FC Liverpool a pierdut cinci meciuri consecutive pe Anfield. Cum sună asta în Voluntari sau la Clinceni?

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Cică, pentru prima dată în 129 de ani, FC Liverpool a pierdut cinci meciuri consecutive pe Anfield. Cum sună asta în Voluntari sau la Clinceni?

La vremea cînd aştern aceste rînduri (ah, iubesc acest clişeu, l-aş invita la un restaurant, dacă ar mai fi vreunul deschis!) şi dat fiind că această preacinstită publicaţie respiră în ritmul paşnic al lecturilor, ideilor, excepţionalelor dezbateri care au nevoie de timp, nepresate de termene ultralumeşti cum ar fi alergătura în iarbă a unor băieţi în maieu şi chiloţi, tatuaţi, cu vocabular limitat şi înjurături suculente, lucrurile au evoluat un pic, în sensul involuţiei. Cum între momentul întrebării, apoi al răspunsului şi, în fine, cel al publicării planeta piruetează de mai multe ori, iar flăcăii aceia neastîmpăraţi nu vor să se adapteze la cursul lin şi fin al inspiraţiei şi expiraţiei noastre, mă văd în postura de a merge pe aer.

Da, Liverpool, la momentul întrebării, era la cinci înfrîngeri consecutive pe teren propriu. Acum e la șase. Pînă cînd literele şi cifrele ăstea virtuale vor sta pe un suport real, Dumnezeu ştie ce va mai fi! Poate că ajungem la șapte, dacă Leipzig îi va fi făcut pocinogul în Champions League. Ce ne facem?! Cît despre Voluntari sau Clinceni, bănuiesc că dinspre aceste mega-urbe se vede totul bine, oricînd necazurile celor mari fiind muniţie pentru cei mici, adică dacă şi ei, dom’le, ce pretenţii aveţi de la noi?! Ai putea contraargumenta că ăia joacă în cel mai bogat (deci extrem de valoros) campionat din lume, dar nu o faci. Că vezi de la cine au luat bătaie. Dintre ultimele şase clasate în Premier League doar două i-au ratat pe copiii lui Klopp. Care, între aprilie 2017 şi ianuare 2021, adunaseră 68 de meciuri fără înfrîngere pe gazonul propriu, ceva ireal! Acuʼ, reversuʼ, perversuʼ...

De-a mirării? Da, dacă nu citeşti cărţile unora cu ceva minte care tot zic că atunci cînd eşti pe val trebuie să schimbi, altfel rişti să plonjezi direct în cap. Dar iată că şi cei mai deştepţi şi groşi la cont oameni din acest prim sport planetar au dificultăţi în a citi cărţi şi dau impresia că se ghidează mai mult după cititul în stele. Şi am senzaţia că de o vreme tot aşteaptă, săracii, ca unele dintre ele să se alinieze. Ca ei să nu se alieneze. Să iasă din cărţi de tot şi să intre în curgerea dulce, molcomă a unor sfere mai înalte, de unde a pierit orice zbatere şi împieliţată concurenţă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.