Fără ticăloși, proști și lași

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Binili învinge jpeg

De ceva vreme îmi bat capul cu un primar prostovan și cam ticălos și cu un consiliu la fel, dominat de PSD, UNPR și partidul lui Vanghelie. Primăria sectorului 5 a făcut nenumărate mîrlănii în ultimii ani. De ceva vreme a hotărît să mă împiedice să continuu ceea ce fac de mulți ani, voluntar, pe banii mei. Au hotărît ei că e riscant să ajut copiii din cel mai nenorocit ghetou din București pentru că devin prea popular în cartier.

La temele noastre de la sfîrșitul săptămînii vin acum vreo 80 de copii între 8 și 16 ani și încă vreo 20-25 de preșcolari. Îi îmbrăcăm, îi încălțăm, le dăm să mănînce și, în plus, mai asigurăm și rechizite școlare, servicii medicale, reparații, urgențe și tot ce mai e nevoie pentru niște copii și familii foarte nevoiașe. Facem asta de vreo zece ani, iar de cinci ani sîntem din ce în ce mai mulți. În ultimele două duminici am fost nevoiți să facem temele pe bordură, căci școala ne-a închis cele patru săli de clasă care și ele nu erau de-ajuns pentru copii și pentru cei 40-50 de voluntari. Că doar domnul primar PSD se poate pișa pe cine vrea el, într-o bună tradiție a partidului. Doamnei directoare îi este frică să nu-și piardă scaunul, așa că interesul copiilor se poate duce și el dracului, important este să nu folosim sălile de clasă, că nu scrie la protocol. Mai sînt și ceva ONG-uri superpreocupate de făcut niște bani și de preaslăvirea domnului primar care face posibilă ninsoarea cu bani. Și ele au trecut prin procesul de scoatere a coloanei vertebrale.

Am crezut că ar fi o idee bună să vorbesc la Cotroceni. Loc glorios, unde locuiește salvatorul normalității neamului și marele iubitor de educație. Am zis să-i sugerez că ar fi putut să ne invite la Cotroceni să facem temele acolo. În acest fel, fostul profesor de fizică și marele om de stat ar fi dovedit, din punctul meu de vedere, că îi pasă de-adevăratelea de educație și că nu e robotul arogant despre care tot discutăm. Și din punct de vedere al comunicării politice ar fi fost o lovitură bună. Se pare că l-a durut în schiuri. Consilierul domnului pe educație este o doamnă de toată isprava, totuși.

Nu am fost în sfera preocupărilor dînsului și, uite așa, rapid, a pierdut cîteva sute de voturi. În schimb, șeful filialei PNL Sector 5 a fost exact așa cum mi-aș imagina eu un politician responsabil, căruia îi pasă și vrea să facă ceva.

M-am gîndit că ar fi minunat dacă am putea să scăpăm de ticăloșii, lașii și proștii de care sînt pline instituțiile de stat și clasa politică.

Partea bună e că m-am hotărît să fac ceva ce nu am crezut că sînt în stare. O să-mi fac mutație în sectorul 5, o să-mi iau liber o lună înainte de alegerile locale și o să fac campanie pentru PLUS, USR și PNL.

Cum cred că s-ar putea cîștiga:

– Un singur mandat. Primarul ar trebui să se preocupe de reforma unei administrații catastrofale și nu de concursuri de popularitate. Dacă face treabă bună poate să se ducă în Parlament sau să revină la profesia lui.

– Primarul și consilierii locali vor dona toți banii primiți din salarii pentru a îmbunătăți situația celor mai nevoiașe familii. Un om care a avut succes profesional serios poate să trăiască cîțiva ani fără salariul – și așa cam nesimțit – de la primărie.

– Toate cheltuielile primăriei, toate întîlnirile și toate contractele vor fi total transparente. Zero clauze de confidențialitate.

– Camere video cu sunet peste tot unde există interacțiune cu cetățenii și în cabinetul primarului cu emitere 24 de ore din 24, căci lucrăm în interesul cetățeanului și nu al șmecherilor.

– Zero angajări pe linie de partid. Zero contracte cu firme care au avut contracte multiple cu primăria sau contracte acordate direct.

– Reforma profundă a primăriei pe baza unor indicatori de performanță meniți să asigure servicii cît mai eficiente. Infrastructură pentru o capitală europeană.

– Toate angajările făcute meritocratic de comisii independente de experți.

– Reducerea cu minimum 30% a cheltuielilor actuale ale primăriei și investiții majore în siguranța cetățeanului (eliminarea clanurilor de interlopi) și în bună­starea (cu o prioritate pe educație) copiilor.

– Zero concerte și paranghelii pentru a promova primăria. Bugetul de PR al primăriei va fi total realocat pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile din sectorul 5.

– Școli mult mai performante, po­si­bilități de a face mult mai mult sport, posibilitatea unor mese calde și a unui ajutor pentru cei mai dezavantajați.

– Prezentarea unui plan minimal cu date la 100 de zile, un an, doi ani, trei ani. Neatingerea planului minimal la timp va duce automat la demisia primarului și a echipei lui.

– O coaliție informală a PLUS, USR, PNL care să prezinte o echipă pentru primărie cu CV-uri foarte bune. Validarea acestei echipe ar trebui să fie făcută inițial de experți independenți și apoi de partide.

– Un slogan dur. Nu cu fericire, nu cu normalitate, nu cu îndrăznește. Ceva clar și explicit. Cam cum este titlul.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.