Fericirea a la russe

Publicat în Dilema Veche nr. 239 din 11 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În Rusia, Institutul sociologic Levada se bucură de o bună reputaţie, chiar printre adversarii săi, iar adversarii săi sînt cei care ar dori ca sondajele să le confirme aşteptările şi discursurile. După cum se ştie, realitatea e încăpăţînată. "Cu atît mai rău pentru fapte" - spunea un lider comunist de cîte ori discursul său nu se potrivea cu adevărul. Dar sondajul publicat în iunie (cu o lună înainte de conflictul cu Georgia) a consemnat o stare de spirit uimitoare: răspunzînd la o întrebare dintr-un chestionar al Institutului, aproape 80% dintre ruşi se declarau fericiţi, adevăr greu de acceptat cînd e vorba de un popor cu o întreagă cultură a nefericirii, înţelegînd prin fericire "acel noroc care nu depinde în nici un fel de tine; el vine peste tine de undeva, din cer, fără să ceară nici o picătură de transpiraţie" (Vladimir Ţibulski în Gazeta.ru). Să se fi convertit ruşii la înţelepciunea elaborată în sutele de cărticele apărute şi pe tarabele lor, de genul Cum să devii un om bogat şi de succes în 24 de ore sau Patruzeci de metode pentru îmbunătăţire a autoaprecierii, în aşa fel încît acum, la întrebarea despre fericire, răspund, orice ar simţi într-adevăr, "Fine"? Ar fi o mutaţie extraordinară, dar adevărul e încă departe: dintre cei 77% de respondenţi care se declară fericiţi, doar "4% spun că viaţa lor e conformă cu planurile lor, că au posibilitatea să se realizeze şi că au obţinut pînă acum tot ce-şi doresc". Ceilalţi îşi explică fericirea prin faptul că sînt "bine sănătoşi şi că ei şi ai lor trăiesc". Cum spunea un personaj dintr-un roman rusesc: "Am tot ce-mi trebuie". "Dar ce-ţi trebuie?" "Ceea ce am." 73% sînt fericiţi pentru că trăiesc, iar unii dintre ei adaugă: "Pentru că am locuinţă". Comentatorul de la Gazeta.ru compară aceste cifre cu rezultatele sondajului din anul 1998, an de maximă derută şi criză în societatea rusă, cînd 60% dintre respondenţi se declarau fericiţi pentru că "trăim, sîntem sănătoşi şi deocamdată avem de toate. Şi trăiesc şi părinţii. Şi, slavă domnului, avem şi locuinţă...". Acum ca şi atunci, ruşilor le e frică să nu-i piardă pe cei apropiaţi, le e frică de boală, de moarte. Procentele celor care nu urmează tratamentul medical prescris pentru că nu au bani rezultă din alt sondaj. "Dragii noştri ruşi preţuiesc fericirea abătută asupra lor, fragilă, schimbătoare, efemeră, aşa cum e şi viaţa lor." ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.