Fără ticăloși, proști și lași

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Binili învinge jpeg

De ceva vreme îmi bat capul cu un primar prostovan și cam ticălos și cu un consiliu la fel, dominat de PSD, UNPR și partidul lui Vanghelie. Primăria sectorului 5 a făcut nenumărate mîrlănii în ultimii ani. De ceva vreme a hotărît să mă împiedice să continuu ceea ce fac de mulți ani, voluntar, pe banii mei. Au hotărît ei că e riscant să ajut copiii din cel mai nenorocit ghetou din București pentru că devin prea popular în cartier.

La temele noastre de la sfîrșitul săptămînii vin acum vreo 80 de copii între 8 și 16 ani și încă vreo 20-25 de preșcolari. Îi îmbrăcăm, îi încălțăm, le dăm să mănînce și, în plus, mai asigurăm și rechizite școlare, servicii medicale, reparații, urgențe și tot ce mai e nevoie pentru niște copii și familii foarte nevoiașe. Facem asta de vreo zece ani, iar de cinci ani sîntem din ce în ce mai mulți. În ultimele două duminici am fost nevoiți să facem temele pe bordură, căci școala ne-a închis cele patru săli de clasă care și ele nu erau de-ajuns pentru copii și pentru cei 40-50 de voluntari. Că doar domnul primar PSD se poate pișa pe cine vrea el, într-o bună tradiție a partidului. Doamnei directoare îi este frică să nu-și piardă scaunul, așa că interesul copiilor se poate duce și el dracului, important este să nu folosim sălile de clasă, că nu scrie la protocol. Mai sînt și ceva ONG-uri superpreocupate de făcut niște bani și de preaslăvirea domnului primar care face posibilă ninsoarea cu bani. Și ele au trecut prin procesul de scoatere a coloanei vertebrale.

Am crezut că ar fi o idee bună să vorbesc la Cotroceni. Loc glorios, unde locuiește salvatorul normalității neamului și marele iubitor de educație. Am zis să-i sugerez că ar fi putut să ne invite la Cotroceni să facem temele acolo. În acest fel, fostul profesor de fizică și marele om de stat ar fi dovedit, din punctul meu de vedere, că îi pasă de-adevăratelea de educație și că nu e robotul arogant despre care tot discutăm. Și din punct de vedere al comunicării politice ar fi fost o lovitură bună. Se pare că l-a durut în schiuri. Consilierul domnului pe educație este o doamnă de toată isprava, totuși.

Nu am fost în sfera preocupărilor dînsului și, uite așa, rapid, a pierdut cîteva sute de voturi. În schimb, șeful filialei PNL Sector 5 a fost exact așa cum mi-aș imagina eu un politician responsabil, căruia îi pasă și vrea să facă ceva.

M-am gîndit că ar fi minunat dacă am putea să scăpăm de ticăloșii, lașii și proștii de care sînt pline instituțiile de stat și clasa politică.

Partea bună e că m-am hotărît să fac ceva ce nu am crezut că sînt în stare. O să-mi fac mutație în sectorul 5, o să-mi iau liber o lună înainte de alegerile locale și o să fac campanie pentru PLUS, USR și PNL.

Cum cred că s-ar putea cîștiga:

– Un singur mandat. Primarul ar trebui să se preocupe de reforma unei administrații catastrofale și nu de concursuri de popularitate. Dacă face treabă bună poate să se ducă în Parlament sau să revină la profesia lui.

– Primarul și consilierii locali vor dona toți banii primiți din salarii pentru a îmbunătăți situația celor mai nevoiașe familii. Un om care a avut succes profesional serios poate să trăiască cîțiva ani fără salariul – și așa cam nesimțit – de la primărie.

– Toate cheltuielile primăriei, toate întîlnirile și toate contractele vor fi total transparente. Zero clauze de confidențialitate.

– Camere video cu sunet peste tot unde există interacțiune cu cetățenii și în cabinetul primarului cu emitere 24 de ore din 24, căci lucrăm în interesul cetățeanului și nu al șmecherilor.

– Zero angajări pe linie de partid. Zero contracte cu firme care au avut contracte multiple cu primăria sau contracte acordate direct.

– Reforma profundă a primăriei pe baza unor indicatori de performanță meniți să asigure servicii cît mai eficiente. Infrastructură pentru o capitală europeană.

– Toate angajările făcute meritocratic de comisii independente de experți.

– Reducerea cu minimum 30% a cheltuielilor actuale ale primăriei și investiții majore în siguranța cetățeanului (eliminarea clanurilor de interlopi) și în bună­starea (cu o prioritate pe educație) copiilor.

– Zero concerte și paranghelii pentru a promova primăria. Bugetul de PR al primăriei va fi total realocat pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile din sectorul 5.

– Școli mult mai performante, po­si­bilități de a face mult mai mult sport, posibilitatea unor mese calde și a unui ajutor pentru cei mai dezavantajați.

– Prezentarea unui plan minimal cu date la 100 de zile, un an, doi ani, trei ani. Neatingerea planului minimal la timp va duce automat la demisia primarului și a echipei lui.

– O coaliție informală a PLUS, USR, PNL care să prezinte o echipă pentru primărie cu CV-uri foarte bune. Validarea acestei echipe ar trebui să fie făcută inițial de experți independenți și apoi de partide.

– Un slogan dur. Nu cu fericire, nu cu normalitate, nu cu îndrăznește. Ceva clar și explicit. Cam cum este titlul.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.