„Familia extinsă” şi „familionul”

6 mai 2020
„Cu bule“ jpeg

E folosită tot mai des, în ultima vreme, formula – calchiată din engleză – familie extinsă. Cît timp expresia rămîne în jargonul antropologic şi sociologic, totul e în regulă: terminologiile trebuie să fie specializate şi internaţionalizate, cît mai asemănătoare, în ciuda diferenţelor dintre limbi. Atunci cînd intră în uzul curent, formula mi se pare totuşi destul de nepotrivită, pentru că riscă să sugereze în română altceva decît îşi propune. În vorbirea de toate zilele, termenul familie este folosit de obicei pentru a include toate rudele posibile, înglobînd nepoţi, veri, unchi şi mătuşi, bunici şi străbunici. E greu de spus ce ar mai putea fi extins faţă de o asemenea acoperire semantică. Sensul specializat al sintagmei porneşte, evident, de la o altă accepţie a familiei, cu referire la nucleul compus doar din părinţi şi copii.

În dicţionarul academic – Dicţionarul limbii române, Litera F (1934) –, primul sens consemnat pentru cuvîntul familie (împrumut modern, cu surse multiple din franceză, italiană şi latină) este „totalitatea celor uniţi prin sînge ori alianţă; neam”; la această accepţie generală se adaugă un subsens specializat: „soţul, soţia şi copiii lor”. Şi în alte dicţionare interbelice găsim aceeaşi ordonare a sensurilor: la Şăineanu, în Dicţionarul universal al limbii române (ed. a VI-a, 1929), familia era definită ca alcătuită din „toate persoanele de același sînge, ca: copii, frați, nepoți”. I.-A. Candrea (Dicţionarul enciclopedic Cartea Românească, 1931) oferea o listă şi mai detaliată: „toate rudele de acelaşi sînge sau prin alianţă, ca tatăl, mama, fraţi, surori, copii, unchi, mătuşi, nepoţi, veri, cumnaţi etc.”. Definiţiile s-au schimbat după 1945, odată cu obsesia rigorii ştiinţifice şi a corectitudinii ideologice:  în Dicţionarul limbii române literare contemporane (1955-57), familia era descrisă în primul rînd ca „formă de organizare a vieții în comun a oamenilor, constînd din grupul alcătuit din soți și copii”; cu unele mici variaţii, aceasta va rămîne definiţia principală din DEX: „formă socială de bază, realizată prin căsătorie, care unește pe soți (părinți) și pe descendenții acestora (copiii necăsătoriți)”.

Potrivit uzului curent, diferit de accepţiile specializate, nu e nevoie să numim familie extinsă ansamblul rudelor; mai curînd ar trebui să considerăm grupul alcătuit doar din părinţi şi copii o familie restrînsă. Noua sintagmă se răspîndeşte însă în limbajul presei, al publicităţii şi chiar în comentariile online: G.B. a făcut «calendarul nunților» în familia extinsă!” (cancan.ro). Cu un adaos de preţiozitate, copiii nu mai petrec vacanţa la bunici sau la neamuri, ci în familia extinsă: „Copiii iubesc vacanțele cu familia extinsă” (revistacariere.ro). Pandemia e prilejul pentru invocarea familiei extinse în numeroase recomandări: „Nu ne mai întîlnim la mese cu familia extinsă, nici cu prietenii, pentru o vreme” (lidl.ro); „este recomandat să nu se petreacă sărbătorile cu familia extinsă” (zilesinopti.ro); „dacă nu pot să mă văd cu familia extinsă, măcar să le fac un cadou” (zoso.ro).

