Farul lui Hagi luminează tot mai tare? Are combustibil special?

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
IMG 8779 jpeg

Hagi e un nebun. Mă refer la definiţia a cincea din dexonline. „Care nu are limite, margini, măsură.“ Hagi scapă radarului, e un OZN, nu e din legea lumii ăsteia, deşi a fost nevoit să o urmeze de cîteva ori, de exemplu atunci cînd a acceptat un cadou srîmb ca să scape de la o retrogradare, a făcut-o cu nonşalanţa unui copil care priveşte doar spre aventurile viitoare cînd sare din mers, fără bilet, într-un tamvai în care funcţionari, militari, poliţişti, pensionari mergînd de niciunde către niciunde îl privesc fie cu drag, gata să-l ascundă de controlor, fie cu pizma pe care ratarea o zămisleşte dinaintea unei vieţi ţîşnind către stele. Hagi e un nebun. E un alchimist pierdut în vrăjile sale, de aceea cînd scoate capul pe uşa laboratorului îl privim fix aşa, ca pe un nebun care, ameţit de experimente, înşiruie cuvinte aiurea pentru ca puţin mai tîrziu să ne arate ultima lui facere şi să ne lase cu gura căscată. Sigur, atunci cînd nu aruncă în aer laboratorul. S-a mai întîmplat. Acum pare că a găsit iar formula corectă după multe rătăciri – a început sezonul cu o idee de echipă şi cu nişte jucători, unii abia aduşi, apoi a renunţat la ei şi a adus alţii, apoi a promovat alţii din şcoala proprie şi asta în timp ce ataca în toate meciurile pe toată lumea de ai fi zis că după fiecare partidă vine sfîrşitul lumii. Ne-am crucit, am zis că o să cadă rău. Apoi ne-am crucit iar (ce să facem, aşa-i la fotbal) şi am zis că n-o să ţină. Dar uite că ţine. La cinci etape de final e pe primul loc cu distanţă de mai bine de o victorie faţă de urmăritoare, CFR şi FCSB. Care se bat între ele, se bat în influenţe, în patroni şi mai ales în arbitri, şi Hagi mai are puţin şi îi pupă din mers. E în fotbalul lui un soi de mers pe sîrmă fără plasă de siguranţă – tot înainte, uraaa! Şi cumva gloanţele letale îl ocolesc. Filozofia lui e cristalină ca o zi cu soare în plin îngheţ: în fotbal trebuie să joci fotbal. Ştiu, sună a un „hagism“ dintre acelea de care rîdem frecvent, dar cam asta e, restul sînt amănunte, nu că n-ar conta, dar principiul e cel mai important, dacă tot sîntem pe lumea asta şi ne-am apucat de o joacă plătită regeşte, atunci măcar să jucăm. Hagi, nebunul, e singurul care practică pînă la capăt lucrul cel mai normal de pe lume: respectul pentru meserie. Şi pentru cei care „dau banu’“. Nu ştie decît să facă spectacol, la meciurile lui mergi ca la un film de acţiune în care, bonus suprem, nu învinge mereu eroul pozitiv. De aceea poate că nu va cîştiga acest campionat, ci ceva mai important: admiraţia pentru artist. După aceea, ne putem distra de panseurile, naivităţile, îmbufnările şi iluminările lui. Dar numai după. 

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.