Federația Internațională de Șah a interzis participarea persoanelor transsexuale la competițiile sale. Se poate încurca regele cu regina?

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

De fapt, FIDE a interzis (deocamdată) persoanelor care îşi schimbă sexul din bărbat în femeie participarea la concursurile feminine. Chestiunea nu e nouă în lumea sportului. Înotul are reguli de acest fel, ciclismul de asemenea. Justificarea e specificitatea unui organism care e, prin  naştere, feminin sau masculin. În ce priveşte sporturile numite de „atletică grea”, adică de mare efort fizic, diferenţa dintre performanţele obţinute de femei şi bărbaţi în probe identice oferă o justificare ridicării unor bariere. E clar că băieţii au rezultate mai bune decît fetele la acelaşi nivel de competiţie. De aceea un bărbat care devine femeie va avea un avantaj asupra celorlalte competitoare care nu au o construcţie originală a corpului specifică bărbaţilor. Să îi pui să concureze împreună nu pare fairplay. Dar se aplică oare o astfel de logică în lumea şahului? Acolo nu e despre efort fizic – asta dacă nu cumva pe tablă sînt piese de 50 de kilograme bucata –, ci intelectual, e despre minte, sinapse, capacitate de a învăţa, de a reţine, de a inova şi inventa. FIDE spune că trebuie cercetat mai mult pentru a afla dacă o femeie care iniţial a fost bărbat nu are un avantaj asupra femeilor care nu şi-au schimbat genul, iar asta e o nebunie, căci revine la a spune că mintea bărbatului este peste aceea a femeii. Firesc, s-a născut un iureş care cutremură şahul mondial. Federaţia internaţională nu pare a fi înţeles ceea ce e evident de mult, anume că şahul nu e un sport cu adevărat, aşa cum nu e sport competiţia între firmele auto. Cînd grecii antici intrau în arena olimpică nu se întreceau în norme filozofice sau exerciţii de logică. Acolo era despre corp, suflu, precizie în lansarea de obiecte contondente, învingerea fizică a adversarului, toate cele derivate din război, căci asta e sportul, un război în care nu moare nimeni (sau n-ar trebui). Cînd e doar despre gîndire şi toate celelalte atribute imateriale căpătate sau antrenate nu mai există gen, sîntem toţi aceeaşi umanitate, de aceea în lumea modernă  băieţii învaţă împreună cu fetele, iar bărbaţii muncesc alături de femei în mii de meserii. Poate doar în corporaţii, la schimbarea bidoanelor de la dozatoarele de apă, să mai conteze muşchii. În rest, e despre ce poţi face cu mintea, nu despre ce scrie la sex în cartea de identitate. FIDE a făcut o prostie şi poanta despre posibilitatea de a încurca regele cu regina e bună şi folositoare. Căci indiferent cum numeşti şi cum arată piesa respectivă, important e cum se mişcă. Iar regele, din cîte ştiu, e cam anchilozat în şah, în vreme ce regina zburdă. Dar cine ştie la ce visează şi ea?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Podul peste Dunăre de la Brăila arată jalnic. Asfaltul a crăpat și s-au format șanțuri ca pe „arătură”, spun șoferii VIDEO
Șoferii care trec pe podul peste Dunăre de la Brăila sunt revoltați. Deși a fost dat în folosință în urmă cu un an, podul arată deplorabil. Asfaltul a crăpat și s-au format numeroase șanțuri, exact ca pe un drum abandonat.
image
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Polițiștii au amendat sâmbătă, 13 iulie, șoferul unei mașini marca BMW, care circula cu o viteza uimitoare pe A2. Potrivit unor surse, la volan s-ar fi aflat manelistul Dani Mocanu.
image
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.