„Familia extinsă” şi „familionul”

6 mai 2020
„Cu bule“ jpeg

E folosită tot mai des, în ultima vreme, formula – calchiată din engleză – familie extinsă. Cît timp expresia rămîne în jargonul antropologic şi sociologic, totul e în regulă: terminologiile trebuie să fie specializate şi internaţionalizate, cît mai asemănătoare, în ciuda diferenţelor dintre limbi. Atunci cînd intră în uzul curent, formula mi se pare totuşi destul de nepotrivită, pentru că riscă să sugereze în română altceva decît îşi propune. În vorbirea de toate zilele, termenul familie este folosit de obicei pentru a include toate rudele posibile, înglobînd nepoţi, veri, unchi şi mătuşi, bunici şi străbunici. E greu de spus ce ar mai putea fi extins faţă de o asemenea acoperire semantică. Sensul specializat al sintagmei porneşte, evident, de la o altă accepţie a familiei, cu referire la nucleul compus doar din părinţi şi copii.

În dicţionarul academic – Dicţionarul limbii române, Litera F (1934) –, primul sens consemnat pentru cuvîntul familie (împrumut modern, cu surse multiple din franceză, italiană şi latină) este „totalitatea celor uniţi prin sînge ori alianţă; neam”; la această accepţie generală se adaugă un subsens specializat: „soţul, soţia şi copiii lor”. Şi în alte dicţionare interbelice găsim aceeaşi ordonare a sensurilor: la Şăineanu, în Dicţionarul universal al limbii române (ed. a VI-a, 1929), familia era definită ca alcătuită din „toate persoanele de același sînge, ca: copii, frați, nepoți”. I.-A. Candrea (Dicţionarul enciclopedic Cartea Românească, 1931) oferea o listă şi mai detaliată: „toate rudele de acelaşi sînge sau prin alianţă, ca tatăl, mama, fraţi, surori, copii, unchi, mătuşi, nepoţi, veri, cumnaţi etc.”. Definiţiile s-au schimbat după 1945, odată cu obsesia rigorii ştiinţifice şi a corectitudinii ideologice:  în Dicţionarul limbii române literare contemporane (1955-57), familia era descrisă în primul rînd ca „formă de organizare a vieții în comun a oamenilor, constînd din grupul alcătuit din soți și copii”; cu unele mici variaţii, aceasta va rămîne definiţia principală din DEX: „formă socială de bază, realizată prin căsătorie, care unește pe soți (părinți) și pe descendenții acestora (copiii necăsătoriți)”.

Potrivit uzului curent, diferit de accepţiile specializate, nu e nevoie să numim familie extinsă ansamblul rudelor; mai curînd ar trebui să considerăm grupul alcătuit doar din părinţi şi copii o familie restrînsă. Noua sintagmă se răspîndeşte însă în limbajul presei, al publicităţii şi chiar în comentariile online: G.B. a făcut «calendarul nunților» în familia extinsă!” (cancan.ro). Cu un adaos de preţiozitate, copiii nu mai petrec vacanţa la bunici sau la neamuri, ci în familia extinsă: „Copiii iubesc vacanțele cu familia extinsă” (revistacariere.ro). Pandemia e prilejul pentru invocarea familiei extinse în numeroase recomandări: „Nu ne mai întîlnim la mese cu familia extinsă, nici cu prietenii, pentru o vreme” (lidl.ro); „este recomandat să nu se petreacă sărbătorile cu familia extinsă” (zilesinopti.ro); „dacă nu pot să mă văd cu familia extinsă, măcar să le fac un cadou” (zoso.ro).

Există şi un corespondent parţial al „familiei extinse”, în stilul colocvial: familion, definit în Micul dicţionar academic ca „familie mare” şi „familie reunită”. Echivalarea e oarecum forţată, pentru că familion, ca sinonim ironic şi vag depreciativ al termenului familie, nu desemnează doar „familia extinsă”. Nota peiorativă se asociază însă, prototipic, cu iritarea faţă de dimensiunile excesive ale familiei; nu întîmplător, cuvîntul apare cel mai adesea însoţit un tot intensificator: tot familionul. Termenul a fost semnalat de Alexandru Graur, în 1947, în revista Bulletin linguistique, într-un articol despre „limbile amestecate”, ca exemplu de pseudo-franţuzism (asemănător cu furculision). Graur afirma că familion era frecvent în limbajul colocvial bucureştean („am venit cu tot familionul”), fiind probabil cunoscut şi în alte zone. Cuvîntul a fost înregistrat şi de D. Udrescu, în Glosar regional Argeş (1967), ca sinonim glumeţ pentru familie: „A plecat la plimbare (cu) tot familionul, cu toată cemetia”. Sînt numeroase şi atestările literare: „gineri, nepoţi şi tot familionul aveau locul lor viitor bine stabilit” (Paul Georgescu, Geamlîc, 1988); „veterinarul a venit cu tot familionul, cu nevasta, fiica, plus alţi doi veri de gradul II-III” (Sorin Stoica, O limbă comună, 2005) etc. În Micul dicţionar academic se sugerează şi o posibilă sursă externă a cuvîntului: augmentativul italienesc famigliona, cu acelaşi sens („familie mare”).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.