantă și puternică, faptul că avea la dispoziție bani pentru droguri și, în esență, faptul că nu îi dăduseră o educație eficientă, corectă. Acuzele se extind, apoi, asupra faptului că acești părinți sînt oameni bogați, că aparțin unei clase privilegiate, respectiv că fiul a fost un răsfățat. O beizadea. Se pare, conform acelorași surse ale trustului de presă amintit, că părinții știau despre dependența acestuia de droguri, că tatăl chiar încercase o formă de tratare a dependenței lui în Olanda, nereușită, respectiv că în seara dinaintea accidentului fusese oprit la un control de rutină și se afla în mașină cu tatăl său. Mai mult, în anul 2022 a mai fost urmărit penal pentru consum de droguri. A scăpat. 

Este greu de clarificat problematica vinovăției părinților. În cîteva rînduri, aș vrea să pun oglinda oarecum nuanțat și asupra lui, fără a-i găsi vreo urmă de scuză. Dacă ar fi să privim aseptic lucrurile, nu este condamnabil faptul că părinții sînt bogați. Faptul că bogăția lor este sau nu obținută legal e o altă discuție, nu avem date. Faptul că părinții încercaseră să-l ajute să se lase de droguri se pare că este, de asemenea, o realitate. Iar în prima etapă, am fost tentat să spun că nu este deloc corect să-i acuzăm pentru fapta copilului lor. 

În basmul Povestea lui Harap-Alb al lui Ion Creangă, craiul care are trei copii este un om bogat. Stăpînește peste o împărăție. Cînd fratele său, Împăratul Verde, îi cere să-l trimită pe cel mai vrednic fiu al său pentru a-i urma la împărăție, craiul își cheamă copiii și le spune exact asta: care dintre voi se simte vrednic să conducă o împărăție are din partea mea binecuvîntarea să se ducă. Nu alege el, spunînd „Du-te tu, ești vrednic!”. Primul, cel mare, se crede îndreptățit, tocmai prin vîrstă, să se ducă, iar tatăl îl lasă. Apoi îl testează, iar cînd acesta se întoarce spăsit acasă, îi spune, citez din amintire: „Bine, dragul meu, rămîi la casa mea, că ai ce mînca“. Este greu de crezut că tatăl nu știa, după ce îl crescuse, că fiul nu era „vrednic”. Al doilea fiu pățește la fel. Tatăl îl primește acasă și pe acesta. Ce vreau să subliniez este că îi ține pe mîncare și acoperiș deasupra capului. El este bogat, ei sînt copiii lui. E datoria părintească. Dar nu le facilitează mărirea și le taie din făloșenie, ca să folosesc un termen oarecum din context. Pe cel de-al treilea îl conduce cu spirit pedagogic spre descoperirea propriei capacități. Îl persuadează, are un dialog paideic cu el, apoi îl lasă să meargă, avertizîndu-l că are de înfruntat primejdii. Dar are încredere că poate reuși. De aceea îi și spune, parafrazez iar din memorie: „Dacă nu reușești, nu ai ce căuta la casa mea!”. Cum așa? Pe primii îi primește, iar pe al treilea nu? Da, pentru că un părinte își cunoaște copiii pe care i-a crescut. Știe că unii au un potențial pe care alții nu îl au. Pe primii îi primește, pentru că sînt lipsiți de alt potențial, dar al treilea are potențialul necesar, pe care nu are voie să-l risipească. Nu fără a pierde și protecția tatălui influent și bogat. 

Ce vreau să spun, unde fac contactul cu tragedia din 2 Mai? Este destul de evident. Avem de-a face cu un părinte care știa ce copil are. Poate i-a spus să nu mai ia droguri. Poate a încercat să-l ajute să scape de dependență prin tratamente. Dar nu l-a oprit de la mărire, de la făloșenia nejustificată prin propriul efort, prin propria muncă, singurele care te fac să prețuiești ce ai, ce stăpînești. Aici este vorba despre educația de calitate. Dar, ca să extind problematica, așa cum am văzut că a scris și Vasile Ernu, problema are și alte ramificații. Avem de-a face cu o societate în care cei bogați sînt atît de departe de cei săraci și atît de lipsiți și ei de o tradiție a statutului, încît ostentația devine predominantă în fața modestiei, a smereniei și a empatiei. A fi bogat, la noi, vine cu „obligația” de a disprețui restul oamenilor. Și îi face pe acești copii să simtă doar nevoia de a se fuduli cu ea, deși nu au dobîndit-o ei, în loc să fie părtași, parte în parte și prin efort personal, la succesul părinților, ale căror afaceri așteaptă doar să le moștenească, iar între timp le folosesc pe post de card bancar nelimitat. 

Aici este greșeala pedagogică a părinților. Pe care nu i-aș acuza, totuși, penal, ci moral. Știind ce copil ai, îl ții pe lîngă tine și-i dai casă și masă. Dar nefiind vrednic, nu-i dai pe mînă o împărăție. Despre oglinda nuanțat îndreptată spre vinovatul faptic și despre celălalt eveniment, în episodul următor.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (foto: Muzeul Municipiului București)
Două muzee din București își redeschid porțile pentru vizitatori
Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, care fac parte din structura Muzeului Municipiului București, își redeschid porțile pentru vizitatori începând cu ziua de 2 aprilie 2025.
filip jianu getty jpeg
Polițiști pe cal in Danemarca FOTO Shutterstock
Salariile polițiștilor în Europa: de la 700 de euro la peste 5.700 de euro. Ce țări plătesc cel mai mult și unde se câștigă cel mai puțin
Poliția joacă un rol esențial în menținerea ordinii publice și asigurarea siguranței cetățenilor, iar guvernele europene alocă resurse considerabile în fiecare an pentru această activitate, însă nu peste tot la fel.
Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Ponta: „Sunt în stare să rezolv toate problemele”. Fostul lider PSD își recunoaște greșelile
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a susținut în cadrul unei vizite la Constanța că România se află într-o criză profundă. Potrivit fostului lider PSD, statului îi lipsesc persoane cu experiență în domeniile administrației și diplomației, necesară în cazul dificultăților
Frații Tate, sursă foto: Instagram
Ce mașini urmează să le înapoieze DIICOT fraților Tate, după ce le-a confiscat timp de aproape un an
În urma unei cereri formulate către DIICOT, frații Tate își vor recupera mașinile de lux confiscate.
IN ID288116 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a scăpat de remaniere, însă premierul Marcel Ciolacu nu a renunțat la ideea ca România să trimită la Washington un înalt reprezentat pentru relația cu SUA.
O femeie bea ceai - indulcitor artificial FOTO Shutterstock
Îndulcitorii artificiali și riscurile ascunse: stimulează apetitul și derutează creierul
Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare în mai 2023 care spune să nu se utilizeze înlocuitori de zahăr pentru pierderea în greutate.
dumitru coarna sursa
Dumitru Coarnă şi-a dat demisia din SOS din cauza „blestemelor” Dianei Şoşoacă
Liderul deputaţilor S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunţat luni că îşi dă demisia din grupul parlamentar "din cauza injuriilor, blestemelor" pe care preşedintele S.O.S. România, Diana Şoşoacă, le-a adresat electoratului suveranist.
Jurgen Klopp (EPA) jpg
Jürgen Klopp revine pe banca tehnică? Ce echipă ar prelua neamțul
Antrenorul neamț începe un nou drum în cariera sa.