Fără cuvinte

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
„Cu bule“ jpeg

Sînt momente în care e foarte greu să mai vorbești despre cuvinte, despre limbaj și comunicare. Nu pentru că nu s-ar desfășura un război al cuvintelor manevrate de strategiile propagandei sau pentru că nu ar exista cuvinte ale solidarității, capabile să exprime emoții neașteptat de profunde, ci pentru că toate acestea sînt suficient de evidente ca să nu mai fie nevoie să le comentezi ‒ și pentru că rămîn în urma și în umbra faptelor.

Sigur, trăim zile în care minciuna este atît de evidentă încît pare suprarealistă și amintește de vechi bancuri aparent absurde; contradicțiile se succed fără tranziție și fără justificări raționale, anunțurile „Noi nu am atacat niciodată” și „Nu vom ataca” sînt urmate aproape imediat de atac. Minciuni de un fel special sînt cele produse prin folosirea ca etichete descriptive a unor cuvinte conotative devenite insulte, apte să trezească emoții negative. Cazul emblematic și scandalos este cel al termenului denazificare, prin care regimul rus a oferit o interpretare aberantă a realității, în care adversarii dictaturii și apărătorii propriei țări au devenit automat naziști. (Termenii nazist și drogat ne amintesc, de altfel, evocarea legionarilor și a drogaților în discursul antidemocratic din 1990 din România.) Eufemismele politice ‒ folosite nu pentru a proteja sensibilități, ci pentru a prezenta într-o formă atenuată realități brutale și pentru a justifica propriile acțiuni ‒ sînt la fel de evidente și au fost semnalate imediat de jurnaliști și de comentatorii politici: operațiunea militară specială substituie termeni ca invazie și război, iar formula forțele de descurajare maschează referirea la armele nucleare. În primul caz, decodarea a fost la îndemîna oricui, pentru că actele de agresiune au dezvăluit natura „operațiunii”. Astfel, eufemismul nu a funcționat ca mijloc de veritabilă mascare a realității, ci mai ales ca semn de putere și indiciu de aliniere: impus cu forța în interiorul unui regim dictatorial (în care termenul război este interzis) și ales ca semn de poziționare ‒ în discursul diplomatic, de către politicieni sau de către comentatori cu poziție ambiguă. A vorbi fără ironie de operațiune militară apare, în momentul de față, ca semn al acceptării tacite a discursului impus de agresor. În cazul forțelor de descurajare – formulă folosită în discursul de acum cîteva zile al președintelui rus ‒, decodarea imediată de către comentatori a eufemismului (impus în terminologia politico-militară) a fost necesară, pentru că altminteri publicul larg probabil că nu ar fi înțeles amenințarea. De altfel, spațiul public a redescoperit brusc cuvinte și expresii prezente predominant în cărțile de istorie sau în știrile despre lupte depărtate în spațiu: Blitzkrieg, tranșee, asediu, arme letale etc. Terminologia militară ‒ care impregnează tot mai mult discursul politic democratic și mass-media ‒ cuprinde expresii tulburătoare prin asocierea lor cu unele cuvinte ale vieții curente, purtătoare de conotații predominant pozitive. Terminologia standard nu mai transmite în acest caz o clară intenție eufemistică, dar neliniștește prin „normalizarea” stării de război: silozurile nucleare par desprinse din firescul agroalimentar, iar rachetele de croazieră evocă vacanțe ideale pe nave de croazieră. Lansatoarele de rachete incendiare sînt desemnate sinistru cu numele unui personaj din cărțile pentru copii ‒ Buratino.

Situația actuală pune la îndoială clișeele normalității: nu se rezolvă totul prin comunicare, nu se poate negocia cu adevărat cu forța brutală, în condiții de amenințare și lipsă de încredere. Situațiile-limită elimină ca prin farmec hiperbolele stupide ale presei de pînă ieri (cînd o banală știre politică era prezentată bombastic de unii jurnaliști ca nucleară) și redau cuvintelor esențiale un conținut concret (crimă, moarte, suferință, frică); în fața rezistenței demonstrate de victimele agresiunii pot fi pronunțate fără ezitare, cu admirație, vorbe mari, ca eroism. Faptele sînt oricum mai importante decît discursurile sau cuvintele care le însoțesc.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.