Fezandare, frăgezire

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Pe undeva jpeg

Există în limba română o serie destul de bogată de metafore care descriu relaţiile dintre oameni prin imagini specifice bucătăriei, utilizînd termeni din vocabularul culinar. Astfel, omul e pisat de cereri sau tocat (mărunt) de insistenţe şi reproşuri; aşteptările îl pun pe jar, iar amînările îl fierb (în suc propriu). E măcinat de griji, fiert de supărare, opărit de cîte o jignire. S-a ars sau s-a fript cu o afacere, a fost jumulit de un escroc. În genere, în ipostaza nu tocmai confortabilă de preparat culinar, insul se află la cheremul altora, gata să fie mîncat de viu.

În acest context, nu e de mirare că şi verbul a fezanda a căpătat în română noi sensuri morale şi psihologice. Verbul e un franţuzism care rezistă foarte bine în limbajul culinar, fiind înregistrat ca atare în dicţionarele generale: „a supune carnea vînată procesului de fezandare“; (reflexiv, despre carnea vînată) „a căpăta frăgezime și un anumit gust în urma fezandării“; fezandare – „proces de frăgezire a cărnii de vînat prin menținerea la o temperatură scăzută sau prin expunere la vînt timp de câteva zile“ (DEX). Rezistă le fel de bine şi în registrul colocvial, în diferite accepţii metaforice: „fusesem lăsat să mă fezandez în suc propriu, tamponîndu-mi cu apă de plumb vînătăile cîştigate“ (Ion D. Sîrbu, Adio Europa); „Îi fezandează Corona, noi doar îi punem la fript“ (despre fotbalişti, gsp.ro). Sensurile  verbului, decodabile din context, variază: de la acţiunea violentă şi negativă („a bate“: „ţăranii îi fezandează cu 7-8 bice pe spate. Cei mici se cuminţesc imediat ce văd ce pătimesc cei de la fezandat“, tpu.ro), pînă la influenţa mai subtilă şi chiar pozitivă, de transformare („iată cum cărţile bune te fezandează, te schimbă“, citestesiaplica.ro). Din context se poate deduce că fezandarea se obţine uneori prin şantaj – „Cum îl fezandează pseudojurnalistul M.P. pe omul de afaceri I.B.“ (ziardecluj.ro), iar de cele mai multe ori e pură pisălogeală cu scop persuasiv: „o gaşcă de fete o fezandează că are probleme şi-i cer 400 de lei ca să-i facă ochelari“ (facebook.com); „cred că iar se fezandează opinia publică pentru nişte ample proiecte imobiliare prin zonă“ (ziare.com). O construcţie ca a o fezanda este specifică registrului argotic şi familiar: „stau şi o fezandez pe la munci“ (bascalie.ro).

Sensurile colocviale (neînregistrate de dicţionarele noastre) par să se fi dezvoltat în română, independent de cele din limba de origine. În franceză, verbul faisander are, pe lîngă sensul de bază culinar-vînătoresc, alte sensuri figurate: „a corupe“, „a păcăli“, reflexiv – „a îmbătrîni“ (Trésor de la langue française informatisé). Participiul faisandé se foloseşte cu înţelesurile figurate „îmbătrînit“, „alterat fizic“, „corupt din punct de vedere moral“. De fapt, acestea erau şi primele sensuri preluate în română direct din franceză, acum un secol: în Realitatea ilustrată se vorbea de „idolul… elevelor, deşi cam fezandat“ (2 iulie 1931), în Furnica, despre „ceva grav, solemn, venerabil, ba chiar „«fezandat», ca să întrebuinţez un termen de bucătărie“ (10 iunie 1910); „din cauza excesivei călduri pasagerii [CFR] or să se «fezandeze» cu toţi“ (Furnica, 23 iulie 1909); o doamnă era îngrijorată de semnele bătrîneţii: „am început să mă cam fezandez“ (Tudor Muşatescu, Sosesc deseară, comedie, 1934). Sensul apropiat de cel din franceză nu a dispărut cu totul; vorbind despre muzica ascultată în tinereţe, acum cîteva decenii, cineva precizează: „aşa cum bine ne amintim, cei mai fezandaţi…“ (timpul.info).

A fezanda şi familia sa lexicală au căpătat sensuri metaforice şi glumeţe similare celor dobîndite de sinonimele parţiale (cu sens mai larg) a frăgezi, frăgezit, frăgezire. Frăgezirea este o metaforă şi mai transparentă, amuzantă prin contrastul dintre sensul de bază pozitiv şi sensurile figurate predominant negative. Şi înţelesurile frăgezirii variază în funcţie de context, de la bătaie pînă la presiune psihologică şi persuadare: „ea trebuie educată «filosofic», frăgezită cu varga şi nuiaua“ (litero-mania.com); „DNA a cerut arestarea preventivă a deputatului I.O. pentru infracțiunile trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, spre frăgezire și aducere-aminte“ (kmkz.ro); „în scurt timp vei intra la frăgezit. Vei fi criticat, jignit, iar dacă nu-ţi găsesc nimic, se vor lega de familie!“ (gsp.ro). Recent, termenul a fost folosit şi în context politic: „Planul liderului PNL pentru «frăgezirea» majorității“; „să frăgezim majoritatea parlamentară, să ducem lucrurile fie spre formarea unui nou Guvern, fie spre alegeri anticipate“ (evz.ro).

Faţă de fezandare (predominant psihologică), frăgezirea pare să se specializeze pentru acţiuni mai concrete, în special în desemnarea glumeaţă a bătăii, ca înlocuitor mai expresiv al vechilor metafore ale „ameliorării“: cîrpirea şi altoirea.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Federico Putorti i a trimis un mesaj clar politistului care l a anchetat pe Facebook 1 jpg
Poliţist din Oradea, ținta unui mafiot italian: „Vei fi primul!"
Procurorii orădeni au deschis o anchetă pentru ultraj pe numele unui Italian care, săptămâna trecută, a ameninţat un poliţist de la Antidrog din Oradea.
Vucici
Președintele Serbiei, despre scandalul NIS Petrol / Gazprom din România. Vucici: „Nu are nimic de-a face cu noi!“
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, se implică în scandalul de spionaj Gazprom din România. Acesta a anunțat că, dacă acuzațiile sunt reale, cei vinovați nu sunt cetățeni sârbi, relatează Euronews Serbia.
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Reacția Kremlinului la „planul de pace” nerealist propus de Elon Musk
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat, marți, față de „planul de pace” cu Ucraina propus de miliardarul american Elon Musk.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.