Femeie, viață, libertate – și stînga

Slavoj ŽIŽEK
Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

Pe parcursul ultimei luni au avut loc patru evenimente răsunătoare cu protagoniști femei. Victoria în alegeri a Giorgiei Meloni, în Italia, moartea și funeraliile reginei Elisabeta a II-a, lansarea filmului The Woman King (Regele femeie) și protestele la scară largă din Iran, în urma uciderii lui Mahsa Amini de către poliția de moravuri. Luate împreună, aceste patru întîmplări pun în lumină trăsături esențiale ale peisajului politic actual.

Pe fondul eșecului stîngii de a oferi un răspuns adecvat crizei democrației liberale, ascensiunea guvernelor de extremă dreapta în Europa nu ar trebui să ne mire prea mult. Rolul esențial jucat de femei în această evoluție merită în schimb toată atenția. Liderii de extremă dreapta precum Meloni și Marine Le Pen, în Franța, se prezintă ca alternative mai solide la tehnocrații bărbați aflați în mod tradițional la conducere. Ele întruchipează duritatea extremei drepte, dar au și trăsături asociate îndeobște feminității, precum atenția acordată sistemului de sănătate și familiei: fascism cu față umană.

Să ne gîndim acum la spectacolul televizat al funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, care a pus în lumină un paradox interesant: în vreme ce statul britanic se îndepărtează tot mai mult de vechiul său statut de superputere, capacitatea familiei regale britanice de a inspira reverii imperiale e în creștere. Dar să nu expediem acest aspect, ca pe o ideologie care maschează adevăratele raporturi de putere. Putem spune mai degrabă că fanteziile monarhice fac parte ele însele din procesul prin care raporturile de putere se propagă.

Moartea reginei Elisabeta a II-a ne-a reamintit de distincția modernă dintre a domni și a conduce  a domni rezumîndu-se la îndatoririle ceremoniale. Lumea așteaptă ca monarhul să radieze compasiune, bunătate și patriotism, și să stea departe de conflictele politice. De aceea, monarhul nu reprezintă transcendența ideologiei, ci chiar ideologia în forma ei cea mai pură. Vreme de șapte decenii, rolul reginei Elisabeta a II-a a fost să reprezinte chipul puterii de stat. Faptul că moartea reginei s-a suprapus cu venirea la putere a prim-ministrului Liz Truss poate fi o pură coincidență, dar are și o puternică încărcătură simbolică, ca trecere de la Regină la „Regele femeie”. În noul său rol, Liz Truss a devansat parțial stînga, combinînd subvențiile din domeniul energiei cu scăderea impozitelor pentru cei bogați.

image

Filmul The Woman King al regizoarei Gina Prince-Bythewood abordează și el logica politică a monarhiei. În epopeea istorică despre Agojie – o unitate de luptători, cu toții femei, care apăra vechiul regat vest-african Dahomey între secolele al XVII-lea și al XIX-lea –, Viola Davis joacă rolul unui personaj fictiv: femeia-general Nanisca. Singurul ei superior e regele Ghezo, un personaj real care a guvernat regatul Dahomey din 1818 pînă în 1859 și care a participat la comerțul transatlantic de sclavi pînă la sfîrșitul domniei sale.

În film, printre inamicii unității Agojie se numărau negustorii de sclavi conduși de Santo Ferreira, un personaj fictiv vag inspirat din Francisco Félix de Sousa. În realitate, Sousa a fost un negustor de sclavi brazilian care l-a ajutat pe Ghezo să ajungă la putere, iar Dahomey a fost un regat care a cucerit mai multe state africane pe ai căror locuitori i-a vîndut ca sclavi. Deși, în film, Nanisca se opune regelui, fiind împotriva comerțului cu sclavi, în realitate, Agojie l-a slujit pe rege.

The Woman King promovează astfel un tip de feminism prizat de clasa de mijloc liberală din Occident. La fel ca feministele #MeToo, luptătoarele amazoane din Dahomey condamnă fără cruțare toate formele de logică binară, patriarhatul și orice urmă de rasism din vorbirea de zi cu zi; în schimb, sînt foarte atente să nu perturbe formele mai profunde ale exploatării, care stau la baza capitalismului global modern și a perpetuării rasismul.

Această viziune trece sub tăcere două aspecte importante ale sclaviei. Mai întîi, negustorii albi de sclavi nici măcar nu aveau nevoie să pună piciorul pe pămînt african, deoarece sclavii le erau furnizați din belșug de către africani privilegiați (precum regatul Dahomey). În al doilea rînd, comerțul cu sclavi nu era răspîndit numai în Africa de vest, ci și în estul Africii, unde arabii au înrobit milioane de oameni și unde instituția sclaviei a durat mai mult decît în Vest (Arabia Saudită a abolit oficial sclavia abia în anul 1962).

E adevărat, Muhammad Qutb, fratele intelectualului mahomedan egiptean Sayyd Qutb, a apărat cu vehemență sclavia islamică în fața criticii occidentale. Argumentînd că islamul „le acorda sclavilor libertate spirituală”, el compara adulterul, prostituția și sexul liber („cea mai odioasă formă de animalitate”) din Vest cu „legătura curată și spirituală dintre o servitoare [o sclavă tînără] și stăpînul ei, în islam”. Acest discurs poate fi auzit și în ziua de azi la unii învățați salafiști conservatori, precum șeicul Saleh Al-Fawzan, un membru al celui mai înalt for religios din Arabia Saudită. Dar nu veți auzi nimic din toate acestea de la liberalii clasei de mijloc occidentale.

