Farul va cîștiga Liga Campionilor?

Publicat în Dilema Veche nr. 1002 din 22 iunie – 28 iunie 2023
IMG 8779 jpeg

Negreşit, atunci cînd prima navă spaţială românească va ajunge pe Marte. Atenţie! Nu primul român care va atinge Planeta Roşie, că asta, într-un viitor nebănuit, se poate întîmpla, ci prima navă românească. Atunci va lua şi echipa lui Hagi trofeul cel mai valoros de club, probabilitatea e aceeaşi. Nu e o glumă, e o chestiune cît se poate de logică. Faptul că o echipă de aici a izbutit să ajungă la acea cupă acum aproape patru decenii trebuie acordat cu spusa Emmei Răducanu care declara de curînd că poate ar fi fost mai bine să nu cîştige US Open, dat fiind că de atunci a avut numai belele. La fel şi în fotbal. E posibil să produci o surpriză şi mai apoi să crezi că raţiunea existenţei planetelor e să se alinieze pentru tine. Cînd iei lumea pe nepregătite, aproape orice e posibil. După care e vorba despre organizare, continuitate, constanţă, adaptare, toate chestiile astea plictisitoare care fac ca unele organisme să supravieţuiască, iar altele să devină hrană pentru plante sau pentru viermi. În anii ’70-’80, cînd se intersecta politica de stat socialist-heirupistă în sport cu un anumit entuziasm naţional, românii au cîştigat marile cupe ale handbalului, voleiului, fotbalului, au transformat discipline, au născut zeiţe, precum cea de la Montréal. Am pus steagul pe acest munte şi ne-am oprit. Şi de atunci tot acolo stăm. Căci au venit întunericul ultimilor ani de dictatură, fărîmiţarea şi „fiecare pentru el” de după ’89, încîlcirea iţelor, despicarea cluburilor istorice în mai multe şi mai slabe, România pe persoană fizică, acapararea unor simbluri de către noii bogaţi (între care unii erau chiar vechi) şi atîrnarea lor la brăcinari ca o sporran, traista aceea cu ciucuraşi purtată de scoţieni la kilt. Din toate astea a rezultat un fotbal în care totul, privit la dimensiune istorică, pare aiurea, fără cap şi coadă, un sport părăsit de ţelurile lui principale, care sînt a crea fascinaţie, excelenţă şi bani. La noi creează în mare parte frustrări, plafonări crase şi insolvenţe. O să ziceţi: da, dar Hagi e altceva! O fi, dar trăieşte şi el în aceeaşi lume, e influenţat de tot ce-i pe lîngă el şi, chiar dacă e animat de principii şi reguli sănătoase, are şi el limitele lui, încăpăţînările care îl penalizează periodic. La capăt, adevărul e că nici cluburi mult mai bine dezvoltate nu pot visa la Champions League, care e un soi de rezervaţie naturală a miliardarilor. Farul nu poate lumina mai mult de a treia competiţie europeană, al cărei nume nici nu vreau să-l mai scriu, că sună ca o întrecere în sufragerie. Fotbalul e sport al nobililor. Democraţia, incluziunea funcţionează doar pînă la porţile lui. După care trage la poartă cine poate. Şi scapă la fel.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stewart Rhodes, liderul Oath Keepers Foto AP jpg
Fondatorul grupului Oath Keepers a venit la Capitol Hill după ce a fost eliberat din închisoare, la ordinul lui Trump
Stewart Rhodes, fondatorul grupului Oath Keepers, care a orchestrat atacul asupra Congresului SUA pe 6 ianuarie 2021, a venit miercuri la Capitol Hill după ce a fost eliberat din închisoare în urma ordinului de clemenţă al preşedintelui Donald Trump.
Afis Interferente Istorie militara ianuarie 2025 (1) jpg
Conferință dedicată împlinirii a 550 de ani de la Bătălia de la Vaslui
Conferință dedicată împlinirii a 550 de ani de la Bătălia de la Vaslui
test jpg
Test exclusiv pentru genii! Mută un băț de chibrit pentru ca ecuația să fie corectă
Este un test de inteligență care, deși pare a fi destul de simplu la prima vedere, este, de fapt, mult mai dificil decât am crede!
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
Ce spune un istoric despre românii care ar alege un președinte naționalist: „Există o tendință de întoarcere spre propriile dureri și nevoi”
Aproape 70% dintre români ar vota un candidat naţionalist pentru funcţia de preşedinte al țării, o persoană care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională, relevă un sondaj INSCOP, prezentat zilele trecute. Însă, cunosc, oare, românii ce înseamnă cu adevărat naționalismul?
WhatsApp Video 2025 01 17 at 18 11 46 mp4 thumbnail png
O fata moartă bântuie familia Lucescu. Tatăl ei, cioban din Otopeni, stinge televizorul la știrile sportive: „Nu pot să-i iert!”
Din 1991, de când i-a murit fiica în accident auto, Lincu Miu, 85 de ani, are un dinte împotriva familiei Lucescu, fiul Răzvan (55 de ani) și tatăl Mircea (79 de ani).
Orasul Uricani Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (97) jpg
De ce mulți români fug de blocurile comuniste: „Găsești vecini cu zero inițiative și zero posibilități. Dar se cred la ei pe moșie”
Construite în ritm alert începând din anii ‘50, pentru milioanele de români care și-au părăsit satele sărăcite de colectivizare pentru a începe o nouă viață orașele aflate în plină expansiune industrială „blocurile comuniste”, acum cu o vechime de zeci de ani, îi intrigă pe numeroși români.
Parcare cu panouri solare FOTO Shutterstock
Europa a produs mai multă electricitate din soare decât din cărbune. „Energia solară este steaua în ascensiune”
Europa a produs, în 2024, mai multă energie electrică din soare decât din cărbune. Analiştii sunt de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziţia către energia curată.
islanda  jpg
Țara din Europa în care educația, sănătatea și electricitatea sunt gratuite. Aici nu există armată, McDonalds și nici închisoare
Islanda este țara în care educația și sănătatea sunt gratuite. Nu există McDonalds și nici închisoare. Clinicile private nu există pentru că nu este nevoie de ele. Spitalele publice oferă servicii medicale excelente. landa este una dintre puținele țări din Europa care folosește încălzirea urbană.
alimente inima jpg
Ce trebuie să eviți să consumi pentru o inimă sănătoasă
Este nevoie de o serie de comportamente și practici pentru a proteja sănătatea inimii. Moștenirea genetică și istoricul familial joacă și ele un rol important, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru sănătatea noastră pe termen lung.