Există şi un corespondent parţial al „familiei extinse”, în stilul colocvial: familion, definit în Micul dicţionar academic ca „familie mare” şi „familie reunită”. Echivalarea e oarecum forţată, pentru că familion, ca sinonim ironic şi vag depreciativ al termenului familie, nu desemnează doar „familia extinsă”. Nota peiorativă se asociază însă, prototipic, cu iritarea faţă de dimensiunile excesive ale familiei; nu întîmplător, cuvîntul apare cel mai adesea însoţit un tot intensificator: tot familionul. Termenul a fost semnalat de Alexandru Graur, în 1947, în revista Bulletin linguistique, într-un articol despre „limbile amestecate”, ca exemplu de pseudo-franţuzism (asemănător cu furculision). Graur afirma că familion era frecvent în limbajul colocvial bucureştean („am venit cu tot familionul”), fiind probabil cunoscut şi în alte zone. Cuvîntul a fost înregistrat şi de D. Udrescu, în Glosar regional Argeş (1967), ca sinonim glumeţ pentru familie: „A plecat la plimbare (cu) tot familionul, cu toată cemetia”. Sînt numeroase şi atestările literare: „gineri, nepoţi şi tot familionul aveau locul lor viitor bine stabilit” (Paul Georgescu, Geamlîc, 1988); „veterinarul a venit cu tot familionul, cu nevasta, fiica, plus alţi doi veri de gradul II-III” (Sorin Stoica, O limbă comună, 2005) etc. În Micul dicţionar academic se sugerează şi o posibilă sursă externă a cuvîntului: augmentativul italienesc famigliona, cu acelaşi sens („familie mare”).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Anda Călin, soția lui Liviu Vârciu, ipostază incediară în vacanța din Grecia. Vedeta și-a arătat toate formele
Liviu Vârciu și Anda Călin se bucură de o binemeritată vacanță în Grecia alături de prietenii lor. În timp ce se bucură de zile însorite, plajă și distracție, cei doi își rezervă timp pentru a imortaliza momente din vacanța lor. Soția lui Liviu Vârciu s-a fotografiat într-o ipostază sexy alături de
copii scoala pandemie jpeg
Copilăria nu mai arată la fel după pandemie. Sănătatea mintală și educația, în declin
După pandemia de COVID-19, în întreaga lume, copiii sunt mai triști, mai puțin activi și tot mai puțin pregătiți pentru viitor. Raportul „Bunăstarea copiilor într-o lume impredictibilă”, publicat de UNICEF trage un semnal de alarmă: copiii se confruntă cu o dublă criză – a sănătății și a educației.
Marine Le Pen a votat pe 9 iunie 2024 FOTO AFP jpg
Marine Le Pen își exprimă „sprijinul deplin” pentru George Simion: „Duminică, poporul român se întâlnește cu propria sa istorie”
Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, a transmis miercuri, 14 mai, faptul că îl susține pe George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc duminică, 18 mai.
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
Minivacanță de Rusalii 2025! Cât costă 2 nopți all-inclusive la hoteluri de 4 stele de la Marea Neagră
Cu aproape o lună înainte de Rusalii, hotelierii scot la bătaie oferte pentru litoral pentru toate buzunarele. Indiferent dacă mergi cu familia sau cu gașca de prieteni, ai de unde alege.
image png
Poliţia Română și structurile MAI ar putea fi dotate cu 5.000 de autoturisme hibrid
Mai multe structuri din Ministerul Afacerilor Interne, printre care Poliţia Română, Jandarmeria şi Poliţia de Frontieră, vizează achiziţia a 850 - 5.000 de autoturisme hibrid.
obezitate, foto shutterstock jpg
De ce se îngrașă oamenii mai mult acum comparativ cu anii ’60. Un nutriționist a identificat cei 4 factori principali
Comparativ cu anii '60, rata obezității a crescut considerabil, iar specialiștii avertizează că nu doar alimentația este de vină.
image png
Accident naval grav pe Dunăre, în dreptul localității Rast. O barjă a lovit două ambarcațiuni mici, cu pescari. Două persoane sunt date dispărute
Pompierii de la ISU Dolj au fost solicitați să intervină la un accident naval produs pe fluviul Dunărea. În eveniment ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă.
497395398 1123700899802852 8639090895143726738 n jpg
Ceaușescu și nostalgia comunistă, promovate prin mii de conturi false de TikTok și Facebook. Reacția IICCMER
Mii de conturi false care promovează „nostalgia comunistă” au fost identificate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului românesc (IICCMER).
banner andreea raicu jpg
Andreea Raicu cere dreptate pentru o tânără violată acum doi ani în România: „Cum să nu simți revoltă? Cum să nu simți frică?”
Andreea Raicu cere dreptate pentru tânăra violată în România: „Cum să nu simți revoltă? Cum să nu simți frică?”.