Fanii Rapidului scandează împotriva Cristinei Neagu injurios şi homofob, cei dinamovişti o susţin scandînd rasist. Clubul Rapid ia apărarea fanilor săi, clubul Dinamo tace. Galeriile conduc cluburile?

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
IMG 8779 jpeg

În sportul românesc, şi prin extindere în România, a izbucnit un război între ceea ce unii numesc bun-simţ, civilizaţie, incluziune, toleranţă, iar alţii jug al corectitudinii politice, antinaţionalism, distrugere a valorilor tradiţionale. Nu e un conflict unic în lume. În SUA, unul asemănător a dus la asaltul asupra miezului democraţiei care este Congresul. La noi, nişte băieţi cu muşchi, voci puternice şi limbi necenzurate asaltează arenele. Au oprit un meci de fotbal, o operaţiune 100% reuşită: de la acel eveniment încoace sînt căutaţi vinovaţi peste tot, mai puţin în rîndurile lor. Apoi, la meciul de handbal din Cupă Rapid-CSM, galeria giuleşteană a luat-o la ţintă pe cea mai bună handbalistă română. I-au dat şi despre familie, şi cu tentă homofobă. Justificările publice ale liderului de galerie: Neagu a acuzat Rapidul că fură (fals – n.a.), bărbatul şi femeia au drepturi egale (adică au dreptul la aceleaşi scabroşenii – n.a.) şi „au fost înjurături frumoase, noi respectăm valorile pe care le considerăm noi valori”. Nu încercaţi să vă imaginaţi cum ar suna înjurăturile care nu sînt frumoase!

La o zi după aceea, clubul CS Rapid – club de stat, atenţie! – a emis un comunicat alambicat, o ciorbă lungă în care străluceşte acestă perlă: „Galeria Rapidului nu a intrat în conflict cu marea handbalistă Cristina Neagu, ci cu omul Cristina Neagu”. Abisal. În mod normal, o astfel de înşiruire pusă pe o hîrtie ar trebuie să se autodistrugă instantaneu, să intre în combustie spontană. Se spune că hîrtia suportă orice. Dar asta e dincolo de orice. E, de fapt, un mişto ieftin şi şmecheresc de gang.

În fine, băieţii şi fetele din galeria lui Dinamo, după ce au aplaudat-o pe Neagu ca răspuns la tratamentul la care fusese supusă, le-au făcut rapidiştilor celebra serenadă: „La ţigani, m..e la ţigani!”. De această dată, nimic la reacţii. De la nimeni. De la Neagu, care ar fi trebuit poate să bată un obraz. De la CS Dinamo, care ar fi fost obligat să iasă măcar de ochii lumii cu un „Aşa nu, băieţi!”. Dar nu, nimic, nada, rien de rien. Je ne regrette rien. Cînd colegii de la Digi Sport au încercat să ia o reacţie de la şeful CS Rapid, acesta i-a trimis la şeful de galerie. Deci, e clar. În acest moment, aceste cluburi, nu că ar fi singurele, stau sub bocancul unor grupări de literaţi, eminesci colectivi vărsînd peste terenuri, arene şi societate lăturile care ne trag pe toţi înapoi în peşteri. Cu complicitatea oficialilor plătiţi din bani publici. Ăsta stat paralel! De fapt, e perpendicular. Perpendicular pe toată România ale cărei valori nu sînt vorba groasă şi palma grea. Cît o mai fi rămas din ea.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.