Fetele preşedinţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Fetele preşedinţilor jpeg

Înainte de Ivanka (lîngă Theresa May, Angela Merkel, Xi Jinping și alții), cu mult înainte și în cu totul alt context, a existat Anna (lîngă Winston Churchill și Charles de Gaulle, de exemplu). Mai exact, Anna Roosevelt Boettiger, fiica președintelui Franklin Delano Roosevelt.

După ce soțul ei, Clarence John Boettiger, s-a înrolat în armată în 1943, Anna s-a mutat la Casa Albă pentru a fi mai aproape de tatăl său, care se îmbolnăvise. Îi ținea companie președintelui și se ocupa de organizarea cinelor de stat, dar se pare că rolul ei nu se limita aici. O ediție a revistei Life de la începutul lui 1945, bunăoară, scria că „Anna Roosevelt Boettiger contribuie la rezolvarea unor chestiuni confidențiale în numele tatălui său“. Fiica președintelui nu avea un program fix, nu primea salariu (spre deosebire de fratele său, Jimmy, care încasa 10.000 de dolari pe an în funcția de asistent al președintelui) și lucra la biroul din camera sa, asigurîndu-se că orice document ajunge la timp la destinatarul potrivit. Dacă erai un politician democrat și doreai să ajungi la Franklin Delano Roosevelt, Anna era persoana pe care o contactai.

Iar dacă în 1945 ar fi existat Facebook sau Twitter, probabil ar fi fost invadate de fotografiile care o înfățișau pe Anna Roosevelt lîngă Winston Churchill sau Charles de Gaulle, însoțindu-l pe tatăl său la întîlniri oficiale. L-a acompaniat pe domnul președinte chiar și la întîlnirea de la Yalta cu Stalin. Oricum, să nu uităm, alt context.

Ar mai fi încă unul.

Sub blițurile fotografilor s-ar fi încadrat (și mai bine, poate) și Alice, fiica altui Roosevelt – Theodore. Tînăra provoca un viu interes pentru mass-media din epocă datorită animalului ei de casă: un șarpe. Fata președintelui atrăgea atenția și grație aparițiilor spectaculoase în rochii de culoare albastră, care au dat naștere și unei tendințe în epocă: albastru Alice (Alice Blue). În 1905, președintele Theodore Roosevelt a trimis-o pe Alice ca reprezentant într-o călătorie oficială în Asia. Se pare că planul era ca fiica liderului, aflată în vizorul presei, să distragă atenția de la activitatea diplomaților, astfel încît aceștia să își poată desfășura cît mai eficient misiunea. Cel puțin aparent, strategia a funcționat, avînd în vedere că, în anul următor, Teddy Roosevelt a devenit primul om de stat care a primit un premiu Nobel pentru Pace pentru rolul avut în negocierea conflictului ruso-japonez.

În diferite contexte, istoria continuă.

Foto: Alice Roosevelt

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.