Din fericire, legăturile istorice ale islamului cu sclavia nu au stat, în general, în calea potențialului de emancipare al societăților mahomedane. Protestele masive din Iran au o însemnătate istorică mondială deoarece reunesc diferite direcții de luptă (împotriva persecutării femeilor, a opresiunii religioase și a terorii de stat) într-un tot organic. Iranul nu face parte din Vestul dezvoltat, iar sloganul protestatarilor, „Zan, Zendegi, Azadi” („Femeie, viață, libertate”), nu e doar o simplă variantă a lui #MeToo sau a feminismului occidental. Și totuși, acest slogan a mobilizat milioane de femei obișnuite și e mărturia unei lupte mult mai cuprinzătoare, care evită tendința antimasculină pe care o întîlnim adesea în feminismul occidental.

Bărbații iranieni care scandează „Zan, Zendegi, Azadi” știu că lupta pentru drepturile femeilor e și lupta pentru propria lor libertate – și știu că persecutarea femeilor e doar manifestarea cea mai vizibilă a unui sistem mai extins al terorii de stat. Mai mult decît atît, evenimente precum cele din Iran ne așteaptă și pe noi, cei din lumea occidentală dezvoltată, în care tendințele spre violență politică, fundamentalism religios și persecuție a femeilor sînt în creștere.

Noi, cei din Vest, nu avem nici un drept să tratăm Iranul ca pe o țară care încearcă cu disperare să ne ajungă din urmă. Dimpotrivă, noi trebuie să învățăm de la iranieni, dacă vrem să avem vreo șansă în fața oprimării și a violenței de extremă dreapta din SUA, Ungaria, Polonia, Rusia și din multe alte țări. Indiferent de care vor fi rezultatele imediate ale protestelor, e esențial să menținem această mișcare în viață, organizînd rețele sociale care pot continua să funcționeze și clandestin, în cazul în care forțele de opresiune ale statului obțin o victorie trecătoare.

Nu e suficient să ne exprimăm doar simpatia și solidaritatea față de protestatarii iranieni, ca și cum aceștia ar face parte dintr-o cultură exotică îndepărtată. Întregul bla-bla relativist despre specificități și sensibilități culturale e, acum, lipsit de sens. Putem și trebuie să considerăm că lupta dusă de iranieni e sinonimă cu a noastră. Nu avem nevoie de figuri călăuzitoare feminine sau de Regi femeie; avem nevoie de femei care să ne mobilizeze pentru „femeie, viață, libertate” și împotriva urii, violenței și a fundamentalismului.

Slavoj Žižek, profesor de Filozofie la European Graduate School, este directorul internațional al Birkbeck Institute for the Humanities la Universitatea din Londra și autorul, printre altele, al volumului Heaven in Disorder (OR Books, 2021).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEȘU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani ajutor de deces pensie stare de urgenta jpeg
Peste 400.000 de pensii prevăzute de legi speciale au fost încasate în luna noiembrie
413.752 de persoane au încasat, în noiembrie, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
lovitura parta jpg
Lovitura Parta, cea mai ucigătoare tactică de luptă, care i-a năucit inclusiv pe romani. Cum se executa
De-a lungul istoriei, diferite civilizații au inovat strategii militare pentru a domina câmpurile de luptă. Una dintre cele mai temute și devastatoare tactici din Antichitate a fost Lovitura Partă,
receptie hotel
Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern
Industria ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie, reprezentând în acest an aproximativ 6% din PIB, ȋn creștere față de 2023, când a avut o cotă de 5,4%.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Ce este dieta DASH, cea mai căutată în anul 2024
În 2024, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru persoanele care doresc să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să adopte un stil de viață mai echilibrat.
armata legea martiala coreea de sud profimedia jpg
Coreea de Nord îl califică drept „dictator fascist” pe preşedintele sud-coreean, după încercarea sa de a impune legea marţială
Presa din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong Un, considerat el însuşi un dictator de comunitatea internațională, afirmă despre preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol că încearcă să impună o „dictatură fascistă”.
Beyonce, Jay Z  foto   Shutterstock jpg
Prefera adolescentele înainte de Beyoncé. Soțul cântăreței, acuzat de violul unei fete de 13 ani!
Pe vremea când încă nu forma un cuplu cu Beyoncé, Jay-Z avea iubite pe bandă rulantă. Câteva dintre ele minore...
Braiconf Foto facebook
Cel mai mare producător român de cămăşi bărbătești lansează o colecție pentru femei și deschide un magazin online
Cel mai mare producător de cămăşi bărbătești din România, care a închis majoritatea magazinelor fizice în urmă cu patru ani, a anunțat deschiderea unui magazin online și lansarea unei colecții de cămăși pentru femei.
Charalambous jpg
FCSB, ca mielul la tăiere în Germania? Probleme mari de lot pentru campioana României
FCSB merge în Germania pentru meciul de mâine, din Liga Europa, cu Hoffenheim, având mari probleme de lot.
La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, iar BNR estimează o scădere treptată până în 2025
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, cea mai mare valoare din acest an, pe fondul scumpirii alimentelor, produselor nealimentare și serviciilor.