Farse judiciare

Publicat în Dilema Veche nr. 109 din 23 Feb 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Procesele dictatorilor au devenit un fel de spectacol plicticos care nu îi amuză pe spectatori şi nu satisfac victimele. Cînd venea vorba despre Hitler, Churchill voia o execuţie sumară: "Orice proces s-ar transforma într-o farsă" - zicea el. Avea dreptate. Procesul lui Saddam Hussein contribuie desigur la micşorarea staturii acuzatului şi a clicii lui: atotputernicii de ieri sînt reduşi la dimensiunea de oameni ceva mai răi decît alţii, dar nici acuzatorii nu izbutesc să colecteze mînia în numele căreia aceste procese au fost iniţiate. Arhivele procesului conţin 1.200.000 de pagini: 50.000 de transcrieri, 1.250 de probe, fotografii, hărţi, documente cu ştampila "oficial", "secret de apărare", 200 de înregistrări video, 2.256 de mărturii scrise. Au fost audiaţi 340 de martori: 296 ai acuzării şi 44 de partea acuzatului. Nu s-a dovedit nimic. Legitimitatea curţii este pusă sub semnul îndoielii, aceeaşi tactică este adoptată şi de Slobodan Miloşevici. De patru ani, în fiecare zi a procesului, acuzatul se instalează în boxă, un soldat îi toarnă puţină apă în pahar şi verifică din obişnuinţă perechea de cătuşe agăţată de centură. Slobodan Miloşevici îşi pune căştile: dezbaterile se duc simultan în engleză, franceză, bosno-croato-sîrbă, aprodul anunţă intrarea judecătorilor, Slobodan Miloşevici se ridică în picioare şi şedinţa poate începe. Aşa cum observa Stéphanie Maupas în Le Monde (12-13 februarie 2006), "acest proces-fluviu se supune aceluiaşi ceremonial, repetat la nesfîrşit, dă penibila senzaţie a imobilităţii". Miloşevici nu se poartă altfel decît la congresele partidului unde şi-a trăit viaţa: în formularea întrebării e cuprins şi răspunsul aşteptat, nu renunţă chiar cînd e întrerupt, revine pînă cînd îi extenuează pe toţi: pe judecători, pe martori, pe ascultători şi, dacă răspunsul nu e cel aşteptat, afirmă mînios că procesul e plătit de cei "care au pus la cale crimele împotriva ţării mele şi a poporului său şi sînteţi plătiţi pentru asta". Între timp s-a aflat că lui Miloşevici nu-i place să se scoale devreme, că vorbeşte două limbi străine şi că a promis că nu o să se sinucidă. Declaraţia a apărut cînd presa a evocat acest precedent familial. Dacă nu se sinucide, dacă tribunalul nu are cum să pronunţe condamnarea la moarte, el va trăi pînă la adînci bătrîneţi, evocînd momentele cînd era o vedetă: a politicii, a războiului, a justiţiei. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Din istoria cozonacului: de la pufosul din „La Medeleni“ la economicosul comuniștilor, copt pe ambalajele de la unt
Unul dintre cele mai iubite deserturi, care împletește religia cu laicul, tradiția cu inovația și care mereu are miros de copilărie, este cozonacul. „Weekend Adevărul“ vă conduce în câteva puncte-cheie ale istoriei acestei prăjituri.
image
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic nutriționist
Medicii subliniază că, pentru a îmbunătăți sănătatea și starea de bine, este crucial să înțelegem cum să bem corect apă în timpul zilei pentru a ne asigura că organismul primește hidratarea necesară
image
Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia
Ceapa verde este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în sezonul de primăvară. Puțini știu însă că, pe lângă gustul pe care îl are, leguma oferă și beneficii importante pentru sănătate

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.