Ferma de troli

Publicat în Dilema Veche nr. 939 din 7 – 13 aprilie 2022
„Cu bule“ jpeg

În epoca actuală, în care propaganda utilizează intens canalele comunicării online, rețelele sociale și diversele spații deschise discuțiilor, influențarea dirijată și plătită e un fenomen cunoscut, desemnat prin metafore rapid preluate și traduse dintr-o limbă în alta. În ultimul deceniu s-au răspîndit, mai ales în urma unor anchete jurnalistice, sintagmele englezești troll farm, troll factory, troll army, traduse (calchiate) în diferite limbi; în franceză, de exemplu, se vorbește de ferme à trolls, fabrique de (sau à) trolls, usine de (sau à) trolls, armée de trolls etc. Toate aceste formule circulă și în versiune românească: fermă de troli ‒ „O fermă de troli ruși, care se dădea drept organizație nonprofit de știri” (g4media.ro), „operațiunile fermelor de troli ale Rusiei și Iranului” (digi24.ro) ‒, fabrică de troli („războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei este susţinut pe Internet de o fabrică de troli” (adevarul.ro), uzină de troli („specularea faptului că uzina de troli plătea cash” (evz.ro), armată de troli („clădirea a fost identificată ca sediul «armatei de troli», unde sute de bloggeri plătiți lucrează non-stop” (hotnews.ro). Ferma, fabrica sau uzina din aceste expresii denumesc grupul organizat și finanțat pentru a răspîndi informații parțiale și chiar false și opinii favorabile finanțatorilor, adesea în opoziție cu intervențiile celorlalți comentatori, încercînd să producă un curent de opinie într-o anumită direcție sau cel puțin să creeze confuzie în rîndul cititorilor. Metafora armatei sugerează amploarea fenomenului, privindu-l în mod global, ca mijloc de acțiune a unei puteri politice.

Termenul englezesc troll circulă de cîteva decenii în jargonul Internetului, unde a devenit termen internațional. Prin anii 2016-2017 și-a făcut intrarea în mari dicționare (Merriam-Webster, Le Petit Robert ș.a.). Sensul său – disecat, dezbătut și exemplificat chiar în mediul online, în Wikipedia și în zeci de articole ‒ era inițial legat de atitudini și acțiuni individuale; cuvîntul se referă la internautul care intervine în discuțiile online susținînd opinii provocatoare și manifestînd atitudini agresive, în răspăr cu părerile dominante ale grupului, cu intenția de a irita, de a provoca reacții emoționale, adesea din simpla plăcere de a stîrni zîzanie. Se pare că substantivul este legat de un sens metaforic al verbului englezesc troll, de sursă franceză (din trôler sau troller, „a hoinări”, dar cu accepții vînătorești), care desemnează o anumită tehnică de pescuit. Noul troll a fost asociat spontan cu omonimul său mai vechi (troll ‒ personaj din folclorul scandinav), astfel că peste figura provocatorului pornit la pescuit, care tîrăște la întîmplare prin apa Internetului o undiță cu nadă pentru a isca reacții, s-a suprapus ‒ inclusiv în reprezentări caricaturale ‒ cea a gnomului nordic, reluat de povești și filme contemporane.

Dicționarele noastre au înregistrat cu mare întîrziere termenul mitologic trol, care circula de fapt de mai mult timp. Apăruse mai ales în presa culturală, de exmplu în traducerea unui poem de Ibsen ‒ În nemărginire, de D. Anghel și Șt. O. Iosif  ‒ „un hohot viu de troli și zei” (Sămănătorul, nr. 35, 1902) ‒ sau în evocarea piesei lui Ibsen, Peer Gynt – „spiridușii-troli”, cronică în Gîndirea, 1924-1925, nr. 7; e folosit și de Ion Barbu, în poezia Un personaj erotoman – „ce troli domoli, ce troli cu gușe” (în Contimporanul, 1924; cu versuri ușor modificate în versiunea intitulată Paralel romantic). Cuvîntul a fost înregistrat de-abia în ediția a treia a Dicționarului de neologisme al lui Florin Marcu și Constant Maneca (în 1978), fiind apoi preluat de Micul dicționar academic, cu definiția „gnom zburdalnic, care trăiește în munți sau în păduri, întruchipînd forțele rele ale naturii”, și de DEXI (2007): în secțiunea etimologică se indică doar împrumutul din franceză, considerată intermediarul prototipic pentru mulți termeni proveniți din limbi cu care româna nu a avut contact direct. Cuvîntul, adaptat ortografic prin renunțarea la scrierea cu dublu l, a fost inclus și în cea mai recentă ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM3, 2021). Noul trol ‒ provocatorul online ‒ nu este încă înregistrat în dicționarele tradiționale; acestea vor decide la un moment dat dacă e mai bine să-l lege de vechiul trol (cu care și-a amalgamat sensul) sau să-l considere un omonim.

Revenind la noile sintagme, la denumirile metaforice pentru grupările care produc troli (ca identități fictive, uneori generate automat), cea mai expresivă mi se pare, în română, ferma de troli: pentru că se asociază în mintea vorbitorului cu ocupațiile tradiționale inofensive, cu ferma de porci sau de păsări, producînd un contrast surprinzător, comic și depreciativ.